Изпрати стари снимки от Видин и областта

Практики и вярвания свързани със здравето на децата

видин - Обичаи

Практики и вярвания свързани със здравето на децата
Настоящата работа има за цел да проследи някои практики и вярвания свързани със здравето на децата от периода на бременността, раждането и отглеждането им. Смятам, че грижите за детското здраве започват още от майчината утроба. В конкретния случай съм разгледала предимно вярвания, гадания и забрани свързани с бременната жена и плода, който носи. Теренният материал е събиран от мен в две влашки села от Видинско, селата Връв и Делейна община Брегово. С това поставям началото на събирателската си работа във влашките села по тази толкова обширна тема „ Детското здраве”.
При бременните жени, има действия, който са табу за тях и за спазването им се следи стриктно. За бременността в началото не се говори, за да не се предизвика нещастие т.е. помятане. Пази се в тайна до момента в който не проличи. Бременна жена не бива да гали котка или куче, за да не е космато детето. Тази забрана не е трудно да се докаже, че произтича от закона за подобията и е пример за отрицателна магия или табу. Да не би по пътя на хомеопатичната магия детето да придобие някои нежелани или опасни качества, които се предполага, че имат тези животни. Всички подобни обичаи свързани с въздържание или отбягване са примери на отрицателна магия или табу.
В периода на бременността жената не бива да си взема нищо скришом, за да не е белязано детето. Ако все пак се изкуши и си вземе нещо, трябва да се пипне отзад, за да е на скрито място белега. На бременна или кърмачка всеки дава, каквото има за ядене, за да не й секне кърмата или да не пометни ако й се прияде. В случаите, когато много й се прииска дадено ядене и не може да го получи трябва да си близне дланта на лявата ръка.
Ако някоя жена яде двоен плод, слива, череша, кайсия или друг, вярва се, че ще роди близнаци. Смята се, че даденият плод ще предаде тази си черта на жената.
Пола на детето е важен и се извършват редица гадания за да се определи, наблюдава се фигурата на бременната жена и се правят изводи. Основните признаци, по които се съди са следните: ако корема на родилката е по-заострен и ако е чисто лицето й, вярва се, че ще се роди момче. Гадае се и с жлъчката на различни животни. Като се заколи кокошка, например, взема се жлъчката и се нарича „ ако тази жена ще има момче да рече „пук”, а ако е момиче да направи „фъсс”. Помни се, че се е гадаело по сланината от корема на прасето, което се коли на Коледа.(Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.26)
До тридесетте – четирдесетте години на ХХ век децата са раждани у дома с помощта на баби акушерки, или с най-възрастната жена от домакинството. Понякога при раждането помагала бабата на родилката. Раждали са в стаята с огнището върху слама.(Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.20) Майката на родилката не може да присъства, защото ще и дожалее и с това ще предизвика усложнения и трудно раждане. (Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.25)
Още с раждането на детето започват грижите за здравето му. На ръката му връзват кора от липа. Три дена стоят в стаята върху постеля от сено и не излизат майката и новороденото. Ако се наложи след това майката да излезе при детето оставал стария дядо, ако няма стар дядо до люлката се слага метлата. (Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.21) Майката тези три дни трябва да запомни какво е сънувала или да се опита да стои будна през нощта, когато идват орисниците, като ги подслуша ще разбере съдбата на детето си. За умилостивяване на орисниците се приготвя питка, три ябълки, паничка с мед и чаша вода. Питката е замесена от малко момиче и е сложена върху чиста дрешка. Друг празник на който се почита детското здраве е Варвара тогава се приготвят три содени питки намазани с мед и малко вълна, тези питки трябва да се разнесът на овдовели мъже в селото, за здравето на децата и предпазването им от шарка. Ако в къщата има дете болно от шарка не се готви нищо, разнася се сурова храна отново на овдовели мъже и не се вари нищо. За да си сготвят някаква храна домашните ходят при роднини или съседи. На Василовден и на Петковден се ходи при кръсницата (мошиката) с питка, кокошка и вино. Тя е приготвила кравай (колак) с монета и яйце за всяко дете. На кръстницата се гостува докато детето навърши три години.
Има части от тялото на човек, които остават в индуктивна връзка с него и след прекъсването на физическия контакт, това са пъпната връв и плацентата. Всъщност тази връзка е толкова здрава, че често свързват тези части на тялото на човека с неговата добра или зла орис. Ако пъпната връв и плацентата са запазени и с тях се отнесът по подходящ начин, човек ще преуспява, а ако ги повредят или загубят, ще пострада , а може да се направи и лоша магия и да се навреди на човека. Пъпът се пази и се оставя на хубаво място, мястото определя бъдещата професия на детето. Плацентата се заравя на хубаво , чисто място под плодно дърво. Косата от първото подстригване на детето също се пази стриктно от родителите, защото ако попадне в лоши ръце може да се направи магия и да се навреди на детето. Има обичай на принципа на хомеопатичната магия да се замени старият зъб с нов, по-здрав. Когато се извади детското зъбче се хвърля през глава на покрива на къщата с думите (Чоаръ, чоаръ етец динтили меу де ос, дъм алту де оцъл/фтер)(Гарване, гарване, ето ти моят зъб от кост, дай ми стоманен/железен).
Детските дрешки също се пазят от зли сили или зли очи. Дрешките на детето се правят от старите дрехи на родителите. Момченца и момиченца ходят с ризки.(Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.22) Дрешките на детето не се оставят след залез слънце на двора. Защото детето много ще плаче.(Флора Йонова с.Делейна ВдМЕ НА18 с.25)
За да не плаче детето, майката трябва да го блиизне три пъти по челото. Ако много реве и се захласва, трябва да духне в лицето му. Ако и това не помогне се вярва, че е урочасано и се води при баба да му бае против уроки. Бабата си приготвя в една паничка вода, за предпочитане е водата да е светена, сръс босилек завързан с червен конец. Взема детето и започва наричането, като с босилека прави кръгове над главата на детето. Наричането е следното: (Пасарика, пасаря, пика аич, пика коля. Пикъ ън пятра бластамата, крапъ ойки ла строгоайче, ла мороайче, ла деойкятоаре, дака ор фи .......... деойкята дин фатъ дин муере, съй пиче косъца, съй рамъе троака гоала. Дакъ ор фи деойкята дин копил дин ом съй кръпе коаили съй куре пишацъ. Съ съ лилие лумя ши цара де ий, да пе ............. съ о ласац куратъ, луминатъ, ка стяуа дин черь, ка роо дин къмп ка арджинтул стрикорат, ка Майка Пречеста де а ласат. Ляку дила мине дила Думнезъу, дила Майка Пречеста, къ я щие мъй бине декът мине. Каря а деойкят а крапат, каре а ръгнит а плезнит.) в превод: (Птиче, птиченце, кацни тук, кацни там. Кацни на прокълнат камъкотвори/цепни очите на строгоите на вампирите на урочасващите. Ако е ......... урочасан от момиче, от жена да й окапе косата да остане черепа й гол. Да им се чудят хората и царството. А ................ да го оставите чист и светъл като звездата в небето, като росата в полето, като прецедено/чисто сребро, така както го е оставила Богородица. Ако е ................ урочасан от мъж от момче да му се сцепят тестисите, да му изтече урината. Да им се чудят хората и царството. А ................ да го оставите чист и светъл като звездата в небето, като росата в полето, като прецедено/чисто сребро, така както го е оставила Богородица. Лекът от мен, от Господ, от Богородица, от Дева Мария, че тя знае по-добре от мен. Който е урочасал се сцепил, който е завидял се е спукал.) Това се повтаря три пъти и с плюнка се прави кръстен знак на челото на болния.
Френските селяни от областта Перш например живеят с илюзията, че продължителни пристъпи на повръщане се дължат на това, че стомахът на пациента се е откачил и пада. Затова викат баяч да върне органа на мястото му.(Фрейзър, 28 стр.) При власите от село Делейна също съществува вярването, че стомашното було „рънза” се е отлепило и има баяне чрез, което да се залепи отново. Лечението е следното: Болният ляга по гръб, разтрива се корема, сякаш се меси хляб, сякаш се събира вързоп, и се нарича „Кокоши кънтаръ, рънза ............ о адунаръ ши ла лок о пусъръ, ши ла лок ка апа ън трок, ка порчи ън бърлог.” (Петлите пропяха, булото на ............... събраха и на място го сложиха, на място като вода в чаша, като прасета в кочина.) след това се слага голяма кърпа, която да придържа вързопа, а пациента се обръщо по корем, натиска се гърба и се потупва по ходилата като се нарича „Съ вий рънзъ яр ла лок унде ай фост” (Ела було пак на място, където си си било.). Всичко се повтаря три пъти. Когато детето е яло нещо от което му се е сгадило и му е тежко и лошо го водят при баячка. Баячката извършва следното: поставя ръката си върху ръката на болния потърква с плюнка точно над палеца и нарича: „И са аплекат ........., дин брънзъ, дин лапте, дин оао, дин карне,дин фасуй дин ноозъч ши ноо де аплекате, съ ешиц дила .............., дин жунгу гътулуй, дин капу тептулуй, дин фаца образулуй. Съ въ дучец ла коадили мъри, ла коадили църи, къ аколо въ адастъ ку месъли ънтинсъ, ку факлиили апринсъ, да пе ............ съ о ласац куратъ, луминатъ, ка стяуа дин черь, ка роо дин къмп ка арджинтул стрикорат, ка Майка Пречеста де а ласат. Ляку дила мине дила Думнезъу, дила Майка Пречеста, къ я щие мъй бине декът мине. (Сгадило й се е на .............. от сирене, от мляко, от яйца, от месо, от боб, от деветдесет и девет гадения, излезте от ..............., от болката в гърлото, от средата на гърдите, от цвета на лицето, да отидете на края на моретата, на края на царствата, че там ви чакат с отрупани маси и запалени факли, а да я оставите чиста и светла като звездата в небето, като росата в полето, като прецедено/чисто сребро, така както я е оставила Богородица. Лекът от мен, от Господ, от Богородица, от Дева Мария, че тя знае по-добре от мен.) Баячката подръпва всеки пръст, а между пръстити прави кръст с нокът. Когато действието се изпълни на двете раце, първо на лявата , а след това на дясната ръка, този когото са лекували си близва дланите и казва „ Дин вой ми са аплекат, дин вой съм трякъ.” в превод (От вас ми се сгадило от вас да ми мине) и отстъпва крачка назад и така три пъти.
Ако детето го боли крак отива при жена, която има близнаци стъпва на прага и жената га пита „Че врей ди ла мине, пичор дрес ор дой джемень?” в превод (Какво искаш от мен , здрав крак или близнаци?) отговорът е „Пичор дрес.” (Здрав крак.) и така три пъти се повтаря диалога.
Информаторът от който записах наричанията се казва Милка Илиева Иванова от село Делейна община Брегово. Това, което си спомни жената го е научила от своята баба, която била баячка в селото.
Десислава Божидарова – РИМ - Видин

Литература
ВдМЕ НА 18, Делейна Фрейзър, Дж. 1984: Златната клонка. София, изд Отечествения фронт

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин