Изпрати стари снимки от Видин и областта

Тодор Илиев Попов -Върбовлянина

История - Поборници от Видинския край

Снимка на Ботевия четник и опълченец Тодор Илиев Попов -Върбовлянина от с. Върбово, Белоградчишко Роден е през 1845 г. в с. Върбово, бивша Белоградчишка околия в семейството на будни балканджии (1). Едва 15-годишен той напуска родното си село и заминава на гурбет в Румъния. Настанява се в Браила като помощник в дюкяна на чичо си (2).

Възпитаван в семейството си в свободолюбив дух, Тодор Попов попада в средата на българските хъшове. Под въздействие на революционните настроения в емигрантскиата среда той през 1875 г. заминава за Сърбия, където като доброволец се включва в един сръбски батальон и участвува в сраженията с турците по босненската граница (3). След това в началото на 1876 г. отново се връща в Браила. По това време българската емиграция очаква избухването на въстание в България. Никола Обретенов, Перо Херцеговинеца и Георги Метев организират в Крайова и Бекет чета, както вече споменахме по-горе, с име "Свети Георги", чиято задача била да съдействува за пренасянето на оръжието, закупено от врачанския революционен комитет (4). Тодор Илиев Попов се записва в тази чета и на 17 май 1876 г. преди обяд от пристанището в Бекет се качва на парахода "Радецки". В списъка на организатора на тази чета Никола Обретенов той е записан тридесет и седми по ред (5). На парахода "Радецки" заедно с него в същата- чета е и Пандели Стоянов от гр. Видин (6), на козлодуйския бряг към Ботевата чета се присъединява и Младен Павлов от Видин (7).

Тодор Илиев извървява с четата трудния и кървав път от Бекет до Вола. Сам той пише в прошението си за пенсия: "Участвувал съм в Ботевата чета от Козлодуй до Вола." (8).

Взема участие във всички сражения, които четата води. След смъртта на войводата Христо Ботев Тодор Илиев е в групата на военния командир Никола Войновски в сражението при р. Искър. След това последно сражение оцелелите четници се разпръсват и Тодор Илиев скита в продължение на няколко дни, докато се добира до Габровския балкан, попада на родолюбивия българин Христо Иванов от Габрово, който го приютява, а по-късно, скрит в една кола, натоварена с дърва, го закарва в Габрово. Там Ботевият четник се укрива в дома на габровеца Христо Пантев и с помощта на габровците Денко Мидалев, Коста Байдан, Йонко Рибаров и Христо Моцев преживява там близо три месеца (от 18 октомври 1876 г. до 12 януари 1877 г.) Смелите габровци го хранят и укриват от чужди погледи. На 12 януари 1877 г. Тодор Илиев, облечен в цивилни дрехи, непредизвикващ никакво съмнение у турските власти, снабден с фалшиво тескере, заминава за Русе, откъдето се прехвърля за трети път в Румъния (10). Когато през 1877 г. започва формирането на Българското опълчение, Тодор Попов като председател на местното благотворително общество препраща в Плоещ прииждащите български емигранти. В Плоещ той също намира мястото си в редовете на Българското опълчение като редник в четвърта рота на Втора опълченска дружина на майор Куртиянов (11).

На 31 май дружината под командата на майор Куртиянов, в чиито редици е и Тодор Илиев, се отправя отново към Дунава и на 21 юни минава великата река, за да се бие за свободата на поробеното отечество. На 19 юли Тодор Илиев се сражава при Стара Загора, на 9, 10, 11 и 12 август брани заедно с другарите си десния фланг на Шипченската позиция. След тона опълченските дружини са изтеглени на позицията при с. Зеленото дърво, Габровско, за попълнение, превъоръжаване и почивка.

По време на зимното преминаване на Балкана втора дружина е включена в състава на Скобелевия отряд. По козята химитлийска пътека смелите воини се спускат в Розовата долина и всяват смут и ужас в армията на Вейсел паша, защищаваща Шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877г. За проявена храброст в боевете при Шипка и Шейново Тодор Илиев е награден с руско военно отличие (12). След сключването на Санстефанския мирен договор се завръща и установява да живее в град Белоградчик. Известно време служи като стражар в гр. Кула (13), а след това -като старши стражар в Белоградчик (14). Там взема участие в създаването на новата българска администрация на града. Избиран е за помощник-кмет (15).

През 1885 г., когато свободата на отечеството е в опасност, поборникът Тодор Илиев за трети път грабва оръжието и постъпва като доброволец в Дубравската доброволческа дружина под командуването на поручик Панайот Дворянов. Според свидетелство N 732 от 17 декември 1885 г., подписано от поручик Дворянов, Тодор Илиев служи в тази дружина от 4 ноември до 17 декември 1885 г., като взема участие в сраженията на 14 и 15 ноември при селата Арчар и Гайтанци (16). За заслугите си към отечеството Тодор Илиев Попов е бил уважаван от съгражданите си и избиран за общински съветник. Умира на 65-годишна възраст на 1 август 1921 г. (17).

До края на живота Тодор Илиев Попов (Върбовлянина) живее с революционните идеали и спомена за Ботев, с идеалите на опълченците от Освободителната война и на защитниците на съединението през 1885 г. Участието му в тези събития е безспорно доказателство за правото му на безсмъртие.

БЕЛЕЖКИ
1 Малкочев, Ангел. Ботевият четник Тодор Илиев Попов - Върбовлянина. - ИМСЗБ. Т.1. С, 1977, с.51.
2 Пак там.
3 Пак там.
4 Обретенов, Н. Спомени за българските въстания. С., 1970, с.222-223.
5 Пак там. с.223.
6 Априлско въстание 1876 г. Сб. документи. T.I. С., 1956, с.474, док. N 420; N по ред 37 и N 16 - Пандели Стоянов.
7 Ферманджиев, Н. Ботевите четници разказват. С., 1975, с.69, 141, 293.
8 НБКМ БИ А пд II1431, л. 108.
9 Малкочев. Анггл. Цит. съч., с.56.
10 Пак там.
11 Руменин. Р. Българското опълчение 1877/1878. Личен състав. С.. 1976, с.239, N 4155; НБКМ БИ А пд 1431. л.105.
12 Руменин, Р. Цит. съч.
13 Малкочев, Ангел. Цит. съч.
14 Пак там.
15 Пак там, с.57; НБКМ БИ А пд II1431, л.106.
16 Пак там.
17 Малкочев, Ангел. Цит. съч.

Генади Вълчев - Поборници от Видинския край

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин