Изпрати стари снимки от Видин и областта

Хайдут Велко

История - Въстания

ХАЙДУТ ВЕЛКО
В едно селце, близо до планината, се родило чудно момче – под мишците му имало крилца. Бабичките, които го къпали, думали: “Бабини крилца, бабини, растете да порастете, да ни от турци отървете.” Баща му загинал хайдутин. Сиротата му майка работела по чужди ниви, чедото си да изхрани. От труд и мъка и тя го оставила само на този свят, а бил само деветгодишен. От тогава Велко станал пастир в чифлика на видинския паша в “Пашиното” до село Гърци. Пасъл Велко овцете и козите в “Алботин” от пролет до есен и все бързал.

Веднъж юзбашията, управителят на пашовия чифлик Нино ефенди, докладвал пред пашата:
- Паша ефенди, в чифлика имаме чудно момче, крилато.
- Не думай, юзбаши, няма крилати хора на земята.
- Има. Момчето така чевръсто ходи, сякаш лети плавно като птица.
- Чудна работа – маел се пашата и клател глава. – Ще дойда да го видя.
Качили конете, та в “Пашиното”. Овцете пасели кротко в широкото равно ливаде, а до тях Велко си подсвирквал.
- Те това е – рекъл юзбашията и посочил възмършавото, но червенобузо момче.
- Ей, момче, я иди донеси вода – извикал пашата, както си стоял на черния ат.
Доде пашата да види, Велко долетял като сприя и му подал кратуната, но конят се подплашил и пашата тупнал на зелената трева. После станал, поотупал се, пил вода и се метнал на коня.
- Видя ли, паша ефенди, шест магарета успореди едно на друго прескача, без да ги докосва, като се залети – казал юзбашията, когато стигнали до чифлика.
- Утре ще ми го пратиш във Видин да докара млякото с магаретата. Това момче трябва да се премахне – заповядал пашата.
Но бабичката на юзбашията, която им прислужвала, открадната българка, чула какво казал пашата. На сутринта издебнала момент и казала на Велко: “Ще те пратят утре във Видин да откараш млякото с магаретата, ама ти няма да стигнеш до града. Като стигнеш капията, пусни магаретата, те знаят къде да отидат, а ти върви където ти видят очите, че пашата сака да те погуби.”
Така и направил Велко. Забягнал през Тимок в Сърбия. Живял там много години. Пораснал и станал мъж. Събрал още другари българи, бегълци като него, и направили чета, а него, като най-смел и пъргав, избрали за войвода.
Всяка нощ прескачал с храбрата си дружина Велко границата и турците не смеели много да притискат раята. С него вървяло и либето му Козум Стана. И тя сербез жена – хайдутка. Като се хванат да играят хоро на Шашка планина, играят, на земята не стъпват, а който се пусне от хорото – жив не оставал.
Започнала война между Турция и Сърбия. Велко и дружината му постъпили в сръбската войска. Надявали се, че като победят турците, ще помогнат и на българите да се освободят.
Застанали войските една срещу друга. Изкарвали турчин и сърбин на двубой. И все турчинът сече главата на сърбина. Велко не можал да се стърпи и рекъл: “Що ма не пущите мене да видат как са турци колат.” Чул го сръбският княз и заповядал да пуснат Велко да си избере какъвто кон си хареса от княжеската конюшня.
Велко хванел някой кон за опашката, дръпнел го и той се свлече на задницата си. “Не е този кон за мене” – каже той и хванел друг. Но накрая си избрал едно сиво конче - нито мъничко, нито голямо, Като го потеглил за опашката, то скочило в яслите. “Те това е за мене” – рекъл той и го извел, препасал сабята и потеглил към турчина.
Дорде турчина да замахне и Велко му отсякъл главата, хванал коня му и го завел при турците. Днес така, утре така и накрая турците не могли да намерят човек с Велко на бой да излезе и тръгнали с цялата си войска срещу сърбите.
Тогава князът назначил Велко за свой пръв помощник на мястото на Топчи Томо. Обидил се Топчията и решил да си отмъсти. Една заран гледа Велко топовете изкарани на открито и попитал. “Кой направи тази работа?” “Топчи Томо” – отвърнали войниците. Велко както си бил сърдит, му ударил два шамара и на другата сутрин Топчията изчезнал.
Започнала отново битката. Велко налетял на турците, па ги гонил, гонил до вечерта, а те бягали като пилци от герак – падали турските глави като зрели круши. Гонил ги чак до “Пашиното”, дето някога пасъл пашовите овце.
Покрила се ливадата с алени фесове като нива с макове напролет. Така било. Денем се биел, а вечер се връщал на Шашка планина и изсипвал пълна пазва с куршуми. Видели се турците в чудо – не могли нищо да му направят и се обадили на везира. Той бил някогашният видински паша и се сетил, че Велко е онова момче, което някога не могъл да убие.
Дошъл на бойното поле везирът. Таман що отседнал, и ето ти Топчи Томо го водят стражарите. Разказал той на везира кой е и откъде е.
- Ще ти запазим и живота, и чина, ако ни помогнеш да убием Хайдут Велко, а на това отгоре ще ти дадем и сухо злато.
- Може – зарадвал се Топчията, – само че него олово не го лови. Ще ми направите две гюлета – едното златно, другото сребърно.
Дали му турците всичко, каквото поискал, дали му и цял казан злато. Залегнал Топчи Томо зад топа и зачакал. Една сутрин гледа: Велко обикаля позициите. Примерил се, гръмнал и Велко паднал, но преди да умре извикал с могъщия си глас:
- На девет места братя ма копайте и да ма не закопавате. Реката да отбиете, на дъното да ма заровите, да ма турчин не намира, да се с юнак не подиграва. Но най-много искам от вас, братя, бащинията ни от турци да отървете... – и издъхнал.
Събрала се дружината и всички се заклели да умрат, но завета на войводата да изпълнят. 
Из книгата “Искри от огнището – легенди и предания от Видинския край”

Добави във

Submit to Delicious Submit to Digg Submit to Facebook Submit to Google Bookmarks Submit to Stumbleupon Submit to Technorati Submit to Twitter Submit to LinkedIn
Pin it


Радио Гама
Pin it

Дарение

Подкрепа за сайта
Paypal

Исторически календар

Знаете ли, че ....

Емайл за Новини

Име:
Email:

Коментари

Казанлък :: Студентски град :: Варна Online :: kazanlak.com :: резерват северозапад :: снимки и картинки ::targovishte.com :: Обувки Мегияс :: Психолог онлайн :: Take.bg :: Новини Бургас :: Спортни новини от Плевен
Vidin-online.com благодари на :
Краси Каменов, Тодор Цеков, Десислава Димитрова, Радио Фокус, Радио Гама, Ина Тонина, Вестник НИЕ, Вестник Видин