Изпрати стари снимки от Видин и областта

Виден Табаков

История - Граждани

Виден ТабаковПроф. д-р инж. Виден Табаков е следващият българин, изтъкнат американски авиокосмически инженер, учен и специалист по авиокосмическа техника и най-вече по ракетните двигатели. Той един от най-уважаваните учени в САЩ - шапка му свалят от студент до президент. Него познаваме най-отблизо, защото той беше в България на кръглата маса за наука - на Рожен през 2000 г., и разказа точно какво е работил, в какви проекти и инженерни съоръжения е взел участие.
ПрофТабаков е от Белоградчик, но е роден във Видин. Той е най-голямото от трите деца на известен заможен български търговец. От 1938 до 1942 г. учи машинно инженерство в Карловския университет в Прага. Знае се, че тогава Чехословакия е окупирана от германците, които въвеждат свой учебен режим и във висшите училища. Към всеки студент чужденец прикрепвали момиче, което да му помага при усвояването на чешкия език. По принцип тези момичета са били към спецслужбите на немците и са изпълнявали и други задачи. Повечето от студентите въртели и любов с "преподавателките" си. Но Виден бил въздържан със своята "учителка", въпреки че я харесвал. Още в края на първия семестър на извънреден за чужденци проверовъчен изпит по математика е зададена много сложна задача с цел да отпаднат повечето от чужденците. Професорът предварително се срещнал с Табаков и отсякъл: "Невъзможно е да вземете този изпит, Вие сте отскоро в Прага и не се правете на оригинален, и още не знаете добре чешки език." Но след трудния изпит в студентската книжка на Виден блеснала оценката отличен, която изумила всички.
След завършване на пражкия университет Табаков завършва предсрочно и аеронавтика в берлинската Политехника. Поради изявените си теоретични познания той става също предсрочно доцент по аероинженерство в същото висше училище. Същевременно започва работа в концерна "Сименс".
Първите чертежи на ракети, които българинът видял в живота си, когато бил в Германия, били на руски инженери. Те били строго засекретени и му били показани в екипа на Вернер фон Браун, към когото Виден бил прикрепен. Но по същото време през 1944 г. става нещо интересно - съветското разузнаване "определя/назначава"Табаков за свой консултант да дешифрира документи от сейфовете на Вернер фон Браун, главния конкруктор на ракетите "Фау". И руснаците за благодарност осигуряват на Табаков виза за САЩ през 1945 г. Същевременно американците го поканили да участва в екипа на Браун, когато е бил в Германия по време на войната.
В Щатите Виден Табаков става директор на лабораторията по аерокосмическа техника в Цинцинати, щата Охайо. Към тази лаборатория е и полигонът за изследване и изпитание на ракетите. Също така става сътрудник на НАСА. Работил е в екипите, конструирали космическите кораби от серията "Аполо". При шестте лунни експедиции
Табаков е осигурил безопасността на стартовете на ракетите "Сатурн-5"
Знаел е много секретни военни тайни, затова тогава не му било разрешено да напуска Америка. Покрай работата си се сприятелил и с Нийл Армстронг. На въпроса дали първият човек, разходил се по повърхността на Луната, се е натъкнал на извънземни следи, факти и признаци - както тогава средствата за информация съобщаваха, Нийл Армстронг махвал с ръка: "Той категорично отрича и казва, че това са фантасмагории", отбелязва Табаков.
През 1994 г. профТабаков за пръв път посети България. Той много обича Варна, където като младеж е идвал с родителите си на почивка. Днес, макар да е над 80-годишен, той работи по т.нар. лабораторен модел за международната космическа станция, която сега е в орбита около Земята. Женен е за германка, но все се връща с мислите си в родината си България. "Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е не само да лапат!" - заяви той на Рожен.
Освен морска столица Варна е и град на астрономите. Тук имаме и Алея на космонавтите, където 22-ма космонавти и астронавти, посетили града, са посадили свое дръвче - борче или елхичка. 2009 г. е международната година на астрономията и варненци я отбелязват достойно. НАОП - Народната астрономическа обсерватория и планетаруим "Николай Коперник" е отправила покана чрез посолството на САЩ в София до Нийл Армстронг да посети Варна.

През 1958 г., когато в САЩ е създадена НАСА, в Университета в Синсинати пристига нов професор по аерокосмическо инженерство - българин, тръгнал от малко селце в западна Стара планина. Съвпадението е случайно, но много скоро Виден Табаков вече работи по проекти на американската космическа агенция.

11 г. по-късно, когато на 20 юли 1969 г. командирът на "Аполо 11" Нийл Армстронг стъпва на Луната, в списъка на учените с принос към успеха са и двама българи - инж.Иван (Джон) Ночев и инж.Виден Табаков.

Армстронг и Табаков лично се познават, а по-късно и преподават в едно и също учебно заведение, след като Армстронг става професор в Университета в Синсинати.

Половин век на американска почва Виден Табаков продължава да е активен изследовател и последните му научни проекти включват изследвания за американските военоморски сили и за Дженерал електрик, Проктър енд Гембъл, Ролс Ройс, Тексако. Канен е като лектор из целия свят - от Англия, Германия, Испания до Египет и Индия. Участва в проекти на НАСА, Националната научна фондация, министерството на енергетика, министерството на отбрана. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронафтика и на Амеракинската асоциация на машинните инженери.

Въпреки световната си известност, Табаков никога не е забравял откъде е тръгнал и при всяка възможност се е завръщал в България и в родния си край - видинското с.Стакевци.

Напуснал е родината през 1939 г., след като завършва гимназията във Видин и се записва да следва машинно инженерство в Прага. По онова време в България имало университетска специалност строително инженерство, но не и машинно инженерство и затова, като син на богат търговец с контакти в Европа, Виден заминал да следва в Прага. Там изкарал един семестър, но след идването на Хитлер чешките училища били затворени и студентите чужденци се прехвърлили в германския университет в чешката столица. Табаков знаел френски и руски, но за да продължи следването, трябвало да научи и немски и изкарал курс за усвояването на новия език в Семеринг, Австрия, а после завършил машинно инженерство в германския университет.

Преподавателите му препоръчали докторантура в Берлин, защото имал много добър успех и се интересувал от авиация. Докато подготвял доктората си, преподавал в университета и паралено с това работел с човека, който направил първия самолетен турбореактивен двигател Ханс фон Охайн и с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите Фау-1 и Фау-2.

Табаков завършил докторантурата през 1945 г., когато идва и краят на Втората световна война. Тогава Вернер фон Браун и голяма част от екипа му заминали за САЩ, но Табаков се оказал нежелан в Америка, защото е от комунистическа държава. Затова с други германци отишъл в Аржентина, където през 1946 г. на власт идва Хуан Перон. Там участвал в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет, зедно с германци и италианци.

След 3 г. успял да замине за САЩ при Вернер фон Браун, който вече се е утвърдил като архитект на американската космическа програма.

Първите задачи на Табаков са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети "Сатурн", които са едни от най-мощните правени дотогава за нуждите на програмата "Аполо".

Учените са били ангажирани със задачата да създадат ракета с достатъчна мощност, която да достигне до Луната, а също космически кораб, който да стигне до лунната повърхност и да се върне обратно. Задачата на проф.Табаков е да изследва материал, който издържа на 6000 градуса по Фаренхайт и който служи като съпротивление за отблъскване на огнената струя от реактивния двигател при излитане на ракетата.

В лаборатория в Синсинати българинът изследва тези материали и те се оказват добри. Направена е поръчка за милиони долари, но когато ракетата е изстреляна, от пламъка всичко се стопява. Военните започват дело във Федералния съд срещу фирмата, която не си е свършила качествено работата. Проф.Табаков е призован като свидетел, а фирмата опитва да го купи. "Предлагаха да ми дадат за седем години заплата и да не свидетелствам. Отказах и спечелихме делото", разказва при последното си идване във Видин преди 4 г. Табаков.

В Университета в Синсинати той поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините при него се обучават повече 50 докторанти и над 200 магистри.

Научните интереси, с които проф.Табаков е познат в целия свят, са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. "Дали е прах от вулкан, или внезапен сблъсък с птица, Табаков може да изчисли вредата, която се нанася на турбините на реактивния двигател", обясняват за него колегите му.

С помощта на американския военен отдел за изследвания проф.Табаков развива и създава тунел за симулация на аеродинамични условия, в които се установява ерозията на перките на турбодвигателите, изложени на висока температура и обтичани от силна струя въздух. Това съоръжение се използва за изпитания на материали преди прилагането им в реактивни двигатели и за установяване на важни ерозионни параметри. Негово продължително изследване в тази област включва разработване на методи за предвиждане на местата, изложени на ерозия, в отделните двигателни компоненти. Цялата му научна работа е важна за предотвратяване на аварии в самолетните двигатели, а резултатите от изследванията му имат директно влияние за повишаване на защитата на реактивните двигатели.

24chasa.bg

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин