Изпрати стари снимки от Видин и областта

Стефан Еленков

История - Граждани

Стефан Еленков75 години от рождението на Стефан Еленков
(9 януари 1937 - 5 октомври 1997)
Именитият български оперен певец и почетен гражданин на Видин, посвещава своя живот на оперната сцена. Могъщият му бас ще бъде запомнен с талантливите изпълнения в световно известните оперни театри Ковънт Гардън, Метрополитен, Болъшой театър, Миланската скала, Рим, Виена и Сан Франциско.
До края на живота си Стефан Еленков не забрави своя видински корен и остана предан на родния си град.

Стефан Еленков е световно известен наш съгражданин, оперен певец, бас, който до края на жизнения си път милееше за своя роден град Видин. Той бе сред първите в света, разнасял е певческата слава на България по най-големите оперни сцени и концертни подиуми. С пълно право можем да кажем - Стефан Еленков е посланик на културата на България. Стотици пъти е аплодиран от хиляди зрители и слушатели, безброй хвалебствени и благодарствени отзиви са написани за неговото необятно певческо изкуство в български и чуждестранни вестници и списания. Обширни материали има и по страниците на видинския периодичен печат.
На деветата редовна сесия на Общинския съвет - Видин от 3 октомври 1989 г. общинските съветници единодушно гласуваха нашият именит съгражданин да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин".
А в навечерието на 24 май т. г. (2003 г., б.р.), Стефан Еленков бе награден (посмъртно) с най-високото отличие - орден "Стара планина" - първа степен за изключителния му принос към българската култура.
Това признание е напълно справедливо, то е продължение на всичко онова, което той получи и приживе. Та малко ли беше, че Стефан Еленков имаше дълготрайни творчески договори и ангажименти с най-големите опери в света. Той държеше преди всичко да бъде певец на българската опера, а след това да гастролира по света. Живееше в София, обикаляше света и никога не е забравял своя роден Видин. Доказателство за това са провежданите в града ни с гостуванията на Стефан Еленков музикални тържества, като Дунавска пролет, Кантатноораториалните празници, откриване на музикалния сезон и др.
Кавалер е на поредица ордени за граждански заслуги, бе и голям общественик, един истински почетен гражданин на Видин. И колкото и скръбно да звучи, неговото предсмъртно желание бяха думите: "Ако се случи нещо..., нека да бъда погребан във Видин". Не случайно във Видин една улица носи името "Стефан Еленков", което говори, че признателните видински граждани помнят и ще запомнят негово безсмъртно име и голямо дарование.
Но нека да започнем отначалото, когато на 9 януари 1937 г. - Стефановден, в многодетното семейство на железаря бай Еленко се ражда дошлият на бял свят с името си Стефан. Мнозина знаят, че той е брат на известните в миналото футболисти Бочко и Нонко, той също тичал по топката на старото дунавско игрище "Виктория" и по полянките на Бановци, където на улица "Христо Ботев" се намира родната къща на големия оперен певец.
В спортните състезания и гимназиалното футболно първенство той е любимец на незабравимия учител по физическо възпитание Кирил Лазаров. Неговите съученици още го помнят като ученик в старото училище "Любен Каравелов", в прогимназията и гимназията и разказват за неговите способности и дарование.
Отлични спомени са запазили неговите състуденти и хористите от студентския хор, където е забелязан от далновидни музикални педагози. И така вместо инженер решил да става певец.
През 1987 г. на страниците на видинския вестник "Червено знаме" бе публикуван един чудесен журналистически материал на Петър Хаджипетров. Това бе едно обширно интервю, което никога няма да бъде покрито с пепелта на забравата.
Той е учил в началното училище "Любен Каравелов" в стария видински квартал Бановци. Завършва четвърти клас в родния си град, а по-късно и две висши образования - Минногеоложкия институт и Консерваторията в София. Учи при прочутия вокален педагог проф. Христо Бръмбаров, който го открива за оперното пеене. През 1966 г. е приет за редовен артист в Софийската народна опера. Специализира през 1970 г. в Италия в гр. Палермо.
Специалистите определят Стефан Еленков като "бас, с богат обертонов тембър и глас с пробивна мощ". Тези негови качества, допълнени с безценната подготовка при проф. Христо Бръмбаров, специализацията в Палермо и богатия сценичен опит, го нареждат сред най-ярките оперни артисти.
Повече от 30 години са изявите на Еленков като изпълнител на над 150 музикални творби в репертоара си на световните сцени. Професионалната му кариера основно е свързана със сцената на Софийската опера (1966 - 1997), но певецът гастролира в редица прочути оперни театри: Метрополитен - Ню Йорк, Миланската скала, Виенската Щатсопера, Театро дел Лисео - Барселона, Большой театър - Москва, в спектакли в Швейцария, Италия, Германия, Израел, Бразилия, Франция, САЩ ...
Музикалната критика дава най-ласкави оценки за неговото вокалносценично изкуство. България може да се гордее, че след Борис Христов и Николай Гяуров роди Стефан Еленков. В репертоара му са всички големи басови партии. Изключително високи са постиженията му в ролите на Мефис-тофел от "Фауст" (Гуно), Фиеско от "Симоне Боканегра" (Верди), Хан Кончак от "Княз Игор" (Бородин), Княз Ховански и Досифей от "Хованщина" (Мусоргски), Крал Филип и Инквизитора от "Дон Карлос" (Верди) и много други. Сред едни от най-добрите му вокално-сценични образи са и Мухтар ага в "Гергана" на Маестро Атанасов, дядо Слав в "Хан Крум Ювиги" на Александър Йосифов.
За да проумеем какво огромно значение за Видин, какво огромно духовно богатство представлява името на нашия почетен съгражданин, нека добавим, че навсякъде по света при неговите гастроли в програмите е посочвано, че световноизвестният български певец Стефан Еленков е роден в гр. Видин. Цитирам неговите думи, казани в интервюто, взето някога от Петър Хаджипетров: "При всяка възможност гледам да се прибера във Видин. Там са моите близки, приятелите ми, цялата онази незабравима атмосфера на детството ми, юношеството ми, първата младост. За това обикновено, когато е възможно, си идвам за по цял месец, идвам и често, отзовавайки се на поканата на Видинската филхармония, идвам, за да се отзова на любезните покани на моите приятели..."
Един интересен материал е публикувал Борис Георгиев - Чиняка през 1993 г. на страниците на в. "Видин" с най-ласкави отзиви за яркия музикален талант на Стефан Еленков.
Видин има славна история, тя е свързана и с големите музикални традиции на нашия край. Тук е кипял богат музикален живот, свързан с имената на големи певци и музиканти при техните гостувания в града ни. Тук е било първото оперно изпълнение в България на "Аида" на Верди в прославения театър "Вида", гастролирали са първите оперни сили на България - Стоян Михайлов, Христина Морфова, Петър Райчев, Събчо Събев и неговият видински приятел Георги Белев. Във Видин много приятели е имал и забележителният Тодор Ма-заров. Тук често е гостувала и знаменитата "принцеса" на българската оперета Мими Балканска, чийто родствени корени са видински... А колко много са имената на диригентите, музикантите и музикалните педагози - професори в Българската държавна консерватория!
Да си припомним един незабравим новогодишен концерт на видинската филхармония с диригент Андрей Андреев - увертюри, арии, дуети из оперите на Джузепе Верди с участието на солисти от Софийската опера -Никола Николов, Румяна Барева, Стефан Еленков, Петър Петров, Рени Пенкова...
Трудно е да се опише и разкаже за този концерт, защото човешкият речник е беден да го предаде. Този концерт трябва да се чуе, да се преживее. Всички арии и дуети бяха нестихващо аплодирани, придружавани с възгласите бис, та трябваше почти цялата програма да се повтаря и понякога потретва. И имаше още една голяма, приятна новогодишна изненада, тя започна с чудните неаполитански песни на Никола Николов, те продължиха с песните "Мама", "О, соле мио", "Върни се в Соренто", после топлият славянски глас на нашия Стефан Еленков запя арии от руски опери, песента "Волга, Волга" и накрая марша "На Бдинци"... Това беше един истински новогодишен празник за тези щастливи слушатели, които имаха удоволствието да се насладят, да се порадват и да почувстват онзи висок български патриотичен дух. И още нещо, което никога не съм забравил.
След концерта братът на Стефан, Нонко Еленков и Борис Георгиев - Чиняка се уговориха да се срещнат в градската градина към Телеграф капия, там ще дойде и Никола Николов, поканиха и мен. В оная мрачна, мъглива утрин слънцето се показа, озари голямата река и изведнъж Никола Николов запя "О, соле мио...". Към него се скупчиха група граждани, срещу течението плаваха няколко шлепа и на палубата на тласкача излезе целият екипаж, там беше и облеченият в бяло готвач. Първи ръкопляскаха матросите с възгласи "Браво, бра-висимо, маестро", ръкопляскаха и хората от брега. Стефан Еленков прегърна своя колега с думите: "Да, приятелю
мой, виж колко са прави да казват, че музиката облагородява човека". Това често си припомняхме с Нонко и Борето Чиняка.
За Стефан Еленков може да се разказва безкрайно, може да се напише цяла книга, да се направи филм, защото неговият живот, неговото голямо творчество, неговата всеотдайност, професионален опит и общественополезна дейност заслужават да бъде помнени и предавани от поколение на поколение.
Най-хубави думи за него са казани от колегите му Никола Николов, Румяна Барева, Петър Петров, Никола Смочевски, Гена Димитрова, Христина Ангелакова, Иванка Нинова, Румяна Маждракова.
Да си припомним още нещо, през 1991 г., в навечерието на Нова година, в Софийската опера се проведе едно забележително културно събитие - юбилеен концерт по повод 90-годишнината на Асен Найденов, нашият изтъкнат диригент. В концерта взеха у частие първите сили на операта. Участие, разбира се, взе и Стефан Еленков, който пя с вдъхновение. Това бе израз на огромната благодарност, която младите дължат на своите достойни учители - музиканти и педагози.
Много интересни и ценни факти могат да се намерят в книгата "Български оперни певци в Ла скала". В нея е отделено място и на творчеството на нашия именит съгражданин. Поредица от снимки илюстрират неговите знаменити превъплъщения в оперите "Вълшебната флейта" на Моцарт, "Набуко" и "Ернани" на Верди, "Хованщина" на Мусоргски. Представени са поздравленията на диригента Асен Найденов към главните изпълнители Александрина Милчева, Стефан Еленков и Никола Гюзелев. Те завоюваха истински триумф за българското оперно изкуство и влязоха завинаги в Европа и света.
Видин има много достойни граждани, родени, учили, работили, творили и милеели за своя град и един сред първите е Стефан Еленков.

май 2003 г. Христо Лишков в.Видин 16-18 януари 2012г.


Стефан ЕленковНа 9 януари 1937 г. във Видин е роден един от най-големите баси на България и света - оперният певец Стефан Еленков.
Той е учил в началното училище "Любен Каравелов" в стария видински квартал "Бановци". Къщата, в която е живял, е в сегашния двор на училище "Любен Каравелов". Стефан Еленков завършва четвърти клас в родния си град, а по-късно завършва и две висши образования - МГИ и Консерваторията в София, при професор Бръмбаров. Той го открива за оперното пеене. В началото е солист на академичния хор "Георги Димитров", след Консерваторията специализира в Палермо - Италия. Вече като известен оперен певец обикаля света. Повече от 30 години са изявите на Еленков като изпълнител на над 150 музикални творби в репертоара си на световните сцени: Болшой театър - Москва, Миланската Ла Скала, Нюйоркската Метрополитен опера, Виенската Щатц опера, Лондонския Ковънт Гардън.
Стефан Еленков е почетен гражданин на Палермо, Виена, София, както и на родния си град Видин! Една от сегашните улици на града носи неговото име. Той е обичал изключително много своя роден град - Видин. Където и да е ходил по света, първо тук се е завръщал. А по предложение на училищното ръководство на СОУ "Любен Каравелов", посмъртно Стефан Еленков е отличен от президента на Република България с най-високия орден в родината ни - "Стара планина". Именитият български оперен певец, почетният гражданин на Видин посвещава своя живот на оперната сцена. Могъщият му бас ще бъде запомнен с талантливите изпълнения в световно известните оперни театри Ковънт Гардън, Болшой театър, Миланската Ла Скала, Рим, Виена и Сан Франциско. До края на живота си (1997) Стефан Еленков не забрави своя видински корен и остана предан на родния си град.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин