Изпрати стари снимки от Видин и областта

24 май - ден на българската просвета u култура u на славянската писменост

История - Културен живот

24 май - ден на българската просвета u култура u на славянската писменост
Всички чувстваме Деня на българската просвета и култура и славянската писменост като най-светлия, обичан и изцяло български празник, който представя културната ни самобитност. Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация.

По инициатива на Найден Геров на 11 май 1851 г. в епархийското училище ,,Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив за първи път се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 г. този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.

Във Видинския архив се съхранява историческата памет на поколенията. С помощта на запазените документи ще представим подготовката и отбелязването на празника на българските просветители за периода от Освобождението до 1944 г. Най-ранният документ е протокол от заседание на учителския съвет при Петокласното девическо училище „Антим I" от 1899 г., в който се решава следното: „Праздника в чест Св. Кирил и Методи да се отпразнува по един най-тържествен начин по програмата, която ще бъде наредена от тричленната комисия за членове на която се избраха Г-ца Р. Чушкова, Г-на Е. Панчов и Г-на Гр. Николов".

В същото училище в нареждане на директора от 9 май 1915 г. можем да проследим каква е била подготовката по повод празника: „За да почетем достойно паметта на славянските просветители Св. Св. Кирила и Методия и да се отпразнува първият училищен и всенароден праздник - 11 май -колкото е възможно по-бляскаво и по-тържествено, ученичките от поверената ми гимназия трябва да извършат следното:

1. Днес след обяд всичките ученички от 11а и 11б кл. Ще донесат в Искреновото здание цветя за един общ голем венец, който ще бъде направен под ръководството на г-жа Николова.

Ученичките от 1а, 1б, 111а, 111б, IV и V класове също така ще донесат цветя в Пунчовото здание за общ венец, който ще бъде направен под ръководството на госпожиците Младенова и Кърджиева и за венци върху ликовете на знаменитите български дейци.

2. На 11 май, в 9 часа сутринта, всичките ученички ще се съберат в Пунчовото здание, форменооблечени и окиченис цветя и трикольорни ленти, и от тук ще отидем на молебена при церквата Св. Димитрий. След това ще участваме в тържеството според общата програма за случая.

3. От всеки клас ще има по 4 определени ученички, които ще носят ликовете на народните ни дейци.

4. След обяд от 2-5 часа ще има хоро в градинката при Пунчовото здание при свирене на частна музика. За нея всяка ученичка ще донесе до утре вечер по 10 стот.

5. Ако на 11 май е дъждовно, на 12 ще учим, ако е хубаво времето, на 12 няма да учим.

6. През денят на праздника, където и да сме, ученичките трябва да бъдат мирни, да се държат прилично, да не се разговарят високо, да не проявят никакви волности и осъдителни постъпки. Смесени хора никъде няма да стават.

Моля, Г. Г. класните наставници да определят по 4 ученички за носене ликовете и да се погрижат за украсата на последните. През целия ден -11 май - те требат да бъдат при ученичките си и да бдят за изпълнение на горната наредба".

Архивът съхранява преписка между Видинската окръжна училищна инспекция и директорите на гимназиите, прогимназиите и първоначалните училища от 1914 г. за отбелязването на празника на българските просветители, в която е отразено „...че на 11-ти май вечерта, след привършване веселбите в казармения двор, ще има факелно шествие из града до пристанището. Вследствие на това, умоляват се всички г. г. класни наставници да вземат участие с учениците си, които през целия ден да бъдат окичени с трикольорни ленти...". Направена е схема на разположението на участниците в празничното шествие.

В окръжно на Министерството на просвещението до директорите на всички училища в страната от 29 април 1915 г. се призовава „...за събиране средства за паметника на Българската Просвета. Както се знае по инициативата на студентите и с съдействието на професорите при университета на 11 май 1914 г. в София се основа комитет, с председател ректора на университета, който комитет да се погрижи да намери средства за въздигане "паметник на българската просвета" в лицето на св. К. и Методия. За тая цел комитетът е решил да се пуснат тая година в продажба по 10 ст. пощенски карти с лика на св. К. и Методия".

На редовнозаседание на учителския съвет при Видинската девическа държавна гимназия от май 1918 г. се взема решение да се отпразнува празника на светите братя колкото се може по-тържествено. В този дух се взема решение „сутринта след литургия и молебена да се устрои забава в театъра „Вида" с национален характер, а след обяд ученичките да си устроят в прогимназиалния училищен двор забава и хора. В случай, че има обща забава учителският съвет реши да се разреши на ученичките да участвуват с родителите или настойниците си до определеното в програмата време".

Във фонда на Иван Йолов Бърдаров се намират снимки на Духовия оркестър при Видинската мъжка гимназия по време на участие в тържествата, организирани по повод деня на българската просвета и култура пред гимназията и на площад „Бдинци" за периода 1934 - 1938 г.

Денят на Св. Св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот и днес, в светлината на традицията той обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето. Ако има ден, който ни прави единни, предоставя ни уникалния шанс да сме различни в общото съзидание на човечеството, то това е 24 май. Честит празник!

Йорданка Костова, старши експерт в отдел,, Териториален архив" - Видин

Писмо от Българския екзарх Йосиф в Цариград до директора на Българската мъжка гимназия във Видин. 19 май 1904 г.

„Сърдечно благодарим Вам и на г-да учителите от Видинската гимназия за поздравите по случай праздника на славянските просветители св. св. Кирил и Методий. Радваме се душевно, че българското учителство, верно на миналото, чес-твува паметъта на българските първоучители и с примера си култивира в юношеството любов и почит към апостолите на Истината, на българската просвета и на славянското единение. Предаваме Вам, на г-да учителите и на учащите се нашето благос-ловение, призоваваме върху всички Ви Божията благодат и оставаме Ваш во Христа молитствовател Екзарх Български Йосиф"
Писмо от Българския екзарх Йосиф в Цариград до директора на Българската мъжка гимназия във Видин. 19 май 1904 г.
вестник Видин , брой 35, 17-19 май 2010г.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин