Изпрати стари снимки от Видин и областта

Регионален план за развитие 2007-2013

видин - План за развитие 2007-2013

РЕГИОНАЛЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ

на Северозападен район за планиране

за периода 2007–2013 г.

Въведение

Изготвянето на Регионалния план за развитие за Северозападния район за планиране е възложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Институт “Отворено общество” чрез обществена поръчка. Документът е разработен в съответствие с изискванията на Закона за регионално развитие, с  целите и приоритетите на Националната стратегия за регионално развитие (НСРР), Областните стратегии за развитие на 3-те области, включени в територията на района – Монтана , Враца и Видин са взети в предвид при очертаване на стратегическите приоритети и мерки. В стратегическата част обособените приоритети са според регионалната оперативна програма.

РПР са ключов документ, където се срещат инициативите на общините и областите и стратегическите приоритети и цели на развитието, определени от Министерския съвет. Така се постига целта, поставена в Стратегията за участие на Република България в Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз за създаване на единна рамка за интегрирано социално и икономическо развитие и гарантиране на обвързаност между двата планови процеса и между двете институционални рамки – за регионално развитие и на Структурите фондове и Кохезионния фонд. Точното очертаване на връзките на тези планове с останалите планови и стратегически документи е от голямо значение за страната.

РПР заемат важно място в системата от стратегии, планове и оперативни програми за развитие. РПР се разработват на интегрирано териториално равнище, като фокусна точка, в която се срещат двата подхода: подхода “отгоре-надолу”, т.е. от националното равнище, с подхода “отдолу-нагоре” – инициативите за развитие от общините и областите, съставни на съответния район за планиране.

Северозападният район за планиране включва три области, които са сред най-слабо развитите в страната. Въпреки че през него преминават два от трансевропейските транспортни коридори, районът е с относително слабо развита транспортна инфраструктура.

В резултат на разнообразни природни условия, на изградени социално икономически структури, на динамиката на развитие на отделните териториално-административни единици в страната съществуват различия в заетостта, доходите и изградената техническа инфраструктура.

Регионалната политика е насочена към корекция на процесите на развитие на районите на страната в процеса на преструктуриране на икономиката, с оглед преодоляване на изоставането в развитието им, решаване на проблеми от социално-икономически и инфраструктурен характер. Тя е насочена и към разкриване на капацитета на местния потенциал за развитие и подобряване пазарната устойчивост на местните икономически субекти.

Нов момент в регионалното развитие е прилагането на интегриран подход на планиране, което ще позволи да се обвържат прилаганите от държавата мерки с целите, приоритетите на общините и областите в районите за планиране.

Необходимостта от разработване на регионални планове за развитие се обуславя от създаването на условия за намаляване на социалните и икономическите различия в рамките на районите за планиране.

Все още са проблем вътрешно регионалните различия – между областите и общините в районите за планиране, особеност, която досега не е намерила адекватно отражение в политиката за регионално развитие. В почти всички райони и области в страната се наблюдават типични контрасти от вида “център – периферия” като областен център – периферни населени места, градове – села. Дисбалансите във вътрешнорегионалното развитие се наблюдават в граничните територии, в много от селските територии, както и в местата с висока концентрация на малцинства. Затова разработваните регионални планове са база за постигане на дългосрочен ефект в изравняване динамиката на икономическото и социалното развитие в района.

Представените социално-икономическа характеристика и характеристика на техническата инфраструктура на Северозападния район за планиране (СЗРП) са съобразени с Методическите указания за разработване на регионалните планове за развитие и с техническото задание. При изготвяне на стратегическата част на регионалният план на Северозападен район е отчетено актуализацията на приоритетите на кохезионната политика на ЕС за периода 2007–2013 г., новата селскостопанска политика, както и новите изисквания по отношение на Структурните и Кохезионния фонд.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин