Изпрати стари снимки от Видин и областта

Чупрене

Общини - Села Чупрене

с.ЧУПРЕНЕ  (Чупреня)

Селото е заварено от турците при покоряването на Балканите (Чупрян, Чупрен). За произхода на името има няколко легенди: „чупа” – красива девойка; „чуприна” – китка от дървета; „чуприя” – мост, стъргало.

Църквата е основана 1847г.

Училището е построено 1879г.

Читалището е основано 1897г.

Пред Младежкия дом паметник на загиналите във войните и за обединяването на българския народ. Първоначално е бил на площада и след неговата реконструкция през 1961г. е преместен. Средствата са събрани от волни помощи на близките на загиналите и проведени томболи от ръководството на читалище „Хр.Ботев”. Автор – каменоделеца Ангел Гълъбов от с.Върбово. Материал – бял дялан камък. Висок – 4,50 м. Открит на 06.05.1930г.

Село Чупрене е разположено на 20 км от град Белоградчик и на 70 км от град Видин в живописен планински район, пресечен от две реки. Намира се на 13-15 км от границата с Република Сърбия и Черна гора в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони — топли дни и прохладни нощи.

Флората и фауната са богати — могат да се видят дъб, бук, обикновен смърч, ела, бреза, мащерка, жълт кантарион, риган, мента, див джоджен, бял и жълт равнец, а също така и влючените в „Червената книга на България“ червен кантарион и тинтява.

Животинските видове са представени от сърни, елени, сръндаци, диви свине, рядко се срещат зайци и лисици.

В реките около село Чупрене се срещат мряна и балканска пъстърва, рядко вече кефал, но по-надолу от селото (по поречието на едноименната река към селата Търговище и Протопопинци). Интересно е да се отбележи, че Чупренска река е обитавана и от речни раци, но за голямо съжаление те вече са рядкост - от една страна поради известна немарливост на местното население (към местното бракониерство), а от друга страна поради намаляването на дебита на реката (голяма част от водата се отклонява за водоснабдяване на Белоградчик и дори град Димово ).

История
Първите данни за живот по тези места датират от древни времена. В околностите на близките села Върбово и Търговище в пещери има открити останки от глинени съдове. В района на село Чупрене и близките села са намерени находки, датиращи от бронзовата и желязната епоха.

Доста повече са находките, останали от римски времена. Това е съвсем естествено, като се вземе предвид близостта на планинския проход „Свети Никола“ (1452 м н.в.), а също така и наличието на медна руда близо до селото (Чупрене лежи на линията на медната руда Бор (Сърбия) — Чупрене — Горни Лом — Чипровци). Входовете на галериите, експлоатирани и през миналия век, се виждат и до днес.

Предполага се, че името на село Чупрене е свързано с добива на медна руда (купрум).Това е най-вероятния произход на името на село Чупрене . През вековете то търпи промени, за да се стигне до днешното. В околностите на селото са открити останки от древни крепости (а може би на сигнални постове, използвани от римските войски за сигнализация при опасност).

При завземането на България от турците селото вече е съществувало — споменава се в регистъра на Видинския санджак от 1454/1455 г. Споменато е под името Чупрен в описанието на Жером-Адолф Бланки на пътуването му от Белоградчик към Ниш през 1841 г. След Освобождението селото се развива бързо и населението през годините достига 1800–2000 души.

През турско време се заселват саксонски рудари.

По време на Първата и Втората световни войни дава жертви, а след 1944 г. се развива усилено в областите дърводобив, свиневъдство, текстилна промишленост, отглеждане на едър рогат добитък и други.

Религии
Местното население е изцяло християнско (трябва да се вземе под внимание факта, че голяма част от семействата са потомци на хора,преселили се от Македония и Сърбия). Независимо от това има много сведения за поповете, служили в това село.

Културни и природни забележителности

Часовниковата кула и училището в ЧупренеСело Чупрене е разположено в живописна планинска местност — селото е заградено от юг, запад и север от склоновете на Западна Стара планина, а на изток е отворено към малко по размери поле, завършващо до високи земни възвишения (т. нар. глами). "Гламите" по същност са природни възвишениа, образували се преди хиляди години от скали, потъвали от единия им край и издигати от другия им край. Впоследствие се оформят няколко такива. От тях при ясно и добро време може да се види река Дунав, отстояща на голямо разстояние. През селището преминават две реки — Манастирка и Чупренска река, като Манастирка се влива в Чупренска река в самото село.

Някои от именуваните местности в околността на селото са: „Мийна падина“, „Говнени брег“, „Суа стран“, „Лалкин град“ и др.

Горната част на селото е разделена на две от вододела на двете реки. И по двете долини са прекарани черни пътища, по които се излиза високо в планината. По тези пътища може да се достигне до местността „Бекинска шобърка“. Тук се намират извор с леденостудена вода, вили, а също така и своеобразен вход към биосферен резерват "Чупрене", който е под закрилата на ЮНЕСКО.

В последните години са прекарани и еко-пътеки, които дават възможност за добър туризъм, съчетан с опознаване на местната флора и фауна. В района на резервата са съхранени глухари и единични екземпляри скален орел. Близостта на село Чупрене до Белоградчик и Видин го прави изключително подходящ изходен пункт за посещение на различните културни и исторически обекти в района.

В културно отношение село Чупрене се развива доста бързо — тук в миналото, а и до днес се прави голям събор, на който идват много хора и се организират редица забавления.

Основните забелижителности са камбанарията с часовника в центъра на селото, църквата до нея и музеят „Асен Балкански“. Малко след края на селото към Балкана на запад, от дясно в скалите се вижда паметната плоча, където се учредява местната структура на БКП. На около 4-5 км нагоре по пътя на Чупренската река се намира т. нар. „Партизан чешма“ — от тук отряд „Георги Бенковски“ започва през 1944 г. да налага народната власт във Видинско. На това место всъщност започва истинското изкачване на прохода "Свети Никола" - местността по-нагоре с китни ливади от ляво на пътя се нарича "Суа стран" ("Суха страна") поради цвета на тревата през лятото - жълто-сив.
До "Партизан чешма" освен чешма (от която вече рядко в лятно време тече вода) има поставен и мемориален паметник

Редовни събития
Сред редовните събития в село Чупрене са съборът на селото през месец май и Празникът на гората през месец август, когато в местността Бекинска шобърка се организират веселия и се провеждат различни мероприятия. В района на селото се събират ловни дружинки по време на ловния сезон.

В миналото отделните семейства са почитали различни покровители и са се събирали на определен ден от годината, както и на големите християнски празници.

Друго редовно събитие е общинският турнир по футбол, който се провежда всяка година от 10 юли до 10 август.

Личности
В село Чуепрене има доста хора, които са известни на местно ниво. Това са хора с различнни професии,  - като Михаил Доцински,Милчо Джунински,Иван Цурински (работили за "Горско стопанство Чупрене"), Илко Бончин (агроном),Роза Бончина (зъболекар), Владислав и Райна Ангелови (дългогодишни медицински работници в селото),Олимпия Тонина и много, много други. Малко хумор: не може да не отбележа и като малка част от местния хумор няколко прякора в нашето село - Ванчо "Земното къбо", "Вирушката", "Графа" ,"Фунди" и много други. Тази традиция се запазва през едно от поколенията и така се появявят прякори (малко са известни не съвсем), като Винету и Токай-ихто.


43° 31' 5" N, 22° 40' E 
Население: 592 
Надм. височина: 556 m 
Пощ. код: 3950 
Тел. код: 09327 
МПС код: ВН (Вд

Област: Видин 
Община:
- кмет Чупрене
Ваньо Костин
(ДПС, ЗНС)

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин