Изпрати стари снимки от Видин и областта

Божидар Димитров: Селянин от Видинско доказа, че прабаба му е знатна римлянка!

Новини - Регионални новини

Божидар Димитров: Селянин от Видинско доказа, че прабаба му е знатна римлянка!
Професор Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на около 20 монографии и на над 200 студии за българското Средновековие. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана. През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей. Сътрудник на ДС в направление културно-историческо наследство. Вербуван през 1973 г., псевдонимите му са Кардам, Тервел и Телериг.
Бе министър без портфейл, който отговаря за българите в чужбина, но «изгоря“ заради агентурното си минало.

- Проф. Димитров, наследниците на братя Дейкови - откриватели на Панагюрското съкровище, се активизираха и са готови на всяка цена да си го върнат. Вашият коментар?
- В едно демократично общество се случват всякакви екзотични неща и това искане го разглеждам като част от екзотиката. Всеки има право да предявява всякакви претенции към държавата, независимо дали има основания или няма. В случая наследниците на братя Дейкови нямат никакви основания да претендират за собственост на съкровището, защото всички закони на България - и този, който е действал и през 1949 г., и сегашният, постановяват, че всичко, което се намира под земята, е собственост на държавата. Държавата е собственик на това съкровище, както и на останалите други ценности - залежите от нефт, руди и т.н.

- Наследниците продължават да твърдят, че според тогавашния закон, който си намери нещо на собствена земя, си е негова собственост?
- Ама това не е тяхната собствена земя! Тримата братя са работили в една кариера, собственост на една керамична фабрика, и са вадили глина за пръст. Но дори и ако се намери в тяхната земя, е собственост на държавата, но имат право на някакво обезщетение.

Братя Дейкови са получили 300 000 лева

което за тогава са били доста пари. С тези пари са си построили три триетажни къщи още по време на комунизма. Сега очаквам някой чрез ДНК-проби да се обяви за наследник я на Ситалк, я на Терес или Севт III и да поиска съкровището като семейна собственост...

- Как си обяснявате митовете за Панагюрското съкровище - Людмила Живкова го продала, за да заплати излъчването на своя реч от Мексико, Владко Живков го проиграл на комар и т.н.?
- Ако има нещо, което е непродаваемо, това е Панагюрското съкровище. А подобни слухове могат да пускат само хора, които не познават обществено-политическата обстановка по време на т.нар. тоталитарен комунистически режим. Поне семейство Живкови нямаше нужда от пари чрез продажба на съкровище или на нещо друго. Те просто си напечатваха колкото им трябват и си ги взимаха. А за Панагюрското съкровище само специалистите знаят, че е непродаваемо. Никой не би го купил, защото не може да го извади на бял свят. Трябва само да го държи и да си го гледа сам тайно. Частните колекционери са единствените, които могат да платят, държавен музей - в никакъв случай. Те са патили вече - купували са от Италия и други страни и после е трябвало да ги връщат. А частните колекционери затова правят колекции - да се гордеят, да се фукат с това, с което разполагат. В момента, в който купят съкровището и го покажат, правителството ще им каже - върнете ни го, то е изнесено незаконно от България и си е наше.

- Твърди се още, че 8 години не се е знаело къде точно се намира Панагюрското съкровище?...
- Напротив! През 1974 г. то бе показано за пръв път в Париж. По това време аз бях там и помагах на екипа, който подготвяше изложбата. Интересът беше огромен, в резултат на което съкровището беше поканено да участва в изложби по цял свят. И то участваше. Там е било тези 8 години - от Мексико отиваше в Япония, оттам - на друго място. И по онова време пак да се носеха такива слухове, че е продадено, изчезнало, подменено и т.н. Затова, като го върнахме, беше направена експертиза от Министерството на културата и тя установи, че Панагюрското съкровище е истинско. То вече е известно и не може да бъде скрито, за да се случи нещо съмнително около него. Съответно затова няма купувачи за него. За нещо, намерено сега в земята и изнесено, може да се появят купувачи. Такъв е примерът с Аланското съкровище от Пазарджишко. То не е известно и могат да възникнат спорове. Гръцки музеи са го купили и сега викат: съкровището е от 1900 г., ние им казваме: открили сме го в България през 2001 г. То се състои от 13 сребърни съда. Ние водим дела, обаче съкровището стои в три гръцки музея. Те са го купили за три милиона и половина. Но идва намервачът и вика: аз го намерих, само че ми платиха с фалшиви пари. Сключил споразумение с прокуратурата, за да не го съдят и да каже истината. И той казва: изкопах го, продадох го на един Велков в Пловдив и той ми плати с фалшиви пари.

- Печели ли държавата, когато Панагюрското съкровище се излага на изложби в чужбина?
- Зависи как сме сключили договор. Ако споразумението е за търговска изложба, печелим

между 200 и 300 000 евро за изложба

която продължава три месеца. Има обаче и т.нар. политически изложби, на които решаваме да се изфукаме колко сме велики. Тогава не печелим нищо, но съкровището се излага за кратко. Примерно Първанов отива в Италия и за една или две седмици съкровището, заедно с други ценности, гостува в президентския дворец. Същото беше и в Копенхаген при датския крал.

- Има ли Панагюрското съкровище застраховка и у нас или в чужбина е направена тя?
- Когато пътува извън страната, има застраховка и тя се прави в чужбина.

- На каква сума възлиза застраховката?
- Това вече са търговски тайни.

- Съкровището е оценено на някаква сума, за да има застраховка. Тогава каква приблизително му е цената?
- И това не мога да кажа, защото и това е тайна. Но истината е, че става въпрос за много милиони. Тези хорица ги лъжат алчни адвокати, лъжат ги горките, пък те им плащат.

- Имат ли роднините на братя Дейкови изобщо някакъв шанс да се сдобият с «наследството“ от техните роднини?
- Ами колкото имам аз шанс да се обявя за наследник на хан Кубрат и да поискам Кубратовото съкровище от Ермитажа. Като приличам на прабългарин - мургав съм, с кръгла глава и ако ми се тегли ДНК и се вземе ДНК от гроба на Кубрат и те вземат нещо да съвпаднат, ще се обявя за наследник на хан Кубрат и ще искам неговото съкровище. Колкото шансове имам аз да го получа от Ермитажа, толкова са шансовете и на тези хора. Двамата братя бъркат, като смятат, че като установят несъответствие в грамажа или в оценката, документални някакви нередности, ще го получат.

- Пловдивският нумизмат Димитър Костов твърди, че е собственик на Скитското съкровище. Оказва се, че май повечето специалисти са го виждали само на снимка - той го крие дори от роднините си... Истинско ли е то или е добър фалшификат?
- Виждали сме го, то беше тук при нас за експертиза. Експертите са разделени на две - едните казват, че е истинско, другите са на противоположното мнение. Аз не съм експерт по тракийски съкровища, аз съм медиевист-средновековник. Много трудно е да се направи експертиза при златото. В тази електронна епоха нещата могат лесно да се имитират. Винаги от едно публикувано Скитско съкровище можеш да изкараш да го направиш триизмерно и да си го отлееш после. Съставът на метала е същият както в античността - самородното злато и тогава, и сега си е с един и същи състав - 23,75 карата. Така не можеш да докажеш нищо със сигурност. Започва да се води спор, докато не се намери някой да каже: Аз го намерих.

- Човекът е много притеснен да не му го откраднат..
- Ами прав е.

Те се крадат взаимно един друг

- Нумизматът води дело за връщане на конфискувана ризница, римски меч и желязно копие. Тези предмети са при вас в НИМ. Докъде стигна това дело?
- Нямам представа. Съдът го осъди на първа инстанция, прибра ги и ги даде на музея. Археологическите ценности принадлежат на държавата, освен ако господин Костов не докаже, че е собственик на този тракийски войн, че ризницата и всичко останало е семейна ценност, предавана от поколение на поколение.

Отвън пред входа на музея има каменен саркофаг. Един човек от видинско село доказа на първа инстанция, че той е семейна ценност. Човекът реши, че Домна Юлия еди коя си му е пра-пра-пра... баба и той е наследник на този саркофаг!!! Разбира се, следващата инстанция отхвърли това, но виждате какво става при нашата независима съдебна власт - един селянин на практика от едно видинско село доказа, че има римска прабаба и че тя е била погребана в този разкошен саркофаг!!!

- Има ли претенции на други хора към държавата?
- Има, да и то много претенции и съдебни дела. Примерно небезизвестният Митко Станков-Бузата е завел дело. Той спори за 10 000 конфискувани ценности в полза на държавата. Смята, че неправомерно са конфискувани и си ги иска обратно. Всичко при него е много ценно, защото Митко Бузата беше най-големият дилър на културно-исторически ценности в началото на прехода - археологически ценности, злато, сребро, бронз, мед...

- А какво е обяснението на Димитър Станков - откъде има тези ценни предмети?
- Той самият не е копал, но си беше “разделил” България на общини. Във всяка община си наема една иманярска група, снабдява я с техника, те му носят нещата и той прибира по-ценното. За другото е казвал презрително: “Това може да го носите на Божидар Димитров и на Националния музей”...

Бузата имаше само избрани неща до един октомврийски ден през 1991 г., когато ЦСБОП нахлу с шестима мои експерти на ул. «Доспат“ 8... Митко Станков беше купил всичките мазета в блока и ги бе обединил, направил бе един невероятен склад. Много ценности бяха готови за изнасяне - обвити в пакети, омотани в хартия. Според информацията Бузата трябваше да ги изнесе по време на ембаргото срещу Югославия в цистерна с гориво.

Уговорил всичко, но ЦСБОП го изпревари. Той успя да избяга в Австрия

и сега оттам води делата.

Има и други хора, които водят съдебни дела непрекъснато. Наскоро финансовото министерство ни предаде над 5000 предмета, сред тях също има много ценни екземпляри. Има три римски солници от злато и сребро, с фигури по тях. В цял свят те са само 10 броя. Има четири в «Бритиш музеум“ и по една в няколко други големи музея по света. И изведнъж ние се оказахме на второ място в света по брой. Тези три солници са най-ценното нещо, за което спорят хора извън Панагюрското съкровище. И в момента са минали няколко инстанции, но «собствениците“ оспорват, въпреки че са наясно - независимо как ще завърши делото, нещата ще си останат за държавата. Спорят обаче за това, че двама експерти - за съжаление, единият директор, другият заместник-директор на музей - са дали навремето оценка, че солниците са фалшиви. Моите експерти обаче доказаха, че са истински. «Собствениците“ им обаче настояват в съда, че са фалшиви и си ги искат обратно. Единият заместник-директор на музей във Видин е уволнен, а другият ще уволнят, щом се произнесе последната инстанция.

- Има ли действително такива хора, които се появяват и казват в един момент: Аз фалшифицирах или аз направих този дубликат?
- Има, да. Има един голям фалшификатор, изселил се е вече от България - Славей от Хасково, той наистина е велик и аз му свалям шапка. Той направи копия на монети на Аполон и Месембрия - два града-държави, това са днешните Созопол и Несебър. Тези монети се появяват в Америка като оригинални и 5 години там се водят яростни дискусии - истински ли са, или са фалшиви. Той беше великолепен фалшификатор и още е. Но постъпваше много умно - даваше ги на магазинчетата-музеи и ги предлагаше като сувенири. В същото време е лъгал западния свят. Имайте предвид, че тази индустрия е много развита в България. Затова аз много внимавам, когато купувам каквото и да е от метал. От метал вече почти всичко е фалшиво. Някъде около 90% от скитащите по пазара статуетки са такива, те се продават евтино и чужденците много ги купуват. Имаме и други добри фалшификатори.

- Говори се, че някои от мощите на светците в България не са истински и дори са заменени с животински. Това е направо скандално...
- Аз отговарям за мощите, които са открили моите археолози - Свети Иван Предтеча и Свети Николай Чудотворец. Мощите на Свети Николай Чудотворец наскоро бяха потвърдени от БАН, а тези на Свети Иван Предтеча бяха потвърдени от Оксфорд и Копенхаген - две независими лаборатории.

Интересът към мощите в България ги предизвиках аз. Мощите са важни, ако ще правиш исторически културен туризъм, за да се привличат поклонници... По принцип наистина

има много фалшиви мощи

след XI-XII век, които се излагат в църквите в мощехранилнички, а хората идват и си оставят парите там. Тези мощи, които открихме, са други - те се слагат под основния камък и винаги са истински, защото в случая се лъжат не миряните и поклонниците, а дядо Господ. Кого лъжеш, ако сложиш фалшиви мощи? Отецът ли ще лъжеш, той точно тогава ще се ядоса... И там отгоре ще ти прати я земетресение, я цунами, я нещо такова.

Колегите тогава не прецениха, че става дума за различни типове мощи.

- Фалшивите мощи все пак попадат по някакъв начин в манастири и църкви. Какво е обяснението - откъде ги имат?
- Обясненията винаги са почти едни и същи и гласят: един кръстоносец ги донесе, намерил ги е в Йерусалим. Нормално - там е центърът на християнството, там е започнало, там има мощи. Но че кръстоносците са го превзели и всеки си е взел “за спомен” мощи - силно се съмнявам. На тях тогава не им е било до това да се занимават с мощи, а да оцеляват и да водят яростни битки с арабите, да натрупат пари. А не да вземат някой кокал и да го носят в Западна Европа...

А че се печели от мощите, това е сигурно. В миналото попове са правили така - взимат някой кокал от съседното гробище, обвиват го със злато и сребро и го слагат в мощехранилница. После викат: един рицар го е донесъл от Божи гроб и като е бил там, го е спасил от арабите, след което той го е донесъл на нашия манастир или църква. В резултат на това тръгват хиляди поклонници да дават пари за църквата.

Миналата година попът в Созопол добросърдечно си призна, че е спечелил три милиона лева от истинските мощи на Свети Иван Предтеча - тези, които открихме на остров Свети Иван.
Едно интервю на Живка АНГЕЛОВА
dir.bg

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it

Спокойно е движението по видин

News image

Спокойно е движението във Видин в неделната вечер, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин. Улиците са заснежени и про... виж още

Comments

Ивайло Московски: България ще

News image

Приходите от Дунав мост 2 ще бъдат разпределяни пропорционално на направените инвестиции и по-голяма част от тях ще оти... виж още

Comments

Веднъж годишно лични лекари по

News image

Веднъж годишно лични лекари посещават 4 села от Белоградчишко. Това каза за Радио “Фокус”- Видин Савина Спасова, кмет н... виж още

Comments

Нормално ще започне новата уче

News image

Нормално ще започне новата учебна година в Основното училище на село Рабиша, каза за Радио “Фокус”- Видин Елза Георгиева... виж още

Comments

Първите групи възрастни завърш

News image

Видин. Приключи обучението по начална компютърна грамотност и интернет на първите групи възрастни хора, което Регионална... виж още

CommentsРадио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин