Изпрати стари снимки от Видин и областта

Родословието на Йона Мъжката

История - Граждани

Йонка Маркова
Именник на семейството и потеклото на Йонка Маркова от с. Бойница, Кулско, известна като Йона Мъжката - опълченка в Руско-турската Освободителна война, доброволка в Сръбско-българската, Балканската,м Междусъюзническата и Първата световна война.
От всичко написано за Йонка Маркова от Бърни Бончев, Велко Атанасов, Генади Вълчев и др., и онова, което са писали, прочели, чели, видяли и проумяли потомците, свързани по един или друг начин със семейството и потеклото й става ясно, че семейството й се е състояло от петима души. Баща - Марко Пейов, майка - Ружа и три дъщери - първата Гана, втората Цана и третата Йонка Маркова - Пейови.
За рождена дата на Йонка Маркова признателното потомство посочва 1857 година. През тази година е роден и Найчо Цанов, като и двамата са починали отново в една и съща година - 1923 г.
Йонка Маркова е била лично позната както с Найчо Цанов, така и с капитан Узунов, като поборници в Сръбско-българската война от 1885 г.
Семейството на Йонка Маркова е било бедно, но много трудолюбиво и същевременно будно в интелектуално отношение.

1. Първото семейство, което свързва живота си със семейството на Йонка Маркова е това на Петър Жиков Лишков, който се оженил за бедната Гана. Къщата му била до площада, срещу конака и общината. Синът им Жико Петров Лишков е човекът, който през 1918 г. създава организацията на БЗНС в селото, а през 1919 и 1920 г. на два пъти е избиран за народен представител. Той се е познавал лично с Александър Стамболийски. По-късно той, Петър Янков, Петко Йотов Филипов и други земеделци са били кметове и помощник-кметове в селото. Като кмет Жико Петров Лишков е шосирал пътя Бойница - Видин до Хайдук чешма с валирани камък и пясък, както и с канавки от двете страни. Затова и летописецът на Бойница Вълчо Даскалов пише, че бойничени помнят с добро Жико Лишков, доживял до дълбока старост. А за неговият син Стойко Жиков добавя, че "той е бил дългогодишен учител, проявил се като добър народен просветител, като лектор в Народния университет в селото, читалищен и кооперативен деятел." Стойко е бил зет на най-големия богаташ в селото Цоко Манойлов. Синът му Жико Стойков Лишков е бил юрист, съдия в гр. Първомай. Освен него Стойко е имал и две дъщери. Освен Стойко Жиков, Жико Лишков е имал и дъшеря - Марийка. Тя е била учителка, омъжила се за Петър Кабакчиев от Видин, учител по онова време в Бойница.

2. Второто семейство, свързано със семейството на Йонка Маркова за сега е неизвестно. Знае се само, че след като се омъжила, втората сестра на Йонка Маркова Цана родила дъщеря, която кръстила на името на сестра си - Йонка. Именно тази Йонка, племенница на Йонка Маркова, влиза в богаташкия дом на Нако Дамянов и му ражда трима сина и една дъщеря.

Семейство на Нако Дамянов3. Семейството на Нако Дамянов е третото семейство, свързано непосредствено със семейството на Йонка Маркова.
Първият син на Йонка и Нако Дамянови - Димитър Наков Дамянов станал прославен учител. Той е бил директор на училището в Бойница и на училищата в други села на Кулска околия. Съпруга на Димитър Дамянов е била Тотка Дамянова, дъщеря на внука на баш кнеза Цанко Петков Цоков. Тя е била учителка, починала на 75-годишна възраст в София. Имали са двама сина - Дамян Д. Дамянов, лекар-интернист в гр. Севлиево, починал на 71-годишна възраст и Боян Д. Дамянов - професор, лекар-интернист в София, сега пенсионер. Той е зет на бившия ректор на Софийския университет Боян Биолчев.

Третото и последно дете на Йонка и Нако е дъщеря, която Йонка кръстила на милата си майчица Цана. Нако Дамянов е роден в с. Бойница. Починал е в София на 85- годишна възраст. Йонка Дамянова е починала на 65 години в с. Бойница.
Дъщерята на Нако Дамянов Цана, след като завършила бойнишката прогимназия, се омъжила за Дечко Марков от гр. Кула - богат търговец, с уговорката тя да завърши кулската гимназия, което и станало.

Цанко Цоков4. Четвъртото семейство, свързано по един или друг начин със семейството на Йонка Маркова, е това на внука на баш кнеза Петко Нинков - Цанко Петков Цоков, починал на 85 г. в с Бойница и на Иванка Цолова Цанкова, живяла до 91-годишна възраст. Те имали четири дъщери. Радка Цанкова Попова е била учителка, доживяла почти 100 години. Нейният съпруг се е казвал Дамян, известен като Данчо Попов.

Другата сестра Тотка Цанкова Дамянова също е била учителка. Съпругът й Димитър Н. Дамянов е починал на 75 години в София.

Перка (Пенка) поп Кирилова Пецовска е била домакиня. Съпругът й поп Кирил Пецовски е бил свещеник в храма "Свети Димитър" в гр. Видин. Починал е на 74 годишна възраст. Перка (Пенка) Пецовска е пенсионерка. През 2008 г. тя навърши 99 години. Жизнена, с бистър ум, тя и досегам живее в гр. Видин. Най-младата сестра Митана Цанкова Антова е била учителка, а след това лаборантка в млекоцентралата в гр. Видин. Тя е на 89 години, пенсионерка. Съпругът й Михаил Николов Антов е починал.

Перка Попкирилова5. Петото семейство, свързано по един или друг начин със семейството на Йонка Маркова е това на учителя в с. Лопушна, Берковско, а след това свещеник в с. Бойница, Константин Димитров. Той е роден в гр. Горна Оряховица. Като учител в Лопушна се оженил за тамошна девойка на име Елена. В Лопушна им се ражда първият син Илия Попов - първият учител и директор на Бойнишката прогимназия. В спомените си за своя брат Дамян (Данчо) Попов Илия Попов дава обяснение защо баща им от учител станал свещеник. Той е обичал да пее в черквата и при едно посещение в селото владиката Кирил го харесал и започнал да го увещава, че като свещеник ще получава много повече пари. Бащата се съгласил, запопил се и през 1899 г. заминал със семейството си за с. Бойница, където станал свещеник.
Дамян (Данчо) Попов със своята съпруга Радка Попова имат син - Михаил (Мишо) Дамянов Попов, сега пенсионер. Освен двама сина, свещеник Константин Димитров и съпругата му Елена са имали и дъщеря - Райна Попова, учителка. От първия си брак тя имала син - Любен Братков Нинов. Вторият й брак я вързва с Калчо Бакърджиев, природно надарен артист, който организирал вечеринките и празниците в читалището на Бойница. За свещеник Константин Димитров Вълчо Даскалов отбелязва в своята книга "История на Бойница" (изд. 1961 г.): "Той не беше с духовно образование - семинарист, но подържаше добър ред в службата и бе буден интелект. За добрата си служба бе повишен от Видинския митрополит Неофит в чин протоерей - старши свещеник. В продължение на 40 години той развиваше голяма обществена дейност, като се грижеше не само за църквата, но и за училищата, читалищата, кредитната кооперация и т.н. Проучваше историята на селото и региона. Рожба на тази му дейност са две брошури - "Произход на имената на селищата във Видинския край" (изд. 1938 г.) и "Село Бойница, църквите и училищата му" (изд. 1939 г.).
С тези си два труда свещеник Константин Димитров доказа, че видинският край е чисто български и е имал героична и забележителна културно-просветна история".
Започнатото дело на свещеник Константин Димитров е продължено от Вълчо Даскалов и завършено по един уникален начин от неговия син Дамян (Данчо) Попов в неговия "Доклад за общата история на село Бойница, Видински окръг" (1963 г.). В доклада си Попов дава ценни сведения за историята на селото, като тези за боевете при Люле Бургас и Чаталджа по време на Балканската война, 1912 г. В сраженията участвали 70 души от с. Бойница, като 66 от тях са загинали. Дамян (Данчо) Попов посочва имената на четиримата останали живи.
От доклада научаваме, че по време на Сръбско-българската война от 1885 г. при една "въйлазка" от крепостта "Баба Вида", организирана от капитан Узунов, са загинали около 80 души, между които и един бойниченин - Цоко Гацов Милин.
При едно посещение на Велко Атанасов в Бойница Дамян Попов посочва годината, в която е родена Йонка Маркова - 1857 г., както и семейството, в което се омъжила първата сестра на Йонка Маркова - Гана - това на Петър Жиков Лишков и името на техния син Жико Петров Лишков.

Митана Цанкова Антова 6. Шестото семейство, свързано със семейството на Йонка Маркова е това на Цоко Пецовски - Мантаджията и Аница Пецовска, които имали двама сина - Кирил и Методи, и дъщеря Елена. Поп Киро и съпругата мум Перка (Пенка) поп Кирилова, за която споменахме, че сега живее във Видин, навършила 99 години, имали един син - Цветан (Цецо) Кирилов Пецовски, сега пенсионер. Цоко и Аница Пецовски са били комшии със семейството на Нако Дамянов.
Пред представител на в. ВИДИН сестрите Перка (Пенка) и Митана, родственички на Йонка Маркова, на въпроса какво знаят за Йонка Дамянова заявиха, че тя е била трудолюбива и будна жена. Макар и да е учила само до IV отделение, е знаела много добре да чете и пише. Перка (Пенка) поп Кирилова е най-възрастната родственичка на опълченката Йонка Маркова.

Що се отнася до Митана Цанкова Антова, то тя е жена с уникална памет. Митана знае потеклото не само на своето семейство, но и това на Йонка Маркова, както се казва - до четвърто коляно. Помни рождените дати и датите на кончината на своите родственици и дори това кой, къде и как се е реализирал в живота. Тя притежава и уникален семеен албум, който проследява потеклото на Йонка Маркова - доброволката, опълченката.

Родословието на Йонка Маркова, описано от родолюбивия учител Георги Йоцов, е публикувано в бр. 3 от 12.01.2009 г. на в. ВИДИН.

Георги ЙоцовГеорги ЙОЦОВ (1925 - 2010 г.) Роден е в с. Бойница. Завършва философия в СУ "Св. Кл. Охридски" с втора специалност история. Във Видин и в родния си край е познат като изявен общественик, безкористен идеалист и гражданин. Преживял времената на те- гоби и превратности, дългогодишният учител по история успя да съхрани в душата си най-ценното качесто за един истински българин - обичта към родния си край и хората.

Инициативен комитет за честване на 160 години от рождението на Йонка Маркова, опълченка и участник в Сръбско-българската война бе учреден под патронажа на кмета на община Бойница Анета Генчева. Комитетът ще набира средства за изработване на паметна плоча, която ще бъде монтирана на детската градина в Бойница, носеща нейното име.

Вестник Видин. Брой 20 (2416) l 13 - 15 март 2017 г. l ПОНЕДЕЛНИК


Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин