Изпрати стари снимки от Видин и областта

Фалшив оцет разваля туршията от Видин до Варна

Новини - Регионални новини

Фалшив оцет разваля туршията от Видин до Варна
Фалшив оцет и тази есен развали туршиите на хората. От Видин до Варна и от Пловдив до Дупница стопани изплакаха, че изхвърлят стотици буркани със зимнина, тъй като бомбирали заради лош оцет.

Хората се питат какъв оцет да слагат в туршиите, след като в сезона на приготвянето им стана ясно, че на пазара се предлагат фалшификати. Това установи репортерска проверка на общинския пазар в града.

В най-бедния регион на страната домакинствата масово залагат на домашното консервиране и затова хората се притесняват бурканите им да не бомбират заради некачествен оцет.

“Трудно ми е да позная кой оцет е истински. Казват ми да гледам да няма е-та, но не разбирам от никакви е-та”, призна Мария Лилова и обясни, че сега е сезонът на царската туршия и по принцип на така наречените сурови туршии, които не могат без оцет. Тя приготвя по-големи количества, защото колегите на дъщеря , която работи в София, всяка година си поръчват да им приготви домашна зимнина и си я плащат.
“Да стане като със сиренето - като се казва оцет да е оцет, а като е химия
да носи друго име, а не оцет, защото ние, старите, трябва да разчитаме на продавачките да ни казват кой оцет е добър и кой не е, но те гледат да ни продадат най-скъпия”, предлага продавачка на зеленчуци.

Друга обяснява, че ако зеленчуците не са собствено производство, консервите излизат скъпо и е грехота заради няколко лева за фалшив оцет да бъде изхвърлена зимнина за сто лева например.

Във Видинска област в момента се извършва проверка за фалшив оцет в търговската мрежа и на производителите, като се провярява технологичната документация, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Тя трябва да приключи до 28 октомври, когато резултатите ще бъдат обобщени.

Развалени туршии от ментета има и в Пазарджик

Яд обхвана домакините в региона заради фалшив оцет. Масово в магазините вече хората задължително четат етикетите на продукта, не крият учудването си търговци.
“Не знам какви са марките и кой е производителят, но и във винения и в ябълковия оцет има една и съща съставка Е260, която научих, че е изкуствена оцетна киселина. Не съм компетентна, но внучката ми каза, че това не е натурален оцет от вино. Лично на мен ми се развалиха и хвърлих заради оцета 100 буркана кисели краставички”, разказва 62-годишната Гинка Казанджиева от Пазарджик. След като направила зимнината си миналия месец, жената решила да отвори буркан с краставички. Първо я изненадала неприятната миризма, след което се оказало, че консервираните зеленчуци са развалени. Домакинята споделя, че нейни близки приятелки също се оплакали, че зимнината им от туршии също се развалила и се наложило да я изхвърлят.

Още по-фрапиращ е случаят с 54-годишен мъж, който се представя за Стефан. Преди няколко дни получил стомашно разстройство и по добре познатата народна рецепта изпил една супена лъжица винен оцет. Здравният му проблем не само не се решил, но се наложило да потърси и лекарска помощ. От агенцията по храните в Пазарджик междувременно съобщиха, че от седмица в региона върви проверка за качеството на оцета.

В Монтана казват: Това кисело е фалшиво, не държи туршията, след като десетки стопани изхвърлиха вкисната зимнина. “Беше ме жал да изхвърля чушките, зелето и морковите. Освен парите и трудът ми отиде напразно”, оплака се 82-годишната Тинка Ангелова от Монтана. Миналия месец жената купила зеленчуци от пазара и си сложила зимнина. Туршията направила по стара изпитана рецепта. Сложила предвидливо и по 10 аспирина на трилитров буркан. Поискала от бакалията оцет и захар, но сега бурканите бомбирали. Това не може да е от захарта или солта, само е от оцета, тюхка се старицата. “Едно време имаше само един вид оцет и беше качествен. Сега различни марки, които не познавам и не мога да запомня. Аз мисля, че щом една стока е в магазина, трябва да е годна.

Аз получавам по 300 лева пенсия, лиших се от декодер за телевизията, за да си направя зимнината. Че сега грее слънце, ама после идва сняг”, жалва се стопанката.

Тя има 40 години трудов стаж. Работела като продавач на щанд за платове в градския универсален магазин. Цял ден била на крак сред хората. Съпругът , който бил строителен работник, така и не доживял пенсията, отишъл си от този свят твърде млад. Сега се отдала на домакинството.

Какво разваля туршията - лош оцет или захар менте, чудят се и в Търновско
“40 години вече си правя мешана туршия по една и съща рецепта. Слагам карфиол, камби, морковче, зелени доматки, но такова чудо като тази година не ми се беше случвало. Едва-що прибрах трилитровите буркани в мазето, и гледам - капачките надути, саламурата мътна и шупнала. Като отворих - целият зеленчук направо за боклука, язък ми за труда”, тюхка се баба Иванка от търновското село Самоводене. Тя смята, че синът е донесъл от града лош оцет, с който забъркала саламурата. “Пусто не сложих очилата, за да прочета съдържанието и производителя. Видя ми се по-белезникав от обикновено, ама реших, че е по-слабичък и добавих по лъжица отгоре”, анализира пенсионерката.

Други местни специалисти в приготвянето на зимнина обаче са склонни да винят захарта, която се добавя за вкус в бурканите. През лятото казанджиите в Търновско разказаха, че вносна захар менте разваляла ракията и виното, защото с нея плодовете не ферментирали правилно. За по-сигурен резултат баби пълнят бидоните с проста селска туршия само със сол, която втасва на слънце.

От областната агенция по безопасност на храните успокояват, че няма партиди фалшив оцет по магазините в Търновско. “Имахме сигнали за такъв, но произведен на друго място. Направихме проверки в търговската мрежа и в наше предприятие, но не бяха констатирани отклонения”, каза шефът д-р Станимир Спасов.

Докарват го на цвят и мирис, изхвърлих 15 кг червена капия

Коварното на фалшивия оцет е, че от пръв поглед не му личи - докаран е на цвят, мирис, вкус. Изпатих си миналата есен, докато приготвях зимнина, казва 52-годишната Ема Димитрова от Плевен. Тя не помни обаче откъде се е снабдила с оцета, понеже дълго и от различни места купувала продукти и суровини. “При приготовленията пробвах оцета, сипах в лъжица и близнах - стори ми се екстра. Затворих 15 буркана с червени чушки. Нито един не бомбира, капачките лепнаха перфектно.

Резилът настъпи на трапезата в Плевен - бяха ни дошли семейни гости и отворих буркан с чушки да се похваля. Набодох на вилицата и всичко се разпадна - оказа се, че чушките са се смили зад стъклото”, спомня си Ема. Тя твърди, че целият процес на приготвянето на туршията бил без грешка. Затова обвинява оцета. Освен че изхвърлила в боклука 15 буркана, пораженията били и по джоба , тъй като купила чушките по 1,70 лева килото. Харчовете се вдигнали и заради тока, тъй като ги пекла във фурната у дома. В сметките не слага беленето, чистенето на семките и изгорените си пръсти от затварянето на врящите буркани.

След сигнали, че разредена оцетна киселина се продава като винен оцет, агенцията по безопасност на храните запечата склад на “Винпром Дупница” с 3,5 тона бутилки с неясно съдържание. Спряна бе и работата на фабриката, докато оттам не представиха технологична документация за производство и лабораторен анализ на оцета.
Назначена бе и национална проверка на оцета в търговската мрежа.

Шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев поиска различията между винения оцет и оцетната киселина ясно да се дефинират с поправка в Закона за виното и спиртните напитки. Подкрепи го доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Най-честото нарушение сега е химическата оцетна киселина Е260 (с оцветители и ароматизатори) да се представя на етикетите като натурален винен или ябълков оцет, което е грубо подвеждане на купувачите.

Как да разпознаем оригинала
1. Купувайте естествения натурален винен или ябълков оцет, а не Е260, което означава разредена оцетна киселина с ароматизатори и оцветители.
2. Четете етикетите и особено дребния шрифт, с който изписват съдържанието на продукта. Гледайте и датата на производство, данните на производителя, както и киселинното съдържание в прочценти. Оцет под 6% не купувайте!
3. Избирайте оцет в безцветна и прозрачна утилка и гледайте на дъното да няма утайка.
4. Ако оцетът е произведен от химическа оцетна киселина, то виненият аромат е много слаб или въобще го няма.
5. Гледайте цвета в бутилката на светло. При червения оцет цветът е слаборозов, жълто-оранжев или виненочервен. Белият оцет може да е безцветен, но обикновено е от слабожълт до сламеножълт.
dnesplus.bg

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it

Психично болен циганин от Види

News image

На пресконференция днес официално ще бъде представена инициативата за създаването на цигански бригади ОМОН, които да бра... виж още

Comments

Трети Северозападен ловен събо

News image

Трети Северозападен ловен събор ще се организира в Чупрене на 5 и 6 септември, каза за Радио “Фокус”- Видин Владислав Ан... виж още

Comments

Д-р Борислав Милчев, РК на БЛС

News image

// Проблемите, които съществуват сега пред нас, са проблемите, които съществуваха и в последните няколко г... виж още

Comments

Почистено е коритото на река Л

News image

Поройният дъжд, който се изля през изминалото денонощие във видинското село Долни Лом не нанесе поражения в селото. Тов... виж още

Comments

Горските пожари край Стакевци

News image

Хората вече не палят нивите си и затова горски пожари край Стакевци няма, каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на селото... виж още

CommentsРадио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин