Изпрати стари снимки от Видин и областта

Дунав мост 1 и 2, следват 3 и 4

Новини - Регионални новини

Дунав мост 1 и 2, следват 3 и 4
Дунавските региони в България нямат изградени магистрали и скоростни пътища, освен това са естествено разделени от реката и от Балкана. За да се развива икономика в тази част на страната, от огромно значение са мостовете на Дунав. От Освобождението до този момент България успя да изгради само два моста – Дунав мост Русе-Гюргево и Дунав мост Видин-Калафат. Идеята на българския президент Росен Плевнелиев от преди няколко години, в качеството му на регионален министър, бе до 2020 година да бъдат изградени два нови моста с еврофинансиране, а именно мост при Силистра-Кълъраш и мост при Оряхово–Бекет.

Какъв е приносът на двата моста върху икономиката и поминъка на районите, където те са построени?

Една река, два моста – първият на 60 години, другият на една. На българския участък от р. Дунав гордо се извисяват Мостът на дружбата Русе – Гюргево, построен за 2 години, и мост „Нова Европа” Видин-Калафат – построен в рамките на повече от десет години. Ползите от съоръженията са безспорни, както за хазната, така и за местното население. Отделно е значението им за връзките на България с Европа чрез трансевропейските транспортни коридори IV и IX.

Мост Дунав мост 2 бе открит през октомври 2013, като по него са преминали за първите шест месеца над 500 000 моторни превозни средства. Според статистика, актуализирана на сайта на компанията Дунав мост Видин-Калафат АД, седмичният трафик е около 10 хиляди превозни средства или над 1400 МПС на ден. Таксите за преминаване са същите като на първия мост, с изключение на тази за леки коли, която е 6 евро срещу 2 евро за преминаване по моста Русе-Гюргево.

По новооткритата наскоро железопътна линия между Видин и Крайова с влак се стига за три часа. Засега дестинацията се обслужва само от румънски влакове. По ж.п. линията на моста тестово преминаха и първите товарни превози. Трасето, което е част от коридора, който ще свързва пристанищата на Балтийско море с пристанищата на Егейско, остава ненатоварено. Очаква се товародателите и спедиторите да разберат, че използването на железопътните връзки през Дунав мост 2 са изключително рентабилни. Очакваните приходи от Дунав мост 2 само за половин година след пускането му са 4 млн. лв.

Средногодишно по Дунав мост Русе – Гюргево преминават по 1 074 616 превозни средства или над 2 900 средно на денонощие, показват данни на МРР предостовени на EconomyNews.bg. За поддържане на участъка от Дунав мост на българска територия – път I-2 от км 0+000 до км 1+ 050, от бюджета на агенцията за 2014 г. са предвидени близо 110 хил. лв. През 2011 г. таксите за автомобили за Дунав мост 1 бяха намалени три пъти – от 6 на 2 евро. Мярката дава очакван резултат - трафикът се увеличава, регистриран е от 2,5 до 3 пъти ръст на приходите. През 2008 г. реализираните приходи са приблизително 33,9 млн. лв. Годишната поддръжка на моста възлизат на над 300 хил.лв годишно, като най-голяма тежест са разходите за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане - 169 198 лв., направа на хоризонтална маркировка - 63 885 лв. и ремонт на осветлението - 47 232 лв.

Ползи за местната икономика

Мостът в Русе безспорно е тласък в развитието на града. След откриването му на 20 юни 1954 г. следва бърза индустриализация. Развиват се машиностроенето (корабостроене, тежко машиностроене, производство на металорежещи машини, производство на селскостопански машини, електроника, приборостроене и др.), химическата (нефтопреработване, производство на бои) и леката промишленост. Изградено е голямо пристанище. Завършен е ТЕЦ – Русе, който е трети по мощност у нас след “Марица-Изток” и ТЕЦ – Варна. Във връзка с откритите нови производства и нуждата от квалифицирани кадри за промишлеността се откриват профилирани училища – техникум по зърносъхранение, техникум по индустриална химия, техникум по корабостроене, техникум по ж.п. транспорт, техникум по строителство и техникум по механотехника. Градът става университетски център. Построяват се сградите на Операта, Дома на културата, Централна жп Гара и Гара Разпределителна.

Подобни процеси се наблюдават и във Видин – един от най-бедните изостанали български градове към момента. Като начало част от трафика, особено на ТИР-ове, се пренасочи по този маршрут, тъй като е по-пряк. Видин вече има митница, изграден е модерен митнически терминал за проверка, изцяло финансиран със средства на ЕС. На територията на областта се намират и два сухопътни гранични контролно-пропускателни пункта – на границата със Сърбия при Брегово и при Връшка чука. В областта има и няколко пристанища на р. Дунав, както и Свободна зона.

„Дунав мост ни улеснява много, чакахме го от дълго време. Румънските и българските фирми по-лесно могат да контактуват”, сподели пред EconomyNews.bg представител на румънска фабрика от Крайова за строителни материали и павета, която има намерение да навлезе на българския пазар. Както и в Русе, така и във Видин румънци пазаруват от българските магазини, които продължават да са с по-ниски цени. Русенските заведения са истински хит за румънските граждани след присъединяването на София и Букурещ към ЕС през 2007 г.

Участъкът от ж.п. линията Калафат - Крайова ще бъде рехабилитиран през новия програмен период, обяви румънската страна, цитирана от БТА. Заедно с ремонта на пътищата в района са осигурени 400 млн. евро европейски пари. Затова и румънската страна се надява цялото движение от Западна Европа към София и Гърция да преминава през Дунав мост 2. Шосейната инфраструктура на Румъния вече се рехабилитира, включително и трасето от Калафат -Крайова.

От българска страна има целенасочени усилия за развитие на направлението през моста при Видин и Калафат, каза заместник-министърът на транспорта Петър Киров. Той обясни, че по ОП "Транспорт" се проектира скоростният път между Видин и Монтана. Това е 4-лентов път, който ще даде възможност за облекчаване на трафика в това направление. За тежкотоварните камиони трафикът надхвърля около 3 пъти първоначалните очаквания. Жп-линията Видин-Медковец е предвидена за рехабилитация със средства от новия инструмент на Европа - "За свързана Европа". Този проект вече е подаден като един от индикативните, с които България ще кандидатства за финансиране.
Железопътната инвестиция ще е над 300 млн. евро. В близко време са очаква, освен румънските мотриси, по трасето да пътуват и български и така, влаковете по линията Видин-Крайова ще бъдат четири двойки - по два от страна.

Определящото за трафика на Дунав мост 2 е довеждащата до него инфраструктура, каза за БТА Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат". По думите му съоръжението може да поеме много по-голямо натоварване, но довеждащата инфраструктура трябва да бъде подобрена. Ако се направи пътят - най-вече между Монтана и Видин, тогава ще има осезателно нарастване на трафика, заяви изпълнителният директор на моста. Напоследък трафикът на съоръжението се запазва около 1200 -1300 автомобила на ден. Със старта на обслужването на товарните автомобили с безкартово плащане ще се улеснят транспортните фирми по заплащането на таксите и възстановяването на ДДС ще става по-лесно, каза Владимир Андреев. Той добави, че очаква по този начин трафикът на тежкотоварни автомобили по Дунав мост 2 още да се увеличи. "Мостът влезе в употреба, но прилежащият път не е модернизиран", казва Дорел Митулецу, заместник-кметът на разположения в румънския окръг Долж град Калафат, цитиран от румънския печат. По думите му има неща, които се правят отзад напред. "За жителите на Калафат е трудно да стигнат до Видин, защото трябва да изминат 10 километра до гара Голенц, от които 3-4 километра през полето. Или да вземат влак от Калафат до Голенц. Освен че ще загубят време, има и материален недостатък, защото билетът Голенц-Видин е 17,5 леи (около 4 евро), а преминаването на моста с лека кола - шест евро и имаш собствен транспорт на разположение", смята Дорел Митулецу, заместник-кметът на разположения в румънския окръг Долж град Калафат.

От друга страна видинчани също се сблъскват с такъв проблем. Три часа с влак пътува всеки, който иска да стигне до Крайова. Графикът на тръгване и пристигане е по-удобен за румънците. Българите, които искат да идат до Румъния, тръгват по обед и пристигайки следобед в румънския град Крайова, трябва или да преспят там, или след 30 минути да хванат влака за България.

Според председателя на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов дребният бизнес във Видин и в Калафат пръв е усетил ползите от моста "Нова Европа". "Малките видински кафенета и ресторантчета в събота и неделя са пълни с румънски граждани от отсрещния Калафат. Подобна е картината и в Румъния. На видинския пазар в съботния ден звучи румънска реч, на пазара в Калафат е пълно с видинчани", разказва Кирилов. За родните пушачи има и допълнителен бонус - в Румъния няма забрана за пушене в заведенията.

Мостът при Русе за времето си е най-големият комбиниран мост (с железопътна линия и за автомобилен трафик) в Европа. Мостът при Видин е едно от най-красивите модерни съоръжения в Европа.
economynews.bg

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it

Първите двама младежи вече са

News image

Първите двама младежи вече са настанени в наблюдаваното жилище към Комплекса за социални услуги за деца и семейства, от... виж още

Comments

Софарма билдингс АДСИЦ продаде

News image

  Софарма билдингс АДСИЦ е продало свой недвижим имот, информираха от дружеството. Става дума за  следния имот: „Оце... виж още

Comments

Над 140 литра вода е раздадена

News image

Над 140 литра минерална вода е раздадена от доброволците на БЧК-Видин в горещините, съобщи за Радио “Фокус”- Видин Цвете... виж още

Comments

Видинска област е с най-висока

News image

Видинска област е с най-висока смъртност на населението в страната за миналата година, съобщават от Териториалното ста... виж още

Comments

Започна жътвата на ечемика във

News image

Започна жътвата на ечемика във Видинско, като първите ожънати площи са в ниската тераса – Брегово, Ново село, но има и ... виж още

CommentsРадио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин