Изпрати стари снимки от Видин и областта

Изгорелия пост и село Крачимир с красивата си природа

Туризъм - Пътеписи

Поста

След дълго отлагане, дойде ред за посещение и на "изгорелия пост" в местността "Равни кладенец" над село Крачимир. 
2 април. Перфектно време за разходка в планината. Тръгнахме от Видин и в Белоградчик заварихме старта на състезанието Rocks N'Roll 2017. Все още има ентусиасти в този край, като Велоклуб "Скала" за подръжка на трасето, организация и т.н., поздравявам ги за усилията , макар и граничещи с лудост.
Rocks n Roll 2017

Връх Клепъц 830,7 м - царството на пепелянките. Някъде там има пещера и искам да вляза в нея, но ще го изкача през късната есен. Тогава всички отровни гадини ще са заспали. 
На върха (Заеч, както го наричат в Крачимир) има останки от антична крепост охранявала главен път. Непосредствено до него е връх Майлова чука 631,3 м
Връх Клепъц

На разклонението за село Крачимир, стояха кротко и мирно бивши сгради на АПК. Напомняха за една отминала епоха. Последно, когато минах от там , бе миналата година и бяха здрави, на 2 април 2017г., вече разрушени.
разрушените сгради

За последна информация, търсехме жива душа в Крачимир и случайно попаднахме на Владо. Художник, иконописец,  реставратор и тн. Неочаквахме да попаднем на интелигентен човек и без да се съмнява в нас и въпросите ни за граничния пост, паметника и тн., да ни обясни всичко, което знае и ни нарисува карта. Обеща да събере стари снимки от селото и така да се запази част от историята му.  
Владо от село Крачимир

Това е истинската изворна вода. Нищо общо с бутилираните.
Изворна вода

Крачимирската река. Приток на река Стакевска.  
Крачимирска река

Спряхме на сечището. Няма ги дървосекачите от Гоце Делчев, Враца, Берковица и от къде ли не ... За дърводобива и сечището, ще напиша по долу.
Сечище Крачимир

Тръгнахме по един от пътищата от картата на Владо. От сечището тръгват 4 пътя и по-нагоре стават повече и шанса да тръгнеш по грешния е голям.
Все още може да се върви по старите граничарски пътища. На времето са вървяли камиони и джипове, сега се върви пеша и на места е трудно и така. 
Стар граничарски път

И тук прекосявахме косо на хълмовете с цел по-бързо достигане на границата. Тук пътищата свършват в нищото и други започват от нищото. Дърварите са направили други пътища и е като лабиринт. При едно такова пресичане на реката видяхме каменни останки от сграда. В близост до река и до един от войнишките пътища. Предполагам, че са останки от стара воденица. 
Останки от воденица
Останки от воденица

Белезите по дърветата започнаха да се виждат и това е знак, че сме на прав път и приближаваме. 
Джонов е маркирал територия.
Джонов

Време е за следобедно разхлаждане. 
Разхлаждане

След поредното косо пресичане  стигнахме точния път.
Път към границата

По пътя видяхме дърво с издълбано име, но странното е,  че името имаше Ъ, а реформата с премахването на старият правопис е през 1945 година. 
Надпис на дърво

В близост имаше спомен и от 1959-та
Спомени от 1959 година

Нагоре  по пътя  ни очакваше дърво наподобяващо богомолка или някаво насекомо. Доста странна форма. 
Дърво приличащо на извънземноДърво приличащо на извънземно

Стигнахме границата, на места е обрасло и ако си невнимателен ще подминеш пирамидитe и ще влезеш в сръбска територия. 
На места все още личеше полосата. 
Граничната полоса

Бутилка от бренди - спомени от "онова време"
Бутилка бренди

Стигнахме "Изгорелия пост" в местността Равни кладенец. Поста е запален през Втората световна война от немските войски. След 9 септември 1944г. вече немците са врагове и е имало битки на няколко места по границата ни с тогавашна Югославия. Битка не е имало само на връх Връшка чука. 
За запалването на поста има сведения в Държавния архив. 
Граничен пост No 27, намира се на 15 метра от държавната граница в района 356-та гранична пирамида. 
Граничен пост над село КрачимирГраничен пост над село Крачимир

И тук граничарите ни през Сръбско-българската война от  1885 г.,  са водили битка със сърбите.  По данни от Областно управление - Видин, от техен каталог с войнишки паметници, на това място има паметна плоча на загинали войници през 1885 г. 
Не знам от къде имат тази информация, а предполагам, че и те незнаят, защото има неточности в каталога им. 
Единственото място, на което има струпване на камъни и е възможно да е имало паметник/паметна плоча е в близост до поста. 
Останки от паметник

Предполагам, че мястото е това, защото паметниците на върховете Китка и Бовче било се намират до граничните постове.
Може да прочетете тук  ВРЪХ КИТКА, ВРЪХ Бовче било
За съжаление това е само хипотеза, защото паметната плоча липсва и местността Равни кладенец е голяма. Ние обиколихме 300-400 м.  около поста и не видяхме останки от плоча, но забелязахме заровени руски гуми. 
Заровена руска гума

Местност "Равни кладенец" е гранична месност. Срещу нея в сръбско е "Крива поляна" и малко по-северно "Смелева чука".  Над "Равни кладенец" в наша територия е местност "Горна лескова/лесковица", а под нея е "Долна лескова/лесковица".  
Гранични пирамиди

Снимки за спомен пред поста 
Георги Иванов - ГонзоИвайло Цеков

Време е за спускане. Тук буковата гора е  на 130-160 години според стопанство "Миджур". 
Вековна гора над село Крачимир Вековна гора над село Крачимир

От ляво на нас извира вода. Един от многото притоци, вливащи се в река Стакевска
Извор на вода

От тук се виждат и поляните на връх Ждребче, поста на връха се пада между селата Крачимир и Салаш. До последно си мислех, че това е "Изгорелият пост", но Илиян Иванов от село Крачимир ми показа снимка на правилния пост.
Поляни на връх Ждребче

Между нас и връх Ждребче е връх Крушка - 1325 н. м. в.
Връх Крушка

По-надолу се откри гледка и към връх Градишки рът 1025,2 н.м.в., и пътя, около него. На върха е имало антична крепост. 
вр. Градишки рът 1025,2 м

В подножието на върха се събират два притока. За съжаление няма информация за имената им и името на реката, в която се обединяват.
Вливане на два притока

В близост до горното място се натъкнахме на втори каменен зид и останки от тухли и керемиди. Втора воденица.
Останки от воденица над село Крачимир
Останки от воденица

В близост до воденицата и притоците, на няколко метра има много кварцови камъни. Има ли кварц, има и злато.
Кварцов камък

Пристигнахме на сечището. Искам да напиша, че тук не се извършва санитарна сеч, а масова сеч. Рязани са дървета на трудно достъпни места, за да не може да се провери лесно, а и никой отговорен, не си дава зор да проверява. Рязани са диви череши и вековни буки. 
Снимки от 13 декември 2015г. 
Сечище Крачимир Сечище Крачимир Сечище Крачимир Сечище Крачимир

Информационният лист ни информира, че ДОСТЪПЪТ Е ЗАБРАНЕН БЕЗ ПИСМЕНО РАЗРЕШЕНИЕ. Защо е забранен ? Да не се вижда какво се сече ли ? 
Информационна табела

Дами и господа от Община Белоградчик, Държавно Горско Стопанство "Миджур", Дирекция по горите от Берковица, горски стражари, граничнa и национална полиция, партийни дейци и всички останали. Гледайте си работата, защото ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА търсят точно такива като вас.
Гората е съществувала много преди вашето раждане и се надявам да съществува много след вас. 
Влизаме в село Крачимир и пак ми излезе пред очите последната къща с номер 108. Изоставена и много пъти обирана. Като я гледам е поне на 80 90 години, преживяла голямо крачимирско семейство, земетресения, войни и все още се държи. Този път реших да вляза в нея. 
Къща в село Крачимир

Вещите са разхвърляни
Стара къща в село Крачимир

Започнах да търся стари снимки и открих човек живял в нея. Граничар, може би е служил на поста над родното му село или в този район. Пазил границата неприкосновена и са водили и престрелки с крадци на добитък, сръбски провокатори, бегълци и т.н. За да се отблагодари на този човек , България закрива училището в селото му и по този начин го убива. Така превръща селото му в най-бедната част на цяла Европа. Крадци обират дома му, дървари режат гората му, емигрират децата му, бият бабите и дядовците му за мизерната пенсия. Сигурен съм ,че ако беше жив с някогашното си мислене, щеше да хвърли бомбата на правилното място и ще стреля до последния патрон. Така мисля аз, не ангажирам никого с горенаписаното. 
Граничар от село Крачимир

Още снимки може да видите в тази галерия - Изоставена къща в село Крачимир
На всеки жител в село Крачимир се падат по десет къщи. 10 жители на 115 къщи. Поредното обречено село с красива природа. 
Стара къща в село Крачимир Стара къща в село Крачимир

На излизане от село Крачимир, като погледнеш на ляво се вижда крепост "Селището". Тракийска и антична крепост Селището се намира на 2.35 km североизточно по права линия от центъра на село Крачимир, близко до извора „Врелото". Има следи и от бронзовата епоха, т.е от XIX до IX в. пр. н.е. Крепостната стена е градена от ломен камък без спойка. Крепостта е със форма на трапец с размери 80х35х42х67 m. Близо до него върху трапец,  натрупан от пръст с размери 25/15 m са поставени в земята 8 грубо обработени плочи. Населението го нарича „Латинското гробище". До крепостта е връх Чуковица 620,3 н.м.в.,  а между тях е черния път за село Салаш. 
Крепост Селището

На разклонението за село Крачимир се намира бившата 14 -та гранична застава "Чавдар" и Крачемирското врело. 
Пещерата Врело тече подземна река. Дължината й е над 500 м., а дълбочината на места достига до 6 м. Реката е изпъстрена с мряна, която е снежнобяла заради липсата на хлорофил. Може да се разглежда само при ниски води - от юли до септември, но с лодка. При входа на пещерата реката излиза навън и се влива в близката Стакевска река, приток на Лом. Над Врело има останки от римска крепост. Предполага се, че обитателите й са се снабдявали с вода от тази река. 
Според проф.Синьовски от Минно-геоложкия университет, карстовият извор "Врелото" ще бъде един от 50-те геотопа, които ще съставляват бъдещия Геопарк. 
Тук може да прочетете разказ на Велко Атанасов за Врелото и село Крачимир
Заставата е туристическа хижа.  
За съжаление май съм изтрил снимките от заставата и врелото. Пак ще ходя до село Крачимир, защото с Владо се разбрахме да ми намери стари снимки от селото и от граничният пост и ще снимам пак заставата и врелото. 
Благодарности на Илиян от Крачимир и всички, които ми помогнаха с информация. 
Това видяхме и преживяхме, аз и Георги.Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин