Изпрати стари снимки от Видин и областта

Манастирът 'Св.Тройца' при с.Раковица

История - Манастири и църкви

Манастирът 'Св.Тройца' при с.Раковица
Манастирът се намира в подножието на Стара Планина, между селата Раковица и Киреево. Народното предание отнася неговата поява в Първата българска държава, а разоряването му - след 1396г. от османските турци.
На няколко пъти Раковишкият манастир е подновяван и опожаряван. В сегашния си вид той е възстановен от свещеника Герасим през 1825г. За това свидетелства надписът в храма. Ктиторите на манастира отварят в него училище за подготовката на учители и свещеници. Това става с помощта на Петрак Шишманов от Видин. При игумените Партений, Данаил, Серафим и Иларион в манастира действа училище за децата от околните села.
Важен момент в подготовката на въстание в Северозападна България имат съвещанията в Раковишкия манастир през 1849 - 1850г. Участие в тях взема игуменът на манастира Серафим.
По време на Сръбско-Турската война през 1876г. смесен сръбско-български отряд, под ръководството на руския доброволец Н.А. Киреев, навлиза в района на селата Раковица - Влахович(Подгоре). На 6 юли с.г. отрядът е разбит от турците, а неговият ръководител капитан Киреев загива. Погребан е в двора на Раковишкият манастир.
Раковишкият манастир и стенописите в църквата са обявени за паметник на културата. Държавен вестник N100 26 декември 1969г. N941 декември 1972г.
Размирната обител-в подножието на връх Черноглав,откадето тръгва безкрайната снага на хайдушкия балкан,за да достегне чак до Черно море,в потайните гористи гънки е легнал Раковишкият монастир “Св.Троица”.За него Феликс Каниц пише:”Трудно може да си представи човек по прелестен кът за съзерцателен живот от това място....”Вярно е,че мястото на тази красива,прелестна, но размирна обител е пленително.Вярно е също,че монастирът има достойни дела в нашата история,в изкуството на българина да гради,да създава духовни ценности,но и да умее да ги защитава.Поради това нека на първо място поставим бунтовните дела на монастирското братство.Тежък е бил феодалния гнет на османските властелини по този отдалечен край на Българско,сгушен между легендарния Дунав и Стара планина.И за това през лето 1850-о,на 1 юни,селяните от Видинска,Кулска,Белоградчишка и Ломска кааза се вдигнали на бунт срещу поробителите.Под ръководството на избрания революционен комитет,на чело с видния по този край Цоло Тодоров,въстанниците влезли в бой с османлиите.Но скоро въстанието било потъпкано с огън и кръв.Опустошен бил и старият монастир ,изграден още през средните векове.Значителни са и книжовните дела на монастира.Той е най-известното просветно средище в този край на страната.По време на Видинското царство на Иван-Срацимир,монастирът “Св.Троицаявърши значителна просветна и любородна работа.Така вървели нещата до времето на Осман Пазвантоглу,който след като се обявил за властелин на Видинско,опожарил и опостушил монастира,Някак си като по чудо оцеляла старата монастирска църквица.Тя и сега стои в монастирския двор като българска Дева,,носеща ни вест от отминалите страшни,но и славни времена...Запазен надпис свидетелства,че през 1825-то лето църквата е била обновена от Тревненските живописци Къню Захариев и Досю Коев.Малко по късно,през 1848 година,в монастира е било открито първото светско училище в Северозападна България.Интересна и вълнуваща е живописта в монастирската църквица.Наред с Исус Христос,Апостолите,Св.Богородица,Консантин и Елена и още много светци и просветители върху стената е пропълзяла огромна огнена змия...Всъщност тълкуването е,че това е огнена река,която е потекла от страшната раззинала уста на змей,символизиреща ада.Извитото тяло на змията е опасано от бяла лента,на която са изписани греховете човешки.Темата за “Страшния съд” е била от любимите сюжети,които любородните зографи са изписвали по стените на монастирите,за да предизвикват у хората страх и покояние.Раковишкият”Страшен съд” е представен по внушителен начин и въздейства силно.Раковишки монастир”Св.Троица” е не само прелестен кът за съзерцателен живот,но размирна обител,мястото,което извиква у посетителя гордост от духовната житейска непокорност на българина.За това в памет и за прослава на подвига на загиналите въстаници през лето 1850-то,в д двора на монастира е издигната нова внушителна църква през 1943-44 година.......Взето от Борис Николов-Манастирска летопис-София 1994година.
ОПИС НА ПРОВЕДЕНИТЕ РЕСТАВРАЦИОННИ РАБОТИ
ПО СТЕНОПИСИТЕ В СРЕДНОВЕКОВНАТА ЦЪРКВА НА РАКОВИШКИ МАНАСТИР “СВ. ТРОИЦА”
През 1974г. е проведена тотална реставрация на стенописите, които са били в изключително тежко състояние. В продължение на 30 години следствие на липсващи грижи за паметника стенописите са претърпяли визуални про- мени и деструкции в живописния слой и грунда. Основна причина за това е масираната капилярна влага в стенните, появила се поради лошата или лип- сваща поддръжка на отводнителните съоръжения около сградата. Поради това цокълното пространство е силно разрушено. Съществува реална опасност за фрагментите от средновековна живопис, открити в северната конха. Покривните елементи са замърсени и разместени, което води до появата на течове по външните стени, просмукване на влага в градежа и по- вишаване на влажността във вътрешните обеми. Прозоречните ниши в бара- бана са недобре уплътнени, кото позволява на дъждовна вода да се излива ди- ректно върху живописната повърхност. В нишата на южния прозорец са съз- дадени благоприятни условия за поникване на храсти. Вследствие на високата влажост са се образували соли, които са разрушили частично пигментния слой, а на места и грунда. Освен това, може да се добави, че и ретушът в някои цветни партии, направен съгласно изискванията на тогавашните естетически концепции, е неудачен от съвременна гледна точка. Действителният колорит липсва в почти цялата стенописна украса, тъй като изображенията са запазе- ни само като подложка.
Като основна задача на реставрационната намеса през сезон 2005г. е извършването на профилактика върху 28 м2. Бяха подбрани най-силно засегнатите участъци – купола, барабана, пандантивите и абсидната ниша. Наложително бе уплътняването на ретуша, подчертаване на силуетите, за да могат да станат по-четливи композициите и да се експонира по-добре иконо- графската схема. Във връзка с това бяха проведени следните операции: -- възстановяване на връзката между мазилкови слоеве в определени участъци чрез подливане с поливинилацетатна емулсия отнемане на соли почистване от повърхностни наслоявания укрепване на живописния слой с 3 – 5%-ен разтвор на изоакрил запълване на липсващи участъци в грунда ретуш с акрилни бои на фирмата “LEFRANC & BOURGEOIS”

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин