Изпрати стари снимки от Видин и областта

Неизвестни и малко известни личности и събития от историята на трети пехотен бдински полк

История - Войни

Трети пехотен бдински полк За Трети пехотен Бдински полк може да се говори единствено в минало време, днес той не съществува Бдинци имат славна история и тя не бива да бъде забравяна, за тях са написани много страници, има много архивни документи, има стотици фото снимки, има написани юбилейни вестници, брошури и няколко обемисти книги. Напоследък в. "Видин" публикува поредица страници, предстои и написване на нова книга за "Бдинци, лъвове, титани". 

Във Видин има издигнати паметници за бдинските офицери, подофицери и войници по бойните полета на България и там, където храбрите бдинци са защитавали българските национални интереси. И с пълно право може да се каже, че бдинци са достойни наследници на истинските българи. 

Поводът за настоящия материал е едно писмо от м. ноември 1931 г. на Видинския окръжен комитет на участващите във войните. Това писмо е отправено до стотици участващи във войните и едно до моя дядо, запазено в семейния ми архив. Ето и текстът на самото писмо от 1931 г.: 
Храбри боецо и достоен българино, По желанието на една голяма част от участниците във войните, водени за нашата независимост и реализиране на народните идеали, тук, в града ни, се образува Комитет, който да организира една обща сбирка във Видин, в която да се съберат всички запасни войници, подофицери и войници, участвали във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. под славните бойни знамена на Трети пехотен Бдински полк. 
Целта на тази сбирка е да се постави началото на една традиция, по която ежегодно да се чества паметта на падналите през годините по фронтовите линии и бойните полета воини - герои и по особено тържествен начин да се за твърдят връзките на поколенията, а изживяването съвместно няколко часа да преминат в спомени от славното ни минало. 
На 21 ноември 1931 г. на централния площад на победите от 1 ч. вечерта тържествена панихида - помен за загиналите и тържествена заря и факелно шествие, а на 22 ноември -молебен в храм "Свети Димитър", тържествена манифестация и парад по ул. "Александровска" към паметника..., шествие из града, което продължава до казармата при "Баба Вида"... 
Поради това, че нашият комитет не разполага с достатъчно средства, кани всички бойци да си донесат в торбичката храна за два дни, без да се стесняват, че тя може да бъде от най-простата. По този начин ще се импровизира една обща народна трапеза, заедно с войниците от гарнизона. 
Скъпи бойни другарю, Страната ни преживява, не по наша вина, тежки дни, създаващи големи грижи всекиму за утрешния ден. Времето лети и отдалечава събитията, станали в историческия ни живот, а заедно с това, посред хаоса от грижи и спомена за славните наши епопеи, творба на високия български дух и делата на героите-титани, почва да избледнява, да се изтрива от народната памет. Трябва ли ний, живите бойци, да оставим да бъдат заличени от забравата толкова славните им дела, в които те сложиха кости? Не, това ние не бива да допуснем. Затова, скъпи боецо, отправяме към теб горещ братски апел, да пожертвате малко време и труд да се явите на повика на бойния войнски тръбен зов... 
Елате всички масово, с всичките свои ордени на гърди, за да се наредим за няколко часа само под бойното и дрипаво, но носещо в дрипите си Бдинската слава знаме, което така победоносно сме развявали във Видин и на Сливница, Чаталджа, Люле Бургас, Лозенград, Битоля, Струма, кота 1248, Червената скала, Перистера и пp., и пр. места, където днес гробовете на хиляди герои са отъпкани и скрити в бурени и храсти, а прогнилите им кръстни знакове - отнесени от ветрове и бури... 
Елате масово, за да изразим дълбоката почит към тяхната памет и да изживеем почит към тяхната памет, да възкресим светлите им образи и делата им, за да не бъдат покрити с пепелта на забравата. С това ние ще изпълним само нашия дълг към Отечеството, защото примерът ни ще бъде назидание на градущите поколения, в чиито ръце ще бъдат съдбините на България, знайте, че народ, който не умее да почита героите си, е обречен на робство! 
Впрочем, като ви поздравляваме братски, очакваме, че ще се явите масово в групи, начело със селските музики и народните си певци и свирачи. Сборен пункт - казармата на Бдинци. В казармата могат да преспят и желаещите. 
Забележка: Поканете и доведете всички, които не са получили покана, поради липса на сведения за тях. 
Председател на комитета на бойците от фронта - Запасен полковник Петър Кръстев. Секретар: Георги Стефанов, Касиер: Панайот Халачев, Членове: Александър Филипов, Свещеник Петко Коцев, Александър Петров, Вътко Петков, Севастаки Гънзовянов, Моско Аладжем, Младен Бечев, доктор Кохенов, Ставри Виденов.


За съдържанието на този апел не е необходимо да се прави коментар. Текстът на този призив е толкова прям и откровен, толкова патриотичен и близък до душите и сърцата на българина... И още нещо, аз няколко пъти показвах и публикувах малка част от това писмо-призив и винаги и всякога хората са били развълнувани от думи като тези: "Храбри боецо и достоен българино!", "Елате под бойното, дрипаво, но носещо в дрипите си Бдинската слава знаме, победоносно развявало се във Видин, Сливница, Чаталджа, Чеган, Струма, кота 1248, Червената стена...", "Елате на бойния призив на бойната тръба, елате с всичките си ордени на гърдите", "елате с торбичка храна, даже от най-простата", "елате със селските музики, народните певци и свирачи", "елате пред паметника, елате в катедралния храм", "елате да вземем участие във възпоменателните тържества - тържественото факелно шествие", "поканете всички, които не са получили писмото" и т. н., и т. н. 

Това писмо е писано и подписано от хора, личности, истински граждани, като запасния полковник Петър Кръстев, председател на инициативния комитет и по сетнешния председател на Дружеството на бойците от фронта. 
Малцина днес помнят тоя родолюбив бдинец, тоя бележит видинлия. Той е инициаторът за построяването на войнишките паметници във Видин и Видинско. Той е авторът на текста на паметника на бдинци: "величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!" Полковник Костов е написал много статии, брошури, има и книги, писал е и подписвал много писма, едно от които ви показахме и то има огромна стойност, архивно-документална и веднага нека посоча, че това писмо е жив свидетел и отхвърля някои твърдения за първите чествания на Трети пехотен Бдински полк, че това станало през 1937 г., а чествания е имало още през 1931, 1932, 1933 и т. н, и т. н. следващите години до 1945 г. Така че през 2004 година е петнадесетото поредно честване... Но това е само едно напомняне към днешните така наречени "инициативни юбилейни комитети и формации", на днешните доморасли историци, които говорят и пишат и допускат някои неточности... 
Но да продължим с онези, които писаха и подписаха писмото през 1931 г. След името на Петър Кръстев четем името на Георги Стефанов - участник по бойните позиции във войните през миналото столетие. Касиерът Панайот Халачев - военен инвалид, дарител на чешмата Чеган, построена пред някогашната Общинска градска баня в градската градина в близост до фонтана. Той е благороден дарител за основаването на сиропиталище - сиротен дом на децата на загиналите по фронтовете техни бащи. В някогашния първи родолюбив Бдински комитет четем имената на Александър Филипов, адвокат, Свещеник Петко Коцев, по-възрастните всички познават кой е поп Петко, родом от Кула, работил всеотдайно всякога и навсякъде за духовното, за културното издигане на Видин и Видинския край. Тук срещаме името на уважаваните видински граждани д-р Кохенов, Вътко Петков, Гънзовянов, Моско Аладжем, търговец, един почетен наш съгражданин, запомнил съм го с неговата месарница, запомнил съм го с проявената от него човечност, когато сред приютените през март 1942 г. в собствения му дом даде подслон на няколко многобройни семейства, спасили се от мътните дунавски води... 
Писмото е подписано от Младен Бечев, часовникар, бащата на Сашо Бечев, той бе всеотдаен член на Настоятелството на колоездачното дружество "Стрела". В този комитет е подписал писмото и Ставри Виденов, известен видинлия, чиновник и общественик. 

Много са неизвестните и малко известни личности и събития, свързани с историята на Трети пехотен Бдински полк. Редно е да си припомним за някои от тях, като прелистим отново старите видински хроники, поизтърсим от праха на забравата ценните стари книги и архивни документи. Нека погледнем старите снимки, направени от военните фотографи, такива са били Петър Бръснарев, Генади Грамадски, нека си припомним за авторите на марша на Бдинци - Руси Коджаманов, Бони Кирчев, написали музиката, а текстът на песента е на гимназиалния учител Тодор Попов. Нека погледнем и фронтовите рисунки на Васил Атанасов и Тихомир Коджаманов, учители от видинската гимназия... Да си спомним имената на капелмайсторите на Бдинския полк - баща и син Михайлови, Обретенов и да не забравяме бай Георги Нейков (Юнака), родственика на Корнелия и Андрей Пантеви. За този човек трябва да бъде издигнат паметник, защото той има най-големите заслуги за развитието на спорта във Видин и Видинско. Да си припомним и за полковник Рашко Бораджиев, радетел за развитието на плувния и гребния спорт. Някога най-добрите лекоатлети са били войниците, имало и военен футболен клуб. Да не забравяме, че днешната Художествена галерия във Видин, старото Офицерско събрание, военният клуб е открит и осветен през 1893 г., само една година след построяването на театър "Вида". След няколко години в архитектурния ансамбъл на площада на града ни се появява и подофицерският дом, намиращ се и до ден днешен там, на ъгъла, между Съдебната палата и сградата на кметството и Общинския съвет. 

Площад "Бдинци", централният видински площад, така е назован в новото време (от петнадесетина години*) известният преди площад "Димитър Благоев", преименуван от кръщелното си име "Площад на победите" и нека да се знае, че това сполуч-. ливо преименуване бе възприето от една специализирана комисия. Предложението бе дадено от н. с. Ана Йоцова, бивш директор на Видинския исторически музей. 
Христо Лишков - Из старите видински хроники

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин