Изпрати стари снимки от Видин и областта

До връх Връшка чука и най-западната част на България

Туризъм - Пътеписи

Търсенето на стария граничен пост в местността и едноименния връх Затворница/Затворнишки поляни се оказа доста по-интересно от очакваното. 
На върха е 403 гранична пирамида, точка която се оказа най-западната част на Република България, но за това по-надолу.
Поредният граничен пост и последен в землището на село Киреево и настъпи време за неговото посещение, документиране и отбелязване. 
По пътя за град Кула и село Киреево, ни изненадаха два селскостопански самолета. 
Селскостопански самолет

Пристигнахме село Киреево и тръгнахме по "талибанския път" към границата. Останките от някогашният кльон все още стърчат , оглозгани от ценителите на арматурно желязо и фенове на плътните тухли.  
Останки от клюна Останки от клюна

Даже има и череп на някакво животно. Не е извънземно или нов вид динозавър
Останки от клюна

От бившият кльон над село Киреево, до границата и 403 пирамида не е много далеч. Идеално е за трафикантите. 
Гранична зона

Това са останките от граничната полоса. От дясно на дърветата е Република Сърбия
Гранична полоса

Изгорялата вишка е на няклко метра от границата със Сърбия и тяхна гранична застава. Чул съм, че е изгоряла от мълния, но дали мълнията е от небето или от съседната територия , не знам. 
Вишката Вишката

И най-гъстата растителност от къпини, шипки и разни други трънки, не може да ни откаже да стигнем до вишката и да се качим на нея. 
Капиняк около вишкатаАз на вишката Георги на вишката

Поглед от вишката към връх Връшка чука, който връх ще посетим след търсенето на стария граничен пост. 
Към връх Връшка чука

До вишката е гранична пирамида 403. Най-западната част на Република България. До скоро се е смятало, че пирамида 106 в кюстендилското село Жеравино е най-западната част на България, но след ново измерване на кординати от доц.Александър Сарафов от Софийския университет и асистентите Ахинора Балтакова и Веселин Младенов, се оказва , че връх Затворница и 403 пирамида са с 218.6 метра по- на запад. 
На този линк може да прочетете за двете експедиции и измерването на кординатите 168chasa.bg
Гранична пирамида 403

Сръбската гранична застава е на самата граница, но не видяхме живот в нея. В този район сърбите имат няколко по-малки вишки и заслони. По-строго пазят от нас, но дали има ефект...
Пирамида 403 и сръбската застава

Тук са разхърляни дрехи и предмети от емигранти. Подобни дрехи имаше разхъврляни и в другата част на село Киреево в местността "Шашка"
Мигрантски остатъциМигрантски остатъциМигрантски остатъци

Тук в района на връх Затворница е имало стар граничен пост, под номер 32 с името Затоврница. В охраната от поста е имало и конна стража. 
Поста е разрушен във времето и неговите останки са заличени.  Единственото място, на което предполагаме , че е бил е малка падинка на 200 метра от граничната пирамида. Около това място са долове и неравни терени. Според мен, поста е разрушен през Втората световна война или след нея, заради камъните с които е изграден и използването им за строежите на ткзс-та и разни други сгради. Лошото е ,че никой не го помни и няма информация за него.
Предполагаемото място на граничния пост

След пирамидата е ред да видим уникалното растение Булгарикум Ерантинс. То расте на върха на връх Връшка чука, единствено там от целия свят.
В подножието на върха има находище на въглища. Някога е имало две мини и нещо като митница. Също така в този район е добивано злато в ранното средновекове, а може би и по-рано. 
Въглища Въглища

На половин километър от връха в местност "Кичера" има работеща варовикова кариера. Много прирордни ресурси в това парче земя.
Кариера в Кичера

Близо до мините е Миньорски стол, баня, туристическа вила и др. Още снимки ТУК
Миньорския стол

Сръбски рудник Връшка чука. Открит 1884г и некативен от 1961г
Сръбската мина на връх Връшка чука

До върха има стар път, виещ като семпертина път. През римско време е имало пост или кале за охрана на пътя. Размерите са му приблизително 150 на 110 метра в триъгална форма.  
пътят към върха

От връх Връшка чука е началото на западна Стара планина. 
Изолираната височина Връшка чука, се издига в най-западната част на Западния Предбалкан и е разположено на границата ни с Република Сърбия между 403 и 410 гранични пирамиди. От север на юг държавната граница разделя височината на две части, като югоизточната, най-висока и по-малка по площ част, попада в българска територия, а останалата по-ниска и по-голяма по площ — в сръбска територия. Височината е изградена предимно от юрски варовици. Склоновете ѝ във всички посоки са стръмни, като на юг чрез ниска седловина (450 м) се свързва с планината Бабин нос, а на север едноименната седловина Връшка чука (350 м) я отделя от плоския вододел Бачията. 
Дължината на височината от северозапад на югоизток е 3 км, а ширината му — 1-1,2 км. Максимална височина е връх Връшка чука (692 м), който се издига на повече от 300 м над околните равнинни земи. Възвишението е обрасло с ниски храстови гори, като най-високите билни части са оголени, а в подножието има обработваеми земи. 
Северно от височината през седловината Връшка чука  при ГКПП "Връшка чука", преминава второкласен път № 14 от Държавната пътна мрежа от Видин през град Кула за сръбския град Зайчар, който отстои на 11 км западно от седловината. 
В северозападното подножие на височината, на сръбска територия се разработва находище на черни въглища. 
По-голяма част от източната българска част на височината, попада в защитената местност "Връшка чука". 
Варовик на върха

На пътя все още личат останките на запален автомобил от времето на студената война.
Останките са на УАЗ пригоден за подслушване. През 1985г разузнавачите отиват да подслушват от северната страна и оставят автомобила без охрана. Сърбите виждат джипа и го запалват, като имитират пожар от българската страна.  
останки от джип

Няколко легенди има за върха. Едната е , че в сръбската част на върха по времето на Милошевич е открито голямо количество злато. 
Друга легенда е пак за златна мина с вход от България и един от тунелите излизал в сръбска територия и по времето на студената война е взрвиен входа, за да не бягат от България или влизат разни ежелани лица от комунистическия блок. 
Още по-мистична е легендата "Самодиви и вампири обикалят Връшка чука"
Стигнахме върха и ни посрещна цъфналият Ерантис. Оцелял хиляди години и през последния  пожар от 2012 година, който горя 4 дни и изгори около 1000 декара вековна гора. 
Булгарикус ерантис

Освен „Ерантиса” в района се открива Томасиниев минзухар, Ничичево прозориче, Тъмнопурпурна метличина, розов божур и др. Обектът е включен и в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Районът е прочут и като балкански билков пояс. Един от най-известните ни билколечители Петър Димков твърди, че тук са струпани на едно място извънредно много лековити растения и района около село Креево е билковата банка на България. 
Но , на кого му пука ?
Булгарикус ерантис

Ако не се лъжа това е диво Алое
Цветя
Цветя
Цветя
Цветя

На върха има останки от окопи, бункери и траншеи от многото битки водени тук.
Окоп на върха

Георги Иванов
Георги Иванов на върха

Аз
Ивайло Цветанов Цеков

Докато обикаляхме и търсехме нещо интересно, видяхме че има някакъв човек в сръбската територия и предположихме , че е сръбски граничар. От любопитство увеличих приближението на фотоапарата и какво да видя. Сръбски златотърсач с металдетектор. Той ни гледаше и ние го гледахме, май се притесни, защото скри детектора и седна на земята, запали цигара, чакаше нещо, все едно ще му се караме. След поздрав с вдигане на ръка от наша страна,  търсача видя, че сме бледи туристи и продължи да си търси , но според мен освен гилзи, друго едва ли ще намери. (Снимките са снимани с голямо приближение, търсача е на над 100 метра от нас)
Иманяр

Сръбски иманяр

Започнах да гледам с zoom-а на апарата какво има в сръбската част и по-специално търсех един сръбски паметник и се показаха останки от стар граничен сръбски пост. И техните са като нашите. Разрушени. От този е останал част от ъгъл и малко от стените. Снимката е с 42х приближение
В подножието на върха в сръбската част  има бункери наблюдаващи пътя Кула - Зайчер
Сръбски граничн пост

Като погледнете върха от българска територия, ще видите  нещо, като стълб. За този стълб Георги каза , че са го построили за 40 годишнината от 9 септември и на него е имало голяма светеща в червено петолъчка, но са я махнали, защото е служила за ориентир на бягащите през границата.
Металната решетка на върха

На най-високото място на върха има Триангулачна точка
триангулачна точка

Малко изгледи от върха
Снимки от връх Връшка чука

Град Кула
Снимки от връх Връшка чука

Към село Раковица и граничните върхове
Снимки от връх Връшка чука Снимки от връх Връшка чука

Сръбския ГКПП Vrška čuka. Паркираните бусове са на заловени каналджии и контрабандисти.
Снимки от връх Връшка чука

Това е сръбската застава на 403 гранична пирамида. Под и над нея има няколко наблюдателни вишки.
Снимки от връх Връшка чука

Време е за слизане от върха и посещение на последната цел за деня  - Недостроената киреевса застава.
На спускане минахме напряко. Миди и малки раковини има из целия връх, като спомен от някогашното море.
Спускане от връха раковини

В този район лова е забранен , но не и за бракониерите 
Ловен патрон

Зарязаната киреевска застава. Строежа е замразен с настъпване на демокрацията. 10-та гранична застава "Панама" в село Киреево, прилича повече на къща от колкото на застава и е била тясна за такъв граничен район. 
Новата застава над село Киреево Новата застава над село Киреево

Към 17:00 пристигнахме в заслона на "Милушеви поляни". Река, чешма с изворна вода и пейки с голяма маса, какво повече се иска за хранене и отдих след преход в гората и балкана.
Заслон над село Киреево Заслон над село Киреево Заслон над село Киреево Заслон над село Киреево

Това видяхме с Георги в нашата обиколка на 5 март.  Изследването и популизирането на област Видин продължава.


Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин