Изпрати стари снимки от Видин и областта

Деси от Видин е Белнейски II: убита или отвлечена

Новини - Регионални новини

Деси от Видин е Белнейски II: убита или отвлечена

Деси от Видин, която преди 8 години излиза със своя приятел и изчезва, е Белнейски II.
Майката Анжела Маринова убеди МВР и главния прокурор Борис Велчев да възобновят следствието.
17-годишната ученичка е убита или отвлечена, са двете версии. При новината за всеки разбит канал за трафик на хора майката се моли тя да е в него.
Следствието ще се води в София, тъй като единственият заподозрян -Божидар Пеков, е син на бивша съдийка и настояща адвокатка във Видин.

Сексробиня в някой европейски град или заровена в горите край Видинско? Какво се е случило със 17-годишната красива ученичка Деси 8 г. след изчезването й, все още не се знае.

Тя тъкмо е завършила 10-и клас във Видин, мечтае да учи право и е влюбена за първи път. Отива на купон с гаджето си и повече не се връща.

Майката подозира, че приятелят й Божидар Пеков я е продал за проститутка в чужбина, полицаите смятат, че я е убил. Младежът е бил арестуван, а у него са намерени бижута и телефона на изчезналата. Майката на заподозрения обаче - бивша съдийка, го измъкнала от ареста, после той избягал в Испания, смятат близките на Деси.

И разследващи, и близки са категорични, че първата любов на Деси - Божидар, знае къде е тя или останките й. Неясно защо обаче разследването започнало късно, после на няколко пъти било спирано.

След драматичното изчезване на единствената й дъщеря майка й Анжела, която е певица, загубила гласа си, но не е загубила надеждата, че ще открие Деси жива в някой от каналите за трафик на хора.

7 г. тя подавала жалби във всички възможни институции, но едва след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов делото е извадено от т.нар.студени досиета и се разследва отново, подчертава майката.

"Всичко е направено така, че да се замазва проблемът и ако може, да мине давност. Сега полицаите, които работят по случая, се опитват да направят нещо, което тогава не е направено, но сме твърдо решени да бъде разплетен този случай", обясняват от МВР.

От няколко месеца делото е възобновено в София по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев. Със случая са се заели обвинители от Софийската градска прокуратура и следователи от НСлС.

"Само се моля да е наближил денят, когато ще разбера какво се случи с дъщеря ми. Толкова е ужасно и нетърпимо, че дори не знам, като вляза в църква, къде да запаля свещ за нея - дали при живите, или при мъртвите", разказва Анжела Маринова. Тя и до днес всеки път, като чуе по новините за разбит канал за трафик на хора, се моли детето й да е в него. От 22 юли 2002 г. чака вест.

След смъртта на баща си Десислава живеела с майка си Анжела във Видин. На 18 януари 2002 г. майката заминала на работа в Германия, а момичето останало във Видин при вуйчо си, но за него се грижели и баба му, и дядо му, които живеят в близкото с. Сланотрън.

Била скромно и тихо дете, правела планове за следването си. Деси учела в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин и през ваканцията се готвела да отиде при майка си в Германия.

С нея трябвало да пътува първият й братовчед Иво и двамата си запазили билети за автобус. Трябвало да тръгнат на 20 юли, но след това пътуването било отложено за 25 юли, а накрая превозвачът определил 23-и за дата на заминаването.

"Странно е, че шофьорът на няколко пъти отлага пътуването. Това ме навежда на мисълта, че е било планирано тя да изчезне по пътя. Предполагам, че Божидар е дължал пари и детето ми е било заложната монета, просто я е продал срещу известна сума.

Убедена съм, че са избързали с изчезването й, за да не тръгне племенникът ми и да им попречи на плановете.

Вероятно планът е бил да кажат, че е слязла някъде по пътя из Европа до тоалетна и ето че не се е върнала и я няма", размишлява майката.

Анжела Маринова и досега пази последния есемес от дъщеря си от 21 юли: "Сега се видях с Пианото (бел. ред. - прякора на шофьора на буса), ще тръгнем вторник сутринта и в сряда сме в Нюрнберг. Утре ще ми каже."

Във фаталния ден момичето отишло при баба си и дядо си в с. Сланотрън и оттам взело част от златните бижута на майка си, които трябвало да й занесе.

По-късно във Видин се срещнала с приятеля си Божидар, който бил първата й любов. Младежът имал друго гадже, което заминало на кандидатстудентски изпити и затова потърсил Деси. Той е последният, който я е видял.

При огледа в апартамента на третия етаж в бл.19 на жк Крум Бъчваров, където живеела Деси, е установено, че не е влизано с взлом. От жилището липсвали единствено телефонът и сакът с багажа на братовчеда на Десислава, който бил приготвен за пътуването.

Първата реакция на Божидар, като го питат знае ли къде е Деси, е: "Не знам, не съм я виждал от 10 дни."

"Защо ще лъже един човек, ако няма пръст в това? Едно почтено момче ще дойде, ще каже "изчакайте, аз я закарах до вкъщи, както твърди едва по-късно", чуди се Анжела. Божидар бил задържан, след като в колата му били намерени вещи на тийнейджърката - джиесемът й, а се оказало, че той продал в заложна къща златните бижута. Първоначално твърдял,че откритите у него накити са на майка му, а джиесемът е негов. После пък измислил версията, че Деси му ги дала да ги продаде, защото й трябвали пари.

Разследващите събират доказателства, че ден преди Деси да изчезне, Пеков е планирал да продаде телефона. Тогава отишъл в заложна къща и казал на служителя, че в понеделник ще му донесе нокия 8210 - точно модела, който има десетокласничката. После отишъл и обяснил, че ще остави този телефон за себе си и залага друг. Служителят дал показания, разпознати са и бижутата. Въпреки тези доказателства младежът бил арестуван само за няколко часа.

"Полицаите тогава ми разказаха как почти веднага щом са го закопчали, две действащи съдийки, приятелки на майка му, са казали да се свалят веднага белезниците.

Полицаят, който го е закарал към РПУ-то, се обърнал към тях с думите: "Госпожо, няма ли поне да погледнете, че е изчезнало дете?" Те отвърнали: "Не ни интересува!", спомня си Анжела.

Версията на Божидар е сменяна неколкократно по време на разследването, но най-общо твърдял, че в нощта на изчезването й я закарал до дома й, а около 2 ч след полунощ й се обаждал и всичко било нормално.

Анжела е категорична, че разплитането на мистериозното изчезване е било опорочено в началото, защото Божидар е син на известна видинска адвокатка, която преди това е била съдийка. С това майката си обяснява факта, че в продължение на 2 месеца във видинската прокуратура отказвали да образуват дело срещу него за отвличане на непълнолетна. Такова било образувано чак през септември 2002 г. по разпореждане на Върховната касационна прокуратура и се водело в Националната следствена служба, за да не бъде манипулирано във Видин.

И то обаче не дало резултат и било прекратено до събиране на нови доказателства, а след като на Божидар Пеков била отменена забраната да напуска страната, заминал в Испания.

"24 часа" научи, че в чужбина Пеков отново си имал проблеми с полицията, арестуван бил на няколко пъти за банкови измами, кражби и грабеж на кола.

След като делото за Деси е възобновено, Божидар е отново задържан, а после освободен с мярка подписка. И досега полицаи недоумяват как може срещу него да не е повдигнато обвинение, че е замесен в изчезването на Деси, а само за вещно укривателство на ценностите й.

Още по-странно е, че след като са открити сериозни разминавания в показанията на майката и брата на Пеков преди 8 г., те не са обвинени в лъжесвидетелстване. Сега всички разследващи и близки на красивата девойка са убедени, че много скоро ще се стигне до истината, каквато и да е тя.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Няма я след среща с Пеков

Ден след изчезването на Деси във видинската полиция били събрани улики, които насочвали към Божидар Пеков, известен като Дари Усмивката.

"Безспорно е установено, че нейните вещи са били в ръцете му и той е бързал да се освободи от тях. Още тогава разполагахме със свидетели, които потвърдиха", спомня си началникът на криминалната полиция във Видин Красимир Асенов.

В разследването се съдържат факти, че през нощта в 1,10 ч Божидар имал среща с Деси, след като малко по-рано на 300 метра от блока й в жк "Крум Бъчваров" оставил друга своя приятелка. Проверка на разпечатките от мобилните телефони на Деси и на Божидар показала, че онази нощ те са били в обсега на една и съща клетка в центъра на Видин.

Последното изходящо обаждане на момичето било в 3,31 ч към братовчед й Иво, с когото трябвало да пътуват, но той бил на дискотека и не отговорил. В периметъра на същата клетка в 4,20 ч е засечено обаждане и от телефона на Божидар.

След освобождаването му от ареста на 24 юли в следващите дни бил викан в полицията няколко пъти, но се явявал с адвокат и с майка си Мира Пекова, също адвокат по това време. Защитната му теза е, че се прибрал около 2,00 ч през нощта, легнал. Алибито се потвърждава единствено от показанията на майката и брат му. Въпреки твърденията си за невинност обаче Пеков на два пъти отказал да се подложи на тест с полиграф. "24 часа" потърси мнението на прокурор Вергил Дуцов, който е бил наблюдаващ разследването, докато то е било във Видин до 2006 г., преди да бъде изтеглено в София. Отговорът обаче дойде от говорителя на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев: "Делото е възложено от главния прокурор на Софийската градска прокуратура и за разследване - на Националната следствена служба. Поради тази причина не смятам за уместно ние да го коментираме."

След задържането на Пеков през този ноември той е освободен с мярка за неотклонение подписка. На 24 ноември в 9,00 ч е бил призован да се яви в областната дирекция на МВР във Видин, но не е отишъл. В полицията пристигнали родителите му Мира Пекова и Цецко Пеков, които казали, че нямат контакт със сина си. На излизане от дирекцията двамата отказаха да разговарят с журналисти. На Божидар Пеков ще бъде изпратена втора призовка от Националната следствена служба и ако отново не се яви, вероятно ще бъде поискана промяна на мярката му за неотклонение, тъй като е нарушил подписката, казаха запознати.

ВАНЯ СТАВРЕВА

снимката и новината са взети от http://www.24chasa.bg

 

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it

Регионална библиотека „Михалак

News image

От 31 октомври 2011 година в обучителната база на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин започна обучение по ... виж още

Comments

За поредна година в ПМГ ”Екзар

News image

// Един нестандартен урок по английски език с учениците от 8.б клас на ПМГ "Екзарх Антим І" проведе Ваня... виж още

Comments

Над 60 работни места бяха обяв

News image

Над 60 работни места бяха обявени на трудова борса във Видин, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин. Повечето от тях... виж още

Comments

Малки сурвакари обикалят домов

News image

Група от 5-6 малки сурвакари обикалят домовете на видинчани и пожелават на домакините здраве и благополучие през 2013 г... виж още

Comments

С повече от половин метър се е

News image

Продължава да се повишава нивото на река Дунав в началото на българския участък, съобщават от Хидрометеорологичната ста... виж още

CommentsРадио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин