Изпрати стари снимки от Видин и областта

Областният управител на Видин проведе среща с кметовете на общините в региона

Новини - Областно управление

Областният управител на Видин проведе среща с кметовете на общините в региона
На заседание на Областния съвет за развитие ръководителите на местната общинска власт представиха основните си  приоритети за 2015 г. и планираните стратегически проекти в програмния период до 2020 г.

Областният управител на Видин Момчил Станков проведе среща с кметовете и председателите на общински съвети в региона. Тя се състоя днес, в рамките на последното за 2014 г. заседание на Областния съвет за развитие. От всички 11 общини, нямаше представител единствено на община Брегово.

На срещата присъстваха заместник областните управители Любомир Низамов и Огнян Ценков, както и членовете на Областния съвет за развитие, сред които бяха  представители на синдикални и граждански организации.

В продължение на час и половина открит диалог, представителите на местната власт в област Видин изложиха основните си приоритети за работа през 2015 г., както и планираните в програмния период до 2020 г. стратегически проекти за развитието на съответната община. Това беше и основната тема в дневния ред на заседанието.

През 2015 г. общинските администрации ще работят за подобряването на пътната, водоснабдителната, социалната, културната и туристическата инфраструктура, както и за осигуряването на заетост и привличането на инвестиции в малките населени места. Това посочиха като основни приоритети повечето от кметовете на общини. Всички те подчертаха, че имат проектна готовност да  кандидатстват за финансиране по програми на Европейския съюз през новия програмен период.

„В мое лице, както и на целия екип на Областна администрация – Видин, можете да разчитате на пълна подкрепа”, подчерта  областният управител в отговор на отправената към него от кметовете молба за съдействие.
Областният управител на Видин проведе среща с кметовете на общините в региона

„От 2015 г. Белоградчик с още 21 града е включен в Оперативна програма „Региони в растеж”, каза кметът на общината Борис Николов. С това, по думите му, се променя стратегията на общината при осигуряването на източниците на финансиране за проектите в града и останалите населени места. За 2015 г. и целия програмен период 2014-2020 г. община Белоградчик е подготвила 34 проекта.  18 от тях са включени в раздел „градска среда”. Планираните инвестиционни проекти са за обновяване по енергийна ефективност на частни и обществени сгради, рехабилитация на училища, социални домове, културни институции и администрации; изграждане на паркове, детски и спортни площадки,  реконструкция на главни улици и площади; въвеждане на енергоспестяващо осветление; професионално обучение и квалификация не персонала за нуждите на туристическия град. За подобряване на туристическата среда община Белоградчик е изготвила проекти за  изграждане на воден парк, пързалка с изкуствен лед, планетариум и атракционен балон за наблюдение на уникалните природни дадености на града под скалите.

„През 2015 г. в Бойница ще бъде изграден втори център от семеен тип за лица с психични разстройства”, каза кметът на общината Анета Генчева. „Ще  реконструираме водопровода в с. Раброво и ще завършим започналото тази година залесяване на 67,8 хектара неземеделска площ край с. Бойница”, допълни г-жа Генчева. Предвидени са още и ремонти на кметството в с. Шишенци и на основното училище в с. Раброво. Планът за развитие на общината до 2020 г. включва рехабилитация на пътната и водоснабдителната инфраструктура; подобряване на материално – техническата база в училищата, социалните и културни заведения; осигуряване на временна заетост на безработни лица. Общината ще търси финансиране за обновяването на стрелбището в Бойница,  което e единственото на територията на област Видин.

Инж. Добромир Дилов, заместник кмет и изпълняващ функциите кмет на община Видин, очерта 5 основни приоритета, по които неговият екип ще работи през 2015 г. Те са насочени към развитието на транспортната, техническата, социалната инфраструктура и опазването и поддържането на околната среда.

„Въвеждаме в експлоатация надлеза на бул. „Панония” в гр. Видин. От днес са отворени за движение и двете платна по съоръжението”, съобщи г-н Дилов. Той постави акцент върху дейностите за възстановяването на инфраструктурата в града след завършването на проекта за водния цикъл. „Надявам се, че ще успеем да решим този проблем до март – април догодина”, каза и.д. кметът на Видин в отговор на въпрос на областния управител.

В плановете на община Видин за 2015 г. са включени  проекти за реконструкция на 16,5 км канализационна мрежа и 13 км водопровод. В този период трябва да завърши изграждането на пречиствателната станция и на регионалното депо за твърди битови отпадъци. „С реализацията на тези проекти Видин ще получи стандарт за качество на градовете, с който се съобразяват сериозните компании. Тогава можем да очакваме голям инвеститор”, отбеляза г-н Дилов. Той съобщи, че през  следващата година в града ще бъдат подменени с енергоспестяващи 320 улични стълба. Предвижда се да бъдат разкрити 80 жилища за социално слаби жители на общината. Планирани са ремонти на сградите на художествената галерия и драматичния театър, както и реновиране на крайдунавския парк. В дългосрочен план общинската администрация ще работи за превръщането на Видин в транспортен център и град за фестивален и панаирен туризъм.

„Община Грамада има три основни приоритета: подобряване на градската среда, пътната инфраструктура и околната среда”, посочи кметът Николай Гергов. В плановете на общината до 2020 г. е насърчаването на икономическия растеж и трудовата заетост чрез проекти по европейски програми и по линия на публично – частното партньорство.

Благоустрояването на населените места, социалните дейности и развитието на туризма са основните приоритети на община Димово. Кметът Лозан Лозанов съобщи, че със средства от бюджета на общината ще бъдат ремонтирани улици в  гр. Димово и в селата Арчар, Орешец, Извор и Бела. През март догодина предстои откриване на туристически център в Димово и на реновираната за посетители пещера в с. Орешец. Ще продължи да работи домашният социален патронаж, осигуряващ храна за 230 души, както обществената трапезария, обслужваща 196 социално слаби лица.

„Приоритет №1 за община Кула е успешното приключване на проектите, стартирали през програмен период 2007-2013 г.”, подчерта кметът д-р Владимир Владимиров. Той определи като основен ангажимент на общината подобряването на четвъртокласната пътна мрежа и уличната инфраструктура в селата. „Два центъра от семеен тип за настаняване на възрастни хора ще бъдат обособени в реконструираната сграда на Дома за деца с умствена изостаналост, откъдето децата ще бъдат изведени”, съобщи д-р Владимиров. Общината е подготвила проект по програма „Красива България” за облагородяването на района около историческата крепост „Кастра Мартис”. Развитието на трансграничното сътрудничество също е сред основните приоритети на граничещата с Република Сърбия община Кула.

„Община Макреш е готова с 8 проекта, за които ще търси финансиране”, каза кметът Иван Каменов. Пълният списък с идейните предложения той предостави на областния управител на Видин. Наред с подобряването на четвъртокласната пътна мрежа и уличното осветление в 7-те населени места, общината е планирала ремонт на стадиона в Макреш и на спортната зала в с. Раковица. През 2015 г. ще бъде дадено началото на туристически проект в зоната на Рабишкото езеро.

„Заложил съм много проекти, с които ще разширяваме и подпомагаме публичните дейности и потенциала на община Ново село”, каза кметът на дунавската община Георги Стоенелов, като по-конкретно се спря на перспективите за развитието на винарството и туризма. Той съобщи, че на територията на общината се създават на нови лозови масиви и се произвежда вино от уникален сорт грозде, който набира популярност в цял свят. „Има инвеститорски интерес за разкриване на птицеферми”, допълни кметът на община Ново село.

„Приоритетна задача на община Ружинци е борбата и преодоляването на щетите от бедствия и авариите, които ни сполетяха тази година”, каза заместник кметът на общината Митко Иванов. Планираните дейности са основно за почистване на речните корита и канали в засегнатите от обилните дъждове и последвалото обледяване населени места. Изготвен е проект за реконструкция на стария водопровод през селата Ружинци – Бело поле – Дреновец. Предвидени са ремонти на критичен участък от международен път Е 79 и на улици в по-големите населени места. „Одобрен е проект на общината за два стадиона – в Дреновец и Ружинци, където има най-много деца”, допълни г-н Иванов.

„Имаме 13 проекта, които са в процес на завършване. Ще съсредоточим усилията си единствено в сферата на туризма”, заяви кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Намерението си за това той обоснова с успешно реализираните проекти, резултатът от които е 100 % ремонтирана пътна и улична мрежа, възстановена водоснабдителна система, новоизградени и обновени учебни заведения, социални домове, пенсионерски клубове и спортни обекти. „Имаме три амбициозни проекта, по които ще работим: голям фермерски пазар за всички производители; веломаршрут за професионалисти и аматьори по планинско колоездене; изграждане на туристическа ски зона „Миджур”, подчерта кметът на община Чупрене.

В края на срещата областният управител на Видин изрази задоволството си от проведената с представителите на местната власт и гражданските движения конструктивна дискусия за бъдещото развитие на общините. „През следващата година ще се срещаме по-често в този формат”, обяви Момчил Станков в отговор на кмета на община Ново село Георги Стоенелов, който приветства инициативата на областния управител за активен диалог с общинските администрации. Декларираното от всички намерение за добро сътрудничество беше потвърдено с обща новогодишна снимка на участниците в Областния съвет за развитие.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин