Предлагат на общинските съветници в Димово основното училище в с. Гара Орешец да стане обединено

Новини - Регионални новини

Предлагат на общинските съветници в Димово основното училище в с. Гара Орешец да стане обединено
Предлагат на общинските съветници в Димово основното училище в село Гара Орешец да стане обединено с докладна на ръководството на училището. Това каза за Радио “Фокус” - Видин Валери Александров, директор на училище „Димитър Благоев“ в селото. Той посочи, че предложението е на база на новия Закон за предучилищното и училищното образование. „Сега обучаваме като основно училище ученици до 8 клас, като станем обединено ще имаме право да ги обучаваме до 10 клас включително“, обясни Валери Александров. Според него по-този начин децата, завършващи образование в 8 клас ще могат да продължат образованието си. „След 8-ми клас децата, завършили при нас, се записват в средните училища в Ружинци, Димово и дори във Видин. Учат 1 година, най-много две и отпадат. Ако станем обединено училище те ще останат при нас, ще ги обучаваме“, обясни Валери Александров. Той допълни, че училището разполага с учебна база, има и подготвен педагогически персонал. 13 са осмокласниците тази година в училището. „Ако общинските съветници приемат нашата докладна до 2018 г. училището ще трябва да стане обединено“, обясни Валери Александров. Според него в много общини основните училища в малките населени места преминават към този вариант не само за да задържат учениците си, но и да им осигурят образователна степен.
11 са приетите първокласници в основното училище „Д. Благоев“ в с. Гара Орешец, община Димово. Това каза за Радио “Фокус” - Видин Валери Александров, директор на училището. Той посочи, че приетите първокласници ще учат в самостоятелна паралелка. „Училището е средищно, имаме осигурен транспорт, осигурен е безплатен обяд за учениците. Три са полуинтернатните групи, а това са 70% от децата, които обучаваме. Децата са в училището от 7.30 ч. до 16.30 ч.“, обясни Александров. 93 са учениците в училището, в него се обучават деца от 4 населени места. През изминалата учебна година първи клас са завършили 13 деца. Преподавателите в училището също пътуват – от Видин и Белоградчик, но има и местни учители, обясни директорът на училището. В момента в училището има 3 свободни места за възпитатели.
Радио “Фокус”- Видин

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it
Joomla SEO powered by JoomSEF