Изпрати стари снимки от Видин и областта

Константин Ирачек за Видин

История - Видински истории

КАКВО ВИДЯ ИРЕЧЕК ВЪВ ВИДИН

Бележитият чешки историк Константин Йосиф Иречек е роден през 1854 г в Прага. Изключително любознателният и пристрастен към историята младеж още в юношеската си възраст, предприема няколко пътувания в земите на южните славяни -българи, сърби, гърци, черногорци, босненци и др. Впечатления и проучванията си от тези пътувания Иречек по-късно ще оформи в своите научни трудове. Ако обърнем внимание на годината ма неговото раждане/1854/и годината на издадения от него фундаментален за нашата страна труд "История на България" /1876 | /, ще видим, че той е бил тогава едва 22 годишен! Колкото и щедро да е бил надарен от природата с умствени качества, дори да е бил безспорен вундеркинд, едва ли един младеж на 22 години ще може да анализира, обхване и отрази историята на една чужда за него държава, създадена повече от 1200 години преди неговото раждане... Неговата "История на България" още с излизането си била преведена на няколко езика.
През 1879 г. дой е бил вече доцент по история в Пражкия уни-верситет /на 25 г - б.а./ и е бил поканен от току - що освободена България, да заеме длъжността - главен секретар на народното просвещение. От 1881 г. до 1882 г. е министър на народното прос-вещение, а след това до 1884 г. /окончателното му заминаване от България -б.а./ е бил председател на тогавашния "Учебен съвет" при Министерството на просветата. След напускането на България, Константин Иречек заминава за Прага, където става професор в Пражкия университет. От 1893 г. е професор по славянските страни във Виенския университет, където остава до края на живота си.
За времето на пребиваването си в нашата страна, точно пет години, младият, тогава 25 годишен доцент, е направил много за развитието на просветата и науката у нас. Обиколил е всички ре-гиони на България и е посетил много градове и села, исторически местности и паметници, за да се запознае с живота на българите. Това му дава възможност да напише и публикува следващите си книги -"Пътувания из България", издадена през 1888 г. в два тома и "Български дневник" - 1891 г също в два тома.
Така, още в първите години след Освобождението, Иречек се налага като безспорен авторитет, даващ "тон" на българската ис-ториография, още повече, че възгледите му са в унисон с концепциите на нашата Освободителка Русия...
Видин също не остава извън полезрението на българския министър на просвещението Константин Иречек. През 1883 г. той посещава крайдунавския град и с присъщите на млад учен изследователски умения, провежда своите проучвания във Видинския край. По-късно, отразил впечатленията си по следния начин:
•Град Видин тогава/1883 г/има 13714 жители, от които 4480 турци и 1427 евреи...разрушените крепостни стени, блатистите околности с прокопи, съборените джамии /32 на брой/, запустелите улици в турските махали, затворените дюкяни...
/Намерански Н.цит. в."Ч.знаме",бр.85/81 година/. На Иречек направило впечатление, че от военностратегическа гледна точка Видин има ".. прекрасно местоположение, тъй като лежи между води и блата, почти на издигнат сух остров, който има формата на полукръг". Особено място Иречек пя за уредения от Осман паша музей на оръжията преди войната, които бил изключително богат на експонати. В първите дни след Освобождението, турската комисия по предаването на власт-та и руското военно управление, повели горещ спор за експонатите в музея. По-голяма част от него взели турците, друга част откраднали /тайно пренесли/и продали, а онова което е останало, било пренесено през м. ноември 1878 г. в София. Така Видинският музей бил лишен от следните останали експонати "8 ръчни мортири, 7 крепостни мушкети, 5 арнаутски пушки, 1 стара пушка, 2 турски шишанета, 2 карабини, 4 стари пищова, 8 лъка, над 200 стрели, 21 унгарски копия, 1 друго копие, 1 алебарда, 8 боздугана, 11 железни ризници, 4 стари шапки, 5 щика, 1 риза от тел и 1 тъпан /Иречек К. "Пътувания по България", раздел "Крайдунавско", 1974 г, стр. 310/
Както се вижда от констатациите на Иречек, още от онова да лечно време, кражбите на музейни ценности, експонати и реликви от Видин са били факт. Те не престават дори и днес...
Освен тези, Иречек научава и други любопитни неща от пребиваването си във Видин. Така например научава, че през 1883 г. е извършено преброяване на населението в града и че е създадена специална комисия, която да отчита и следи миграцията, раждаемостта, смъртността и състава на отделните народностни групи; че градът наброява вече 14000 души, че във Видин има руско и гръцко консулства; че през 1878 г. е основано благотворително театрално дружество "Вида"; че от 1880 г.пръв миров съдия е Григорий Д. Минков, преселник от Русия ; че от 1880 г. уличното осветление се е увеличило и достига вече 345 газови фенера; че за пръв път от 1881 г. се определя курсът на чуждите пари на пазара, като рублата, монетата и чистото сребро се обменят срещу 17.5 гроша; че на 18 юли 1892 г. излиза първият брой на в. "Видин" с редактор - стопанин Тодор х. Тошев. Заедно с останалите вестници "Свобода" на Димитър Мишев и " Народен лист" на Димитър Балев и Найчо Цанов са поставили началото на свободния и независим следосвобожденски печат.
Освен злободневните въпроси и любопитните факти, харак терни за всяко населено место, Иречек се е интересувал, катс учен и изследовател и от бита на българските селяни, от народ ните обичай, от местните сказания, легенди и поверия.
Няма съмнение, че дейността на Иречек като строител на бъл гарската култура, в наскоро освободената след дълго робство държава, е била много полезна и благотворна.
Въпреки това, още по негово време, много български учени, като д-р Ганчо Ценов /проучвал в продължение на 9 години тайните архиви на Ватикана - б.а./, проф. М. Дринов, Г Кръстевич и др. са считали и оспорвали определението на Иречек за произхода на българите като невярно! На същото мнение са и други чужди автори, като Касиодара, Теофилакта, Симоката, Теофанк и др., които считат, че българите са стари преселници на Тракия, Мизия и Панония и че не са дошли от Волга.
Д-р Ганчо Ценов пише, че в потвърждение на това, " В Британския музей се намери в съчиненията на Св. Иеронима една карта, която е съставена от Евсевия /270 - 338 г/ и в която се споменава България, от което ясно се вижда, че българите са живели тук още в трети век". /Ценов д-р Г, "Произходът на българите", София, Печ." П. Глушков ", 1910 г, стр.IV/. А тези изследвания и факти противоречат на твърдението на Иречек за произхода на българите в неговата "История на България".
По повод започналата още в края на 19-и век полемика /не приключила и до днес-б.а./, за произхода на българите, известният юрист, интелектуалец, писател, публицист и краевед Здравко Даскалов пише:
Нещастие за България е, че 25 -годишният току - що проходил чешки историк Иречек й написа историята. И то така, че я смаза. От огромна и величава, я направи незначителна! А българския народ представи като дребна чер-гарска ордичка, дошла през 681 г. по тези земи. За траките - този най -древен народ не само на Балканите, но и в света - нито дума, както и че ние, българите сме траки. Иречек се задоволи да препише безкритично византийските хронисти, които не бяха историци, а интенданти на военачалниците, и бяха на другата страна на барикадата в хилядолетния двубой между България и Византия. Преди сто години , българският историк д-р Ганчо Ценов след 9-годишни проучвания в тайния архив на Ватикана развенча Иречек и установи, че българите са стари поселници на Балканския полуостров, че те са траки. Учениците на Иречек начело с руския възпитаник Златарски повдигнаха срещу него кръстоносен поход. Обявиха го "антиучен " и едва ли не "лъжец". Така истината за величавостта на българската история и нейната непреходност останаха скрити за българите...
/Даскалов 3., "Гордоста на България " , в. " Прелом " бр. 20-21/ 2005 г., стр. 4/ Така, в българската история има все още много "бели петна", още много недоказани и неказани истини! Едно е безспорно, че всички учени, работили, изследвали и писали за произхода на българите, са дали своя принос, според възможностите си, за изясняването на проблема. Историческите истини не може вечно да бъдат премълчавани, коригирани и деформирани, затова несъмнено ще дойде ден, когато историята на България ще бъде написанаточно, обективно, без политически пристрастия и идеологически заблуди. Без партизански ежби и без кариеристични и меркантилни стремежи, защото България е една от най - старите държави в Европа и света и нейният малък, но героичен и велик народ, трябва да знае цялата истина. Той заслужава това!

от книгата "Градът на завоя" на Йоцо Йоцов

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин