Изпрати стари снимки от Видин и областта

Категоризация на речното течение

видин - Водоеми в областта

Поречие Лом
Малките реки от типа на р.Лом имат този недостатък, че от незначителни източници на замърсяване речните води бързо променят качествените си характеристики, а също много динамично се изменя другата съставяща – водния отток. Дължината на р.лом е разделена на 7 участъка за определяне на категоризацията на речните води.
Кислородното съдържание във водите е много добро и по цялата си дължина р.Лом по този показател е I категория. Количеството разтворен кислород е достатъчно за развъждане на риба.
Органичното съдържание във водите е сравнително не високо. По показателя Ок водите са I категория по цялата дължина, а по показателя БПК5 след с.Дреновец до заустването са II категория. Това органично замърсяване не се дължи на пряк вток на замърсено отпадъчно води, а по-скоро на изхвърлени покрай реката твърди отпадъци, замърсяване от ферми и стопанства. По органично съдържание водите са добри за риборазвъждане.
Количеството на нитратен азот (N-NO3) нараства надлъжно, но остава в границите на I категория води. Съвсем по друг начин се разпределя по дължината на р.Лом съдържанието на нитритен азот (N-NO2) в речните води. Само в най-горния участък реката е I категория, оттам надолу количеството на нитритен азот нараства и до с.Дондуково водите са II категория. Следва участък до заустването с III категория води по този показател. По съдържание нитритен азот водите не могат да се използват за риборазвъждане. Малко по-добро е състоянието на р.Лом по съдържание на амониев азот (N-NH4). Също само в най-горния участък водите са I категория, следват почти по цялата дължина води II категория. След с.Дреновец по този показател водите не могат да се използват за риборазвъждане. Количеството на фосфати (PO4) по дължина на р.Лом нараства значително по-равномерно в сравнение с разгледаните по-горе биогенни елементи – нитритен и амониев азот. До с.Дреновец водите са I категория и оттам надолу до заустването водите са II категория. При заустването водите на реката по съдържание на фосфати са I категория. По съдържание на фосфати водите на р.Лом почти по цялата дължина, не могат да се използват за риборазвъждане.
По разгледаните до тук показатели няма проблеми водите на р.Лом да се използват за напояване.
Количеството на разтворени вещества във водите е сравнително не високо. То е в рамките на допустимите количества и по този показател водите са I категория и могат да се използват за риборазвъждане и напояване.
Неразтворените вещества във водите на р.Лом нарастват постепенно надлъжно. Твърде високо според нас е тяхното количество при устието. До с.Дондуково водите са I категория, следва бързо нарастване – II категория до гр.Лом и в оставащия къс участък – III категория. В този последен участък водите не могат да се използват за риборазвъждане, а използването им за напояване трябва да се преразглежда всеки 3-4 години.
Река Арчар
Регулярна информация от мониторинга на МОСВ за качествените характеристики на водите на р.Арчар има само за една станция и то преди заустването. Допълнителна информация от мониторинга на НИМХ-БАН има за още три станции. Въпреки всичко, обединената информация не дава една пълна представа за категоризацията на реката. Малките реки от типа на р.Арчар имат този недостатък, че от незначителни източници на замърсяване речните води бързо променят качествените си характеристики, а също много динамично се изменя другата съставяща – водния отток. Могат да се изброят и други фактори, което показва, че е време да се измени философията на мониторинга за малките реки и въобще за реките в България като цяло. За извършване на категоризацията на р.Арчар, дължината на реката е разделена условно на 6 участъка.
Кислородното съдържание във водите (О2) на р.Арчар е високо. В най-високите участъци то достига до 10.8 mg/l. По този показател речните води по цялата дължина на реката са I категория.
Органичното съдържание е ниско, няколкото малки населени места около реките не влияят особено и по показателите БПК5 и перманганатна окисляемост (Ок) водите на р.Арчар по цялата дължина са I категория.
Аналогично е надлъжното изменение на показателите нитратен азот (N-NO3), фосфати (PO4) и разтворени вещества – I категория по цялата дължина на реката. По останалите биогенни показатели – нитритен азот (N-NO2) и амониев азот (N-NH4) надлъжното изменение е по- различно. По показателя нитритен азот (N-NO2) в горната част на реката водите са I категория, следва участъка след с.Рабиша до заустването, където водите са II категория по този показател. По показателя нитритен азот (N-NO2) само в участъка от с. Димово надолу водите не могат да се използват за риборазвъждане. Там стойностите за съдържание на нитритен азот при минимални водни количества са над 0.009 mg/l. Изменението на съдържанието на амониев азот (N-NH4) (първичен по своя произход от биогенните елементи) по дължина на реката също не е еднозначно. След с.Рабиша водите на р.Арчар са II категория. В този къс участък водите на реката не могат да се използват за риборазвъждане.
Надлъжното изменение на съдържанието на неразтворени вещества в речните води показва, че водите са в I категория и само в крайния участък водите на р.Арчар преминават в II категория. По съдържание на неразтворени вещества в заустващия участък водите на р.Арчар са на границата на допустимите изисквания за използване на водите за риборазвъждане.
По всички разгледани показатели водите на р.Арчар могат да се използват за напояване.
Река Войнишка
Малките реки от типа на Войнишка са трудни за категоризация поне по две причини: поради трудния достъп до представителни пунктове и поради факта, че малки замърсители влияят силно върху качествените характеристики на речните води. За р.Войнишка се разполага с информация само за един пункт преди заустването. Това налага да се използва и информацията от мониторинга на НИМХ-БАН за другите участъци. В противен случай категоризацията по цялото протежение на р.Войнишка е невъзможна. Общата информация до известна степен позволява решаване на поставената задача.
Кислородният режим на реката е много добър. Кислородното съдържание в речните води (О2) се изменя по дължина на реката в границите 9.8-7.6 mg/l. По кислородно съдържание водите на реката са I категория по цялата дължина.
Органичното съдържание във водите на р.Войнишка е ниско. По цялата дължина на реката по показателите БПК5 и Ок водите са I категория.
Аналогично е надлъжното разпределение по показателите нитратен азот (N-NO3), фосфати (PO4) и разтворени вещества. По тези показатели водите са I категория.
При биогенното съдържание, изразено чрез показателите нитритен азот (N-NO2) и амониев азот (N-NH4), реката на практика е разделена на две: по съдържание на нитритен азот в горната част – I категория и от с.Коста Парчево надолу – II категория; по съдържание на амониев азот водите са I категория и само в крайния участък преминават в II категория. По показателя (N-NO2) във втория участък водите на р.Войнишка не могат да се използват за риборазвъждане.
Съдържанието на разтворени вещества по цялото протежение на реката е в границите на I категория води.
Изненадващо е по-високото съдържание на неразтворени вещества при заустването на реката при с.Търнене. В този къс участък реката е II категория. В този участък водите по този показател за не могат да се използват за риборазвъждане.
По всички разгледани показатели водите на река Войнишка могат да се използват за напояване. В това отношение по показателя разтворени вещества сме на границата на препоръчителните изисквания.

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин