Изпрати стари снимки от Видин и областта

ИЗСЛЕДВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ СРЕДСТВА И МЕТОДИ ЗА РАЗВИВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ БЪРЗИНАТА НА УЧЕНИЦИТЕ.

История - История на спорта във Видинско

Извадки от четвърта част на книгата: „Физическото възпитание и спорта в българското училище от 70-те до 90-те години на XX век”. Видин,2008,автор Иван Маринов
IV.2.1.Определяне на педагогическия ефект и някой кинематически характеристики на рязка промяна на профила на външната среда при спринтовото бягане
В този експеримент бе направен опит да се определи педагогическия ефект и някои кинематически характеристики на рязка промяна на профила на външната среда при спринтовото бягане. Експериментът се проведе съвместно (и по идея) с проф. д-р Михайл Бъчваров.
Методическа постановка. Експериментът се проведе от 9.III до 9.V.1976 година. Бяха включени 66 ученика, от които 37 момчета и 29 момичета от две паралелки (VII б контролна и VII в експериментална). В продължение на един месец и половина (в 17 занятия) двете паралелки извършиха еднакво по количество работа. В началото и края се проведоха контролни изпитания на 60 м. За развиване и подобряване на бързината на учениците от двете паралелки използувахме интервалния и повторния метод. Съдържанието на уроците бе : 4-8 отсечки по 60 м. Учениците от контролната паралелка работеха при обикновени условия, а тези от експерименталната паралелка – половината от отсечките пробягваха по блокчета с височина 12 см (разположени на 240 - 260 см), последователно с ляв и десен крак. При всяка тек серия (1, 3, 5, 7) десния крак се поставя на блокчетата, а левия между блокчетата и при всяка чифт серия (2, 4, 6, 8) лявия крак се поставя на блокчетата, а десния между тях.
Анализът на данните показва, че както учениците от контролната, така и тези от експерименталната са повишили своите постижения. Учениците обаче от експерименталната паралелка в края на изследването показват по-висок абсолютен прираст на постижения при висока статистическа достоверност на разликите (Pt > 0,95). Разликата между резултатите на двете паралелки в края на експеримента обаче няма достоверен характер (Pt <> 0.99). Най-малък абсолютен прираст за четирите години е на максимален брой клякания при момчетата, на следващо място е на тестовете за бързина, скоростно – силова издръжливост и взривната сила, и най – висок е прирастът за силата на ръцете и раменния пояс, което потвърждава установеното становище в теорията и практиката, че бързината в сравнение със силата и издръжливостта най – малко подлежи на изменение във възрастов аспект.
Сравнителните данни за средната скорост на бягане на къси разстояния, с аналогични изследвания в страната през последните 30 – 35 години, показват, че учениците от експерименталното училище, макар и с минимални разлики, показват по - висока средна скорост на бягане.
Сравнителният анализ на данните разкрива, че учениците от експерименталното училище показват по - добри резултати в бягането, за бързина и издръжливост от своите връстници на страната, изследвани 1970/1971 година, при висока статистическа достоверност на разликите между тях (Pt > 0,99)
На основата на експеримента могат да се направят следните обобщения и препоръки за педагогическата практика :
Първо – прилагането на трите варианта на бягане по повторния и интервалния метод оказват благоприятно влияние за подобряване на бързината и скоростно – силовата издръжливост на учениците от средна училищна възраст.
Второ – прилагането на трите варианта на бягане се оказва достъпно за болшинството ученици, като особено добре се отразява върху самочувствието на учениците с по – бавни двигателни реакции, бързина и честота на движенията. Това, че им се предоставя специален вариант за работа, укрепва тяхната воля и мобилизира силите им за лична изява за по - добър резултат.
Трето – приложената програма с трите варианта на работа при развиване и подобряване на бързината, може да се адаптира в учебния процес по физическо възпитание за всички ученици от IV до XII клас.
гр. Видин Иван Маринов - д-р по физическа култура

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин