Изпрати стари снимки от Видин и областта

Боян Минков: Хора от НИМ крадат държавата

Новини - Регионални новини

Боян Минков
- Успяхте ли да си върнете поне част от предметите, които ви бяха конфискувани от ГДБОП и по-късно изложени в Националния исторически музей?


- Не. Аз съм подал жалба в Страсбург и чакам всеки момент да излезе решението на съда. Но още няма отговор. В България изчерпах всички законни възможности да ми бъде върната колекцията, която ми конфискуваха. Част от предметите ми продължават да стоят изложени пред Националния исторически музей.

- На каква сума възлиза вашата жалба и кога е подадена?

Няма сума по жалбата. Такъв е редът - не определяме ние сумата, която да ни се изплати. Жалбата е подадена август месец миналата година. Обикновено година след внасянето на документа се произнасят дали ще бъде допуснат или не. Защото има една цедка за допустимост и повечето жалби отпадат още на този етап. И ако е допустима, ще са необходими още 5-6 години да чака човек, за да разбере какво ще се случи. Но кажат ли, че е допустима жалбата, почти сигурно е, че си спечелил делото си.

- Имате ли наблюдение дали в Националния исторически музей стопанисват добре вашите антични предмети?

- Ами, стопанисват се. Мраморните неща са подредени на двора на НИМ, аз ходих и ги видях. Керамиките обаче ги няма. Най-хубавият, най-ценният и най-скъпият от керамичните ми съдове е счупен!
Това умишлено е потулено от вещите лица! Този съд е оценен на 200 лева от тях, аз нямам представа колко е реалната му цена, но е толкова голям, че едното от вещите лица спокойно може да влезе в него! А всичките останали съдове, които са с големината на чашка, в Западна Европа могат да се купят за по 40-50 евро, но тук са оценени за по 4000 - 5000 лева единия. Такива са оценките на вещите лица Елка Пенкова, Любова Георгиева и другите две са на ротационен принцип Защото когато оценяват един съд от 5000 лева, те ще си пишат, че са работили по него 20 часа, да речем. Просто всичко е свързано с техните хонорари. А големият ми съд, в който може да влезе Елка Пенкова в целия си ръст вътре, струва според тях... 200 лева?!? И то не за друго, а защото са го счупили и носят отговорност за това, но такава отговорност ще им бъде търсена. След решение на ВКС нещата приключиха вече в България, нашата съдебна система не ни дава повече възможности, затова аз съм подал жалба в Страсбург. Сега в момента тук нищо не мога да направя.

- Подали сте и сигнал до главния прокурор -може ли да ни разкажете за съдържанието му?

- Подадох сигнал до прокуратурата, министъра на правосъдието и до главния прокурор за това, че вещите лица на НИМ са злоупотребили и са нарушили закона. Те са подсъдими по Наказателния кодекс затова, че са съставили документ с невярно съдържание за свое лично облагодетелстване. Значи, начислили са си едни хонорари за една свършена работа, която изобщо не са свършили. За какво става въпрос? Моята колекция беше на съхранение в регионалния исторически музей във Видин до 7 •април 2011 г. На тази дата предметите бяха натоварени в камион и закарани за оценка на същите тези три вещи лица в Националния исторически музей в София На 7 април 2011 г. тези трите въпросни госпожи от НИМ - високо ценени експерти, в документите в които са описали какво са работили, са написали, че един месещ по-рано - в началото на март, са започнали работа по моите неща. Докато те са описвали, че са работили по тях в София и са си писали едни много тлъсти хонорари, всъщност тези предмети са били във... Видин!
Излъгали са!
Да не говорим, че в рамките на 6 месеца след това те са работили уж по тях основно в... съботите и неделите, както и на всички възможни официални празници - Гергьовден, Великден!... От сутрин до вечер те все са работили по моите неща! Че кои работи на Гергьовден, и то в Националния исторически музей?! В тези дни „трудът" се заплаща двойно. Също така повечето от дните, в които и уж са работили в НИМ, са работили и по моите неща, което е абсолютно незаконно. Те нямат право да получават заплати от НИМ, а в същото време да си правят своите експертизи. Хонорарът по моето дело е 7000 лева, смятай по още 100 такива - за какви стотици хиляди лева става въпрос.
Това е бизнес!
Крадат държавата по най-бруталния начин, и то със знанието на Божидар Димитров. И по този начин се правят сериозни пари!...

- Вие получихте осъдителна присъда от съда - каква е тя?

- Осъден съм на 3 години условно и глоба от 5000 лева. С две думи - в този период не трябва да намират подобни вещи в мен.

- Идвали ли са да ви проверяват в период след тази присъда?

- Не, тогава ме провериха, взеха ми всичко, и сега са наясно, че нямам нищо. Имат сведения, че нямам нищо, и аз действително не притежавам нищо. Моите неща се пазят в НИМ и съм сигурен, че рано или късно ще си ги взема.

- Появили се майсторът Яким в съда, за да потвърди, че изложените като оригинали в Националния исторически музей мраморни глави са негови и той ги в правил?

- Нещата там се развиха много интересно. Обвиняем по едно дело е човек от Видин Венцислав Тодоров, в който е открита едната глава - набедена за истински Тиберии, както и един връх от стрела и една счупена римска монета, без стойност.
За тези трите неща той се сдоби с обвинение.
По време на едно от заседанията на Окръжен съд - Видин друг свидетел изважда други три глави, за които казва: „Ето, вижте тези три глави, предоставям ги на съда. Тях ми ги е направил моят приятел Яким, той е направил и главата, за която съдите този човек*... Дава трите глави на съда и съдът разпорежда същите експерти, които са казали, че това е главата на Тиберий, да кажат дали са истински. И те казват: Двете не са истински, но едната е на императрица Сабина. И Божидар Димитров изпраща писмо на съда, в което ги уведомява, че прибира и Сабина, просто решава и я взима. Тя е Сабина и - край! А че са веществени доказателства по дело... Въобще как и кой е Божидар Димитров, че, ще прибира тази глава?!?
Сега Яким дойде в съда да каже, че и Сабина, и Тиберий - всичките той ги е направил. Но не можа да го каже. Защитата на обвиняемия поиска нова експертиза от други вещи лица от съда. Назначи се нова експертиза, която излезе с противоположна теза - всички тези предмети са съвременни неща и са сувенири. Пак защитата поиска да се разпита този, който ги е правил. Съдиите го допуснаха като свидетел и онзи ден беше делото - вещите лица на НИМ обаче не се явиха, отказаха да се явят. Елка Пенкова и колегите и трябваше да пристигнат, за да защитят експертзата си. Съдът трябваше да ги изслуша да обяснят защо тяхната експертиза се различава от другата. А и съответно - свидетелят Яким който ги е правил, да може да говори. Но... ги нямаше вещите лица, които трябваше да донесат и веществените доказателства с тях, те не дойдоха и не ги донесоха. Не можаха и да разпитат Яким, защото той нямаше какво да разпознава. А веществените доказателства са мраморните главиt които ония обявиха за оригинални Сабина и Тиберий. Те са и в Националния исторически музей и Божидар Димитров е изпратил писмо, че ги задържа и влизат в колекцията на музея като най-ценни експонати.
Много са ценни, да,.. То сега ще се разбере каква е цената им!
Но ще ги докарат насилствено в съда вещите лица, те преди това не се появиха няколко пъти и на друго подобно дело във Видин. Там пък са нарекли много други неща "фалшиви", просто изкарват пари от нас - колекционерите.

- Как според вас полиция или заинтересовани лица научават, че у вас или у друг колекционер във Видин има ценни находки, за да дойдат и да ги конфискуват? Отнякъде все пак трябва да изтича информация...

- Те, колекционерите в един град не са много, ние се знаем помежду си. Не се крием. Всички ни знаят - този колекционира това, онзи - друго... Някои пък ни влизат в домовете, обират ни и после дават наши неща на своите хора, ония пък на други... и парите се разделят така. Много сме колекционерите във Видин и никой не си е регистрирал нищо. И то не си регистрират нещата по различни причини - едни поради липса на средства - защото това е много скъпо, други заради страх от кражби и т.н. Никой не може насила да те накара да си регистрираш колекцията! Няма такава сила и Конституционният съд е казал изрично в свое решение, че всеки българин може да притежава археологически--културни ценности, а не както твърдят сега в прокуратурата и MBР? че нямаш право. Според MBР, след 10 април 2010 г. всеки, който има нещо такова, е за затвора, което е абсурдно! Според новия закон, всичко, което е над 50 години, трябва да се регистрира иначе - същата работа!

- Имате ли идея или съмнение. че някои от предметите. които ви бяха конфискувани и се намират в Националния исторически музей. са ви подменени?

За мраморните неща - не са сменени, защото ги виждам и мога да ги разпозная. По керамиката - 100 процента имам сменени неща, още повече, че там имам много съмнения около приемно-предавателните протоколи - нещата не са ставали както трябва. Пълна фалшификация се случва на всичко, не само при мен, но и при всички подобни дела на хора, които аз познавам.
Абсолютна фалшификация на документи!
Нищо не е описано в тях както трябва! Имам приятел-колекционер, при него нещата са 1300 - нито едно от тях не е описано както трябва по надлежния ред! Липсват всякакви приемно-предавателни протоколи, тези жени са ги взели, не е ясно какво са взели, как са ги взели, просто по този начин всичко може да се подмени!...

- Имате ли информация дали тези експерти от НИМ и самият Божидар Димитров имат свои собствени колекции?

- Аз не знам дали имат свои колекции, но е факт, че си позволяват по най-бруталния начин да отнемат пари от държавата, защото тези хонорари им са изплатени от бюджета на МВР.
Да стигнеш до там, че да описваш как си работил по едни предмети, които през това време са били на друго място, а ти си работил един месец уж върху тях и да взимаш хиляди левове за това - естествено, че ще са склонни на всякакви други кражби!

- Разполагате ли с документи. които показват, че експертките на НИМ уж са работили върху предметите от вашата колекция. пък те са били във Видин по същото време?

- Естествено, че имам документи.

- Удовлетворяват ли ви промените в новия Наказателен кодекс в частта, която касае закона за културното наследство, обсъждан в момента и пораждащ много спорове в обществото?

- В новия Наказателен кодекс в частта, която касае закона за културното наследство, се предвижда понятието „ахреологически обект" да бъде заменено с понятието „културна ценност". Така вече всеки човек може да попадне под ударите на закона. Досега се казваше -махнете ги колекционерите, те са престъпници... А сега всеки един българин може да бъде съден като мен! Всеки, ама абсолютно всеки, и то за един шкаф, който е на над 50 години! Или за някакъв предмет, който милиционерите решават колко е стар. Даже като влезнат в дома на един човек, милиционерите могат да кажат: Ти си престъпник, според мен, тази вещ е на повече от 50 години и ти не си я идентифицирал и регистрирал, и сега ти завеждам досъдебно производство и те вкарваме в съда... И човекът бива осъден. Това е най-спорният текст, защото всеки е потърпевш и може да има много своеволия. То и досега ги имаше, но засягаха по-малък кръг от хора и обществото някак си не ги разбираше тези неща, а те и в момента се случват. Тук, във Видин, осъдиха човек на една година ефективен затвор за 10 турски монети, пробити, които ги има на престилката на всяка една баба на село. Това са „акчета" - едни малки сребърни монетки, които тежат по няколко грама. В момента човекът е осъден и обжалва присъдата си пред Върховния съд, след като във Видинския получи една година затвор ефективно. А друг за 10 „константинки - това са едни дребни монети от римско време, които струват... нищо не струват и те - той получи две години затвор! Такива монети има почти във всеки български дом...

- След такива акции е логично хората все пак да продължават си крият колекциите?

- Ама те и да ги крият, и да не ги крият - пак са престъпници! На полицията са й развързани ръцете да ходи по домовете на хората - това е проблемът. Както казва професор Стефанов: „Това е войната на мъртвите предмети срещу живите хора". Не може в XXI век някой да влиза в нечий дом и да определя кое е трябвало да се регистрира и кое - не, кое на колко години е, и човекът да носи наказателна отговорност! Това са човешки съдби! Откъде- накъде ще влизат хора в затвора за това, че в мазето си и на тавана си са имали някакви неща, за които трябвало да спазват някакви срокове за регистрация? Къде го има това нещо по света? И вещите лица ще трупат стотици хиляди левове, хонорари ще взимат, от ей такива нещастници... Този закон на никой не помага, стимулира само трафика на антики.
Ще ходят по домовете на хората, ще им завеждат дела за две пробити монети, ще ги вкарват в затвора буквално заради монетите от престилката на баба им, не преувеличавам въобще - за това има осъден човек във Видин! Ще вкарват хората в затвора и в същото време да сме чували за някой заловен на границата? Да сме чували за трафика на културни ценности и някой заловен и осъден? И как ще бъдат стимулирани хората да предават това, което намерят, в музеите? По кой точно начин? С 5000 лева максимум? Ами да кажем, че утре някой намери аналог на Панагюрското златно съкровище - какво ще стане? Така култура не се създава! Най-големите музеи в света са с покупки от частни колекции от частни лица. Плаща им се достойно и името им стои завинаги там във витрината на музея. А тук, като отидеш в музея, освен прибрани неща като моите по насилствен начин, друго нищо няма!... Случайни находки и конфискувани неща. Тези археолози, които толкова години работят в България, те какво намериха?
Защо музеите ни са пълни само с конфискувани предмети? Крайно време е някой да заговори това нещо, защото не може да продължава така.
Едно интервю на Живка Ангелова в.Шоу  сряда 12-18 март 2014г.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it

Табели, забраняващи къпането с

News image

Табели, забраняващи къпането са поставени до язовира край село Дъбравка, Община Белоградчик. Това каза за Радио “Фокус”-... виж още

Comments

8800 души от област Видин ще п

News image

Националната кампания „Заедно за съпричастността” е свързана с популяризиране на помощта, която за първи път е осигурена... виж още

Comments

Започва проектът за рехабилита

News image

Започва проектът за рехабилитация и ново строителство на 5,075 км от път III-1102 Арчар - Извор - Димово - Острокапци - ... виж още

Comments

Надя Иванова, кмет на село Дре

News image

Преди три години е почиствана река Лом, преминаваща през село Дреновец, Община Ружинци, каза за Радио “Фокус” - Видин На... виж още

Comments

РЗОК проверява стоматолозите в

News image

52 са извършените проверки на аптеки, сключили договор за осигуряване на лекарствени продукти, частично или изцяло плат... виж още

CommentsРадио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин