Изпрати стари снимки от Видин и областта

Спортен комплекс бе открит в Белоградчик

Снимки от села - Белоградчик снимки

Тържествено откриване на Спортен комплекс се състоя в Белоградчик. Гости на събитието бяха народният представител от ПГ "БСП- лява България" - Филип Попов, проектантът на спортната зала доцент, д-р, кандидат на архитектурните науки Валери Иванов, ръководителят на обединението "Еврострой- 2013"гр. София - Камен Василев, изпълнител на всички спортни обекти, Негогово високоблагоговейство свещено иконом Рафаил, Пюзант Касабян- председател на федерацията по бадминтон и спортни деятели.
След отслужения празничен водосвет с приветствено слово към събралото се множество от хора се обърна кметът на общината Борис Николов.
"Изключително хубав и радостен е поводът, който ни е събрал. Днес, белоградчичани сбъдват една своя съкровенна мечта. Почти три десетилетия тази мечта е свързвана с това, в града ни да има спортна зала. И - ето я, тя е пред нас. Само, че заедно с реновирани спортни съоръжения- модерен стадион с козирка и модерно тренировъчно игрище, както и многофунционална спортна площадка, тип "балон". Затова, днес ние сме се събрали, за да открием спортен комплекс. А всичко това стана възможно благодарение на реализиран от страна на общината проект: "Изграждане и реконструкция на спортни съоръжения в кв. 18 по плана на град Белоградчик" на стойност 4 336 292 млн. лв. Строителството бе финансирано от Държавен фонд "Земеделие".
Както е видно, всяко едно от съоръженията е многофункционално и от съвременен европейски тип. Само в спортната зала могат да се упражняват над 20 вида спорт, освен това тя ще стане средище на културния и обществения живот на общината. Тук ще се провеждат и състезания на национално ниво, защото ще бъде една от най-добрите спортни бази в Северозападна България. Също тук ще провеждат своите подготвителни лагери и елитни отбори по различни видове спорт. Еднаквата отдалеченост до областните центрове Видин и Монтана, предполага често да бъдем посещавани и от техни гости."
По нататък в своето слово, той каза, че в ден като този и в присъствието на толкова много спортисти, спортни деятели и почитатели на спорта, сигурно е добре да поговорим повече по темата- да си спомним минали успехи и да изразим нови надежди, разбира се, без да имаме претенциите да сме изчерпателни.
Стана ясно, че според спортните среди в града за волейбол в Белоградчик можем да говорим след 1944 година. Появяват се първите три волейболни площадки - на мястото на хотелски комплекс "Скалите", където е било началното училище, в двора на гимназията, тоест където е днешното начално училище и зад районното управление в града. Петдесетте години волейболът се утвърждава като вид спорт и в селата. По късно 60-те години се провеждат и турнири по волейбол между селата. Един такъв турнир се е провеждал в местността "Врело" с отбори на селата Крачимир, Стакевци, Салаш, Боровица и Чифлик. През 1956-57 година девически отбор на гимназията се класира на V-то място на републиканско първенство, а младежите на училището отново на републиканско първенство във Велико Търново, през 1965 година заемат ІV-то място в страната.
През 1961 година отборът по волейбол на Белоградчик влиза за първи път в Северната "Б" републиканска волейболна група. Вследствие усърдието, ентусиазма и отдадеността на играта не закъсняват и успехите. Отборът на Белоградчик традиционно заема призови места в крайното класиране, а от 1970 до 1974 година той вече се състезава в "А" волейболна група, но не "А" елитна. Друг сериозен успех на представителния мъжки волейболен отбор е участието му в международен турнир в Италия през 1986 година, в градовете Таранто и Каросино. Там отборът на Белоградчик представя "Б" отбора на България. На проведения турнир в Каросино от 8 отбора, отборът се класира първи и печели 17- килограмовата купа. А отзиви за срещата има и във вестник "Газета де ла спорт". Не може да не се отчете като успех и факта, че през всичките тези години отборът на Белоградчик мереше сили като равен с равни, а често пъти е бил и по -добър от отборите на бивши окръжни центрове Добрич, Русе, Габрово, Плевен...
Може би и Българската федерация по волейбол е забелязала голямата любов и себераздаване към атрактивната игра на нашите момчета и е била снизходителна към ръководството на волейбола в Белоградчик, като е разрешила единствено на нас - поради липса на зала, да играем срещите си на открита спортна площадка. На тази площадка се е състезавал и Любо Ганев в младежките си години за състава на "Дунав" Русе.

През месец декември 1985 година, когато председател на ДФС "Балкан" е Васил Михайлов, се определя терена за спортната зала и с помощта на поделението на трудови войски и модерна техника от Враца е изкопано място за основите на спортния обект, който в продължение на 3 години така и не помръдва. През 1988 година председателят на БСФС - Трендафил Мартински предоставя част от средствата за строителство и то започва.

За най-голямо съжаление от 1991 до 2004 година, нещата във волейбола замират, до учредяването на ВК "Град". Най-големите успехи в новите страници на волейбола записва добрият специалист и изключително амбициозен треньор Красен Христов. През 2014 година на републиканско ученическо първенство, проведено в Етрополе с участието на първите 10 отбора на страната, отборът на СОУ "Хр. Ботев" завоюва бронзови медали. Побеждавайки отборите на Сливен, Шумен и "Виктория-Волей" Пловдив. Това е най-голям успех в колективните спортове, завоюван някога от белоградчишки отбор. През април 2015 година в Благоевград, ВК "Град" участва във плейофна четворка за участие в "А" волейболна група. За съжаление не спечелихме мястото при професионалистите, но останахме на ІІ-ро място от 22 отбора в "А" национална група, което също е забележителен успех.
За доброто представяне на отбора спомогна неговият благодетел- ч. с. и. Милен Бъзински, община Белоградчик и приятели на клуба.

След ретроспективния материал за развитието на волейбола кметът Борис Николов говори за успехите за развитието във футбола пред годините, в спортовете самбо и джудо, спортен бридж, шахмат, тенис на маса, спортно ориентиране и реално айкидо. Той припомни имената на най- изявените спортисти през годините от региона:

1. Живко Шалваров - роден в Белоградчик - десетократен републикански шампион по самбо - 1985 - 1995г. Носител на бронзови и сребърни медали от световни първенства. Носител на световната купа по самбо през 1993г. в Гренада, Испания Световен вицешампион от първенството през 1989г., в Ню Джърси, САЩ Световен жампион по самбо през 1994г., в Билбао, Испания
2. Генко Тодоров- роден в Белоградчик- двукратен републикански шампион по самбо Европейски и световен студентски шампион по самбо през 2011г. в Санкт Петербург, Русия.
3. Камелия Миткова- родена в Белоградчик- двукратна републиканска шампионка по самбо-2010г
4. Георги Младенов-от Горни лом- дългогодишен състезател по баскетбол. Дългогодишен състезател на "Левски" - София и националния отбор.
Капитан и треньор на двете формации.
5. Христо Киричов от с. Стакевци. Дългогодишен състезател на отбора на "Септемврийска слава" - Михайловград, тогавашен член на "А" РВГ.
6. Пламен Живков - от с. Крачимир- дългогодишен състезател на "Бдин" Видин, състезател и капитан на тогавашния национален отбор на България за юноши до 17г. с треньор Борис Гаганелов
7.Тонет Петров - от с. Търговище. Дългогодишен състезател по волейбол на отбора на гр. Перник, "Славия" и националния отбор.
8. Венцислав Тодоров от с. Чупрене. Дългогодишен състезател на "ЦСКА" и националния отбор.
9. Милчо Младенов /Хинди/ от с. Горни лом. 19 години републикански шампион по мотокрос. Записан в книгата за рекордите на Гинес.
10. Чавдар Живков от Белоградчик републикански шампион по самбо за 1999г.
11. Цветомир Станимиров от Белоградчик -републикански вицешампион за 2000г.
Накрая Борис Николов сподели, че общината ще продължи и занапред да създава предпоставки и условия за развитието на спорта сред подрастващите. Понякога и финансово, колкото и да е трудно. И още, нужно е да се избере едно действено и инициативно ръководство, което след много добро менанжиране на спортните обекти да се постигне не само тяхната самоиздръжка, но да бъдат и печеливши.
Първито две събития за спортната зала в деня на нейното откриване бяха в областта на културата и областта на спорта.
Най - напред емблематичната изпълнителката на народни песни от Пириския край - Николина Чакардъкова и неврокопски танцов състав представи впечатляващ концерт-спектакъл. А при капацитет 520 седящи места, гостите в залата със сигурност бяха двойно повече.
Също при препълнена зала се състоя и срещата по волейбол между отборите на ВК "Град" и "ЦСКА"- София. Тя завърши с категорична победа на гостите с 3:0, в отделните части - 25:20, 25:23 и 25:17. По време на срещата в игра за домакините се появи и треньорът Красен Христов, който преди дни отбеляза своя 50-годишен юбилей. При напускане на терена, той съблече своята фланелка с №1 и я връчи на малкия си син Евгени Христов, който беше сред резервите. Другият любопитен момент, по време на волейболната среща бе, че в една от почивките на отборите, играчът на белоградчичани Димитър Георгиев Димитров от Етрополе, направи предложение за граждански брак и подари годежен пръстен на приятелката си Диана Радославова Косева от Севлиево, направо на спортното игрище.
Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик Откриване на спортната зала в Белоградчик

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин