Изпрати стари снимки от Видин и областта

Слана бара

Общини - Села Видин

с.СЛАНА  БАРА

Татарлар, Татар, Татарджик СЛАНА БАРА
През 1934 година по административен път названието на едно тресавище с блато - Слана бара - в още неотводнената тогава низина около Видин заличава от селищната карта на България името Татарджик.
В конкретния случай преносът на едно, битувало по време и място име на географски обект, върху друг не е чак толкова рядко, защото и новото име носи опознавателен белег. И все пак в битовата практика на българина кръстникът дава име само на новородено, в слу-чая "младенеца" Слана бара измества предшественик, обоз-начавал място и люде може би хиляда години... В 1454/5 година, малко след началото на турското робство, село Татарлар наброява 24 домакинства, а в 1476 г. - 64.

Видин като военен и административен център бил и го-лям консуматор на всякакъв вид земеделска продукция. Разстоянието от 6 километра до града и просторните пасища и ливади около Татарджик насочили жителите му към отг-леждане на овце и крави за добив на мляко и сирене. Някои жители на селото работели като багаджии (лозари), а и като ратаи в турски чифлици.
В най-ранните записи намираме селото под името Татарлар (1454/5, 1560), Татар (1476) и Татарджик (1698). Няма съмнение, че името датира далеч преди падането на България под турско робство и напомня за участието на наемници-та-тари във войските на българс-ките владетели. Към етнонима татар е прибавена турската умалителна наставка - джик.
Новото име на Слана бара е име на блато (сега отводнено), което се е намирало на 2 км южно от селото и идва от из-чезнало прилагателно слан със значение солен и бара като обозначение на малка река, вода; влажно място; локва.
До отводняването на Видинската низина и построяването на защитна дига по брега на Дунав (в първите десетилетия на XX век) голямата река често разлива водите си чак до селото и откъсвала града от су-шата. За да свържат града със селата и чифлиците на югозапад от Видин, турските управници още преди XVII век издиг-нали каменна рампа с мостове дълга над 500 метра в най-тесния участък на низината... От този спасителен за града пътостанали имената Дългите мостове и Керанови мостове. Последното име възниква по- ксно по ието на турски владелец на ниви и ливади около мостовете. По-голямата част от селското землище била собственост на турци от Видин, но местните жители взели под наем ниви, ливади и пасища. За този вид поземлена собственост говорят имената Амето-вото, Асановото, Афусовото, Беговото, Ибишовото, Кочелия, Селимица и др.
За стари фамилии се смятат: Дашовите, Пълтениците, Божковите, Вараците, Петровите, Мончовите, Стефановите и Йоановите. Преди Освобождението идват: Трайкови от Сърбия, Мишовите от село Медешевци (Кулско), Кюрулиите, Гулежови, Фиковци и Мачъковци от село Скеля, което се намирало на брега на река Дунав в землището на с. Видбол.
Черквата датира от 1862 г., а пази се и стар каменен кръст, където се извършвало богослужение до построяването на черквата.
През 1880 година в Слана бара живеят 331 българи, 3 ру-мънци и 42 други, вероятно ци-гани.
Нинко ЗАЯКОВ Вестник ВИДИН

Името на селото произхожда от думите – малка река, вада, мокро, влажно място. Старото име е било Татарджик.

Селото се намира на 6км. югозападно от град Видин. Многоотраслово аграрно стопанство. Железопътна спирка на линията от Мездра за Видин. Историята на селото е многовековна. Тя е повече от четиристотин години. В селото има православен храм "Свето Възнесение Господне", който е построен през 1856 г.. В селото се намира и читалище, казващо се "Съгласие". В него се намират над 1000 тома художествена и научна литература.
Съседни села са: Новеселци, Бела Рада, Рупци, гр. Дунавци, с. Търняне, с. Буковец и гр. Видин.
религия : християнство, източноправославно вероизповедание.
сгради : кметство, пощенска служба, здравна служба, полудневна детска градина, православна църква, библиотека.
Писмена история на селото написана от д-р Бърни Бончев, икони, футболно игрище, наблизо до селото на път за град Видин се намира отводнително съоръжение, дига. Тя е построена заради голямото наводнение във Видин и околностите от 1942 г.. Селото носи сегашното си име от 14.08.1934 г.. На тази дата с указ на Негово Величество Цар Борис ІІІ селото е преименувано от с. Татарджик на с. Слана бара. Това име се запазва и до днес. Първите заселници на селището се заселват откъм югоизточната страна на днешното село, което постепенно започва да расте на северозапад. Селото е било арена на бойни действиа по време на Сръбско-Българската война от 1885 г.. Най-отглежданите земеделски култури са: пшеница, царевица, слънчоглед. Отглежда се също и люцерна и овес. Развито е и винаро-лозарството. Отглеждат се масово и следните животни: кози, овце, крави, свине, коне, магарета. Застъпено е и зеленчукопроизводството, а също така и градинарството, овощарството
Върбан Качов Младенов — участник във Втората Световна Война, участвал в боевете на българската армия на унгарска територия като част от антихитлеристката коалиция
Литература
„История на Слана бара“
43° 58' 10" N, 22° 48' 23" E
Население: 597
Надм. височина: 35 m
Пощ. код: 3728
Тел. код: 094
МПС код: ВН (Вд)
Кметство:
- кмет Слана бара
Пролет Павлова

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин