Изпрати стари снимки от Видин и областта

Аврам Пинкас

История - Граждани

Аврам ПинкасПрочутият Жул Паскин е братовчед на баща ми

- Г-н Пинкас, министър Вежди Рашидов, като ви награждаваше, каза, че Жул Паскин, най-прочутият художник, роден в България, ви е вуйчо. Така ли е?
- Той е братовчед на баща ми. И в неговата фамилия бяха житари и банкери. Общността ни във Видин бе много богата. Ходеха в смокинги. Правеха се на аристократи. Аз знаех за Паскин още от дете. За мен той беше нещо като герой от приказките. И в същото време роднина. Много ми беше странно. Една моя леля ми казваше, че е бил много нежно момче. И сигурно затова изпада в шок, когато вижда баща си да се люби с прислужницата. Той се ужасява от зловещата картина и на четиринадесет години бяга от дома си. Отива в Русе. Оттам с една циркова актриса заминава за Виена. Веднага започва да работи в най-престижното европейско списание за времето си - "Симплицисимус". Там тогава рисуват най-големите артисти на Стария континент. Бесен, че синът му станал художник, бащата му забранява да носи родното си име Пинкас. Смята, че го позори и го прекръства на Паскин.
- Това сте знаели за своя прочут родственик като дете, а после не научихте ли повече?
- Като се поосъзнах, започнах да чета много за него. Прибавях по нещо към това, което бях чул. На 2 юни 1930 година той си прерязва вените и едновременно с това си окачва примката на врата. Беси се в дома си. Мъртвият Паскин е свален от въжето от Жорж Папазов, един друг велик български художник. Родом от Ямбол. В стаята на мъртвия полицията намира само една бележка. На нея пише: "Сбогом, Люси". Люси е любовница на Паскин. Съпруга на скулптор. Отделно Паскин си има и друга жена. Нямат деца.
- Кое може да накара един човек като него - богат, на върха на славата си, да сложи край на живота си?
- Той е превъзнасял свободата. Стремял се да не е зависим от никого и нищо. Дори и от секса. Аз мисля, че Паскин се е самоубил, защото е бил болен. Това не се говори. Сложните семейни взаимоотношения също са повлияли. Тогава той наистина е много прочут. Когато се връща от Америка, го посреща целият парижки елит. Всички артисти. А в деня на смъртта му, в знак на почит, галериите във френската столица затварят.
- Помагаше ли ви името на вашия родственик?
- Не. Не ми се е налагало. Помогнал ми е само Бог. Щях да стана художник и без него. Може да ми е предал нещо по генетичен път, но никога не съм мислил да си присвоя неговия псевдоним. Името Пинкас е библейско. Човек, който се казва така, вижда мъж и жена, които прелюбодействат. И ги убива в името на Бог. Пинкас в Библията е и известен гадател. Той ще ни каже кога ще дойде месията. Ще съобщи важна новина.
В трите паспорта, които имам - български, френски и израелски, пише Пинкас от Видин.
- Как реагират вашите колеги, щом научат, че имате такъв прочут родственик?
- Мнозина от приятелите ми художници знаят, че съм от рода на Паскин. Интересно им е, често ме питат за това. Аз пък случайно разбрах, че той е погребан срещу моята къща. Отидох, намерих гроба му и се поклоних. В негова памет със Захари Каменов и Ставри Калинов направихме изложба във Видин. И сложихме пред дома му един знак. От камък, че другото много се краде.
Той е копие на надгробния камък на Паскин в Монпарнас. После пък се оказа, че любовницата на вуйчо ми Люси е погребана на 13 км от Париж. Съвсем наблизо аз имам ателие. Какви странности на съдбата само. Всъщност нашият род е дал още един голям художник - Елизер Алшех. Той живее последните си години в Буенос Айрес. Тук, в София, в дома на един голям колекционер за първи път видях негова картина.
- Прав ли излезе баща ви, като ви съветваше да не ставате художник? Умирате ли от глад?
- Не, разбира се. Правя, каквото мога. Купуват картините ми. Някои ме знаят, други не. По-важното е да рисувам. Не съм останал беден. дори живея по-добре от богатите.
paper.standartnews.com

Артистът, който не стана ветеринар

Роденият във Видин Аврам Пинкас се връща в родината си след тридесетгодишно отсъствие

Златен век", най-високото отличие на Министерството на културата получи проф. Аврам Пинкас при последното си долитане до България. Министър Вежди Рашидов го определи като световноизвестен творец и педагог и не по-малко важно - племенник на най-прочутия художник, роден в България, Жул Паскин. Професорът от парижкото висше училище за изящни изкуства благодари на сравнително добър български. Сред почитателите му бе и президентът Желю Желев. Няколко етажа по-надолу в галерията на културното министерство изложбата на Пинкас "Манто на светлината" посрещаше поредните посетители. След малко и художникът слезе сред картините си. Непохватно запали цигара. Предстоеше му полет до Париж. А след това обратно в София. Отново завръщане в родината и изложба.

Исак Гозес
Голямата къща с петнадесет стаи, богатството, планините зърно, с което търгуват родителите му, парите в банката, за които непрестанно се говори, това запомня четиригодишният Абрахам Пинкас, когато през 1949 година семейството му тръгва от България за новата си Обетована земя, току-що създадената държава Израел. В спомените е, разбира се, и Дунав. С плуващите светлини на корабите и рибарите, сухи и смръщени, пийнали и добри. Град Видин ще остане неизбледняващата картина, която малкият Абрахам ще носи в съзнанието си през всичките години, в които ще бъде далеч от него.
На пет години момчето вече взело първото си сериозно решение в живота. Ще стане художник. Рисувало, без да спре, учителите го хвалели. Но тези негови успехи въобще не впечатлявали бащата. Старият търговец бил абсолютно убеден, че синът му трябва да се занимава с нещо сериозно: лекар, адвокат или поне банкер. Ако искаш да умираш от глад, ставай художник, мърморел бащата и упорито го тикал към медицината. Аврам намерил компромисно решение - медицина, но ветеринарна. Отишъл в една ферма, за да види с какво точно се занимават хората от тази професия, но това, което видял, никак не го възхитило. Деветнадесетгодишен, с 300 долара в джоба, той пристигнал в Париж.
За да не скърши хатъра на баща си, все пак записал ветеринарна медицина, но почти не стъпил в института. Занесъл картините си във Висшето училище за изящно изкуство и попитал: "Е, ще ме вземете ли?" Приели го веднага. През 1967 година завършва пластични и графични изкуства и веднага става асистент на любимия си учител проф. Габрит. Предложението било приемливо: Ще работи осем часа седмично, шест месеца в година. А това веднага означава - много време за рисуване. На 38 години става един от най-младите професори в Академията. Днес Аврам Пинкас продължава да преподава в отдела по техника на рисуването във Висшето училище по изобразително изкуство. Чете лекции и прави изложби по целия свят. Животът го понесъл така, че дълго време пътищата му заобикаляли България. Връща се отново преди около четвърт век. Първата му работа е да иде във Видин. На улицата среща стар познат. Къщата с всичките си петнадесет стаи си е на мястото. Онези архаични български приказки, който слушал от майка си като дете, но никога не бе изговарял, изведнъж изплуват в съзнанието му и напират към езика. Днес професорът носи навсякъде малко картонче с Кирило-Методиевата азбука и винаги когато има време, го срича А, Б, В.
paper.standartnews.com

Аврам Пинкас - 25 години по-късно

Голямата къща с петнадесет стаи, богатството, планините зърно, с което търгуват родителите му, парите в банката, за които непрестанно се говори, това запомня четиригодишният Абрахам Пинкас, когато през 1949 година семейството му тръгва от България за новата си Обетована земя, току-що създадената държава Израел.
Пинкас се връща отново след 25 години. Вече като парижки професор по техника на рисуването и известен художник. Отива веднага в родния Видин, който му изглежда както преди. Дори между хората, които среща на улицата, има стари познати. Оттогава често е в родината. Води и своето семейство. Синовете му определят България като по-хубавата Швейцария.
Наскоро артистът получи най-високото отличие на министерството на културата - медала "Златен век". Тогава Вежди Рашидов спомена, че вуйчо на Аврам Пинкас е най-известният в света художник, роден в България - Жул Паскен. Един гений, сполетян от трагична съдба. Дете чудо, прочут бохем, богат и почитан, Жул се обесва и заедно с това прерязва вените си само на 42 години. Остава бележка: "Сбогом, Люси". Люси е неговата любовница. В този ден всички парижки галерии затварят вратите си.
paper.standartnews.com

"Манто на светлината" събира двама приятели

 

Абрахам Пинкас (вляво) и Захари Каменов при гроба на Жул ПаскинДвама отдавнашни приятели и колеги - живеещият в Париж професор Абрахам Пинкас и художникът Захари Каменов, ще си дадат среща на 9 юни от 18 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата. Общото между тях е не само приятелството, което започва преди години в Париж около общата работа по реставрирането на гроба на Жул Паскин, но и някои от темите в творчеството им. Изложбата се организира от МК със съдействието на Френския културен институт в София. Озаглавена е "Манто на светлината" и представя текстил и живопис. Експозицията продължава до 6 юли.
Абрахам Пинкас показва оригинални интерпретации по уникална техника на рисуване върху коприна. Експериментира с различни техники, свързани с народните обичаи. Авторът (от фамилията на световноизвестния художник с български произход Жул Паскин, Паскин е анаграма на името Пинкас) е роден в София през 1945 г. и на 4-годишна възраст семейството му се мести в Израел. Пинкас завършва "Пластични и графични изкуства" във Висшето училище за изящни изкуства в Париж. След това остава там като асистент, по-късно става професор в отдела по техника на рисуването, където работи и днес. По време на пътуванията си в Азия, Европа, САЩ и Близкия Изток Пинкас създава и развива следните теми: "огледала и отражения", "сянка и светлина", "птици в полет", "отражение и цвят", "прозрачност и покривала", "облекло от светлина и кожа" и др.
Захари Каменов представя в различна и уникална форма вечните теми в изкуството. Дълбоко впечатлен от силата, виталността и отношението към красивото на каракачанския етнос, Каменов от години развива в различни художествени техники темата за непреходното. З. Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Завършва НХА "Н. Павлович", специалност живопис. Живее и работи в София. Твори в областта на графиката, керамиката (теракота) и живописта. Има много изложби в Холандия, Франция, Япония, Турция. Предишната обща изложба на Пинкас и Каменов е била през 1995 г. във Видин в памет на художника Жул Паскин.

 

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин